Focaccia med tomat och basilika är lättbakat italienskt bröd som du lyckas med.

Så här gör du focaccia med tomat och basilika

  1. Lös upp jäst med ljummet vatten.
  2. Sikta mjölet i en bunke. Tillsätt sedan två rejäla nypor salt samt 2 msk. olivolja.
  3. Tillsätt vattnet med jäst och blanda med en gaffel tills det blir svårt att blanda vidare.
  4. Lägg mjöl på ett bakbord och knåda degen i 10 minuter tills den blir elastisk. Du vill knåda focaccia degen genom att dra och stretcha den.
  5. När du knådad klart degen, lägger du den i en bunke med lock eller plastfolie som försluter. Låt jäsa i rumstemperatur i 45 minuter.
  6. Olja in en ugnsform med 2 msk. olivolja. Jag använde en ugnsform med måtten 35x25x6 cm.
  7. Lägg degen på ugnsformen och stretcha ut den mot kanterna och hörnen. Använd fingertopparna för att trycka ner degen, så små gropar bildas.
  8. Dela körsbärstomaterna i halvor. Ta ett basilikablad och lägg en tomathalva ovanpå. Fördela tomathalvan och basilikan jämt över degen och tryck till dem mot degen.
  9. Fördela lite flingsalt över degen, lägg sedan en bakhandduk som täcker ugnsformen och låt din focaccia få vila i ytterligare 45 minuter.
  10. Ställ in din focaccia i mitten av ugnen på 200 grader i ca. 25 minuter. När brödet gräddats klart så ringlar du över 2 msk. olivolja.
  11. Låt din nybakta focaccia få vila under en bakhandduk tills servering.

Din nybakta focaccia med tomat och basilika ger dig mellan 9-18 bitar bröd. Låt brödet få vila i 15 minuter innan du skär upp det. Detta bröd kan du äta ljummet eller svalt. Focaccia är godast att äta samma dag och gärna så snart som möjligt. Men det går bra att äta dagen efter också.

I detta recept har du en topping av basilika och tomat. Det som är trevligt med focaccia är att du kan variera dig väldigt mycket. Exempel på toppings är rosmarin, timjan, potatis, ost, lök och svamp.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked9-18 bröd

Focaccia med tomat och basilika

  • 500 g. vetemjöl
  • 7 g. torrjäst
  • 3+1/2 dl. ljummet vatten
  • 2 rejäla nypor flingsalt
  • 6 msk. olivolja
  • 250 g. körsbärstomater
  • 1 liten kruka basilika
Skriv ut receptet