Ingredienser
4 portioner
Dunderglögg
- 5 l. svagdricka
- 5 st. skivade råa potatisar
- 50 g. bakjäst
- 15 g. hela kryddnejlikor
- 20 g. kardemummakärnor
- 1 st ingefära på ca. 5cm
- 1 st. kanelstång
- 500 g. russin
- 2,5 kg. strösocker
Dunderglögg – Recept på glögg perfekt att lagra eller ge bort som julgåva.
Så här gör du dunderglögg
- Lös upp jästen i lite svagdricka.
- Skala potatisen och skär den i skivor som om du skulle göra en potatisgratäng.
- Skala ingefäran och skär i tunna skivor.
- Blanda alla ingredienser i en väl rengjord 10-liters hink.
- Täck hinken med plastfolie som blldar ett lock. Gör små hål med en tandpetare.
- Låt den få stå i rumstemperatur i sex veckor.
- När det gått sex veckor så tappar du upp glöggen i väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Undvik bottensatsen.
Din dunderglögg är redo att serveras eller lagras
När du ska servera dunderglöggen, så värmer du på den precis som vilken annan glögg som helst. Servera den tillsammans med klassiska tillbehör som russin och skållade mandlar. Att dricka den till julgodis eller pepparkakor med ost är också gott. Det är även en glögg perfekt att ge bort som julgåva.
Din dunderglögg går utmärk att lagra och jag brukar göra den ett år i förväg att dricka till nästa jul. Dunderglöggen blir bara godare med lagring. Lagra den gärna svalt, men det viktigaste är att den lagras på en plats som håller en jämn temperatur under hela året. Detta gäller alla drycker du tänker lagra och inte bara glögg.
Några saker du ska tänka på när du framställer din dunderglögg
I valet av svagdricka så ska du inte välja svagdricka light, då sockret i svagdrickan behövs för jäsningsprocessen. Du ska inte värma upp svagdrickan utan låt den hålla rumstemperatur. Du ska även använda dig av vanlig bakjäst och inte torrjäst. Storleken på potatisen ska vara normalstor och King Edward passar bra.
För att glöggen ska kunna jäsa så måste den stå i rumstemperatur. Glöggen börjar jäsa när du ser bubblor stiga upp mot plastfolien. Det är fullt normalt att glöggen stormjäser i några dagar för att sedan lugna ner sig.
När du ska hälla upp glöggen på flaskor, så måste de vara väl rengjorda. Ett tips är att diska flaskorna rena och sedan sterilisera dem i ugn på 100 grader i ca. 15 minuter.
Vem står för recept?
Detta receptet kommer från min mor som fått det i sin tur på handskrivet papper, så jag har trott att detta är något gammalt recept. Har fått information om att det ursprungligen kan vara ett recept från Göteborgs-Posten. Det kan mycket möjligt vara så, men jag har nu sett varianter på denna skrivna av andra sajter. Hur det än är med den saken, så är det en välsmakande glögg! Glöm inte bort att gärna lagra en flaska tills nästa jul. Den gynnas så otroligt bra av lagring.
Hej
En liten fråga det är 10 gram i påsarna kryddnejlikor och kardemumma vilket ska det vara?
Jag gjorde efter vikten och hoppas det blir bra men kan ju vara bra att veta till nästa gång.
Hej. Gå du på vikten. Har inte betänkt att olika leverantörer har olika mängd i sina påsar. Plockade bort detta från beskrivningen nu, så bara vikten i gram är angivet. Hoppas det blir tydligare och tack för feedback. 🙂
Varför skriver du att man skall använda bakjäst?? Använder man en universal vinjäst (finns flera olika) får man dels upp alkoholstyrkan och minskar därmed sötman och dels smakar det inte jäst som det garanterat gör om man använder ”bakjäst”. Gör rätt. Mvh. Thomas
Hej igen.
Lustigt att du tar bort min kommentar ang. vinjäst istället för ”bakjäst” på glöggreceptet.
Varför? menade inget illa.
Mvh Thomas igen.
Hej Thomas.
Inget raderas. När du lämnar sidan efter en kommentar och återväner, så ser du inte din kommentar som inväntar moderering av mig. Det är så publiceringssystemet WordPress fungerar. 🙂 Detta är ett gammalt recept och här är det då bakjäst. Det är alltså inte mitt egna recept här ska tilläggas, men jag gillar det. Faktum är att det är den bästa glögg jag smakat. Visserligen har jag inte provat all världens glögg, men denna gillar jag skarpt. Jag har inte provat vinjäst. Har du något tips på vilken vinjäst man ska ersätta bakjästen med, så provar jag gärna och funkar det bra, så uppdaterar jag gärna receptet.
Mvh,
Johan
Hej Johan!
Undrar lite om när glöggen är färdig,
sjunker ingredienserna till botten då? Den har bara stått i 2 v så den är ju inte klar ännu.
Med vänlig hälsning,
Inga-Britt
Hej.
Låten gå sin tid. Så länge den jäser så ska du låta den fortsätta till det avstannar. Efter 6 veckor så ska du kunna tappa upp glöggen och då ska du få en bottensats, som lagt sig i botten av hinken. Denna bottensatsen vill du inte få med. Med hjälp av en hävert så för du över vätskan, men som sagt undvik bottensatsen.
Hejsan!
Tack för ett väldigt fint recept! Dags att göra glöggen till julen 2023 nu.
Har fått tips av en vän att göra såkallad ”årsglögg” och tillsätta en ny smak varje år. I år blir det granny smith äpple. MEN, anser du att jag ska ta bort russinen eller ha med både russin och äpple?
Tack igen och sköt om dig!
Mattias
Hej Mattias. Bra fråga du ställer. Jag kan inte riktigt svara om bara äpple eller kombinationen med äpple och russin skulle påverka glöggen. Dvs. bättre eller sämre. Men jag tänker att du provar med båda? Jag ger inga garantier för resultatet, men tänker att ingen minns en fegis? 🙂 Om du testar detta, får du gärna meddela hur det blev. 🙂