Ingredienser
4 st. portioner
Flygande Jacob
- 1 st. hel tillagad kyckling
- 140 g. bacon
- 1-2 st. bananer
- 3 dl. grädde
- 1 dl. chilisås
- 1 msk. koncentrerad kycklingfond
- 1 tsk. chilipulver
- Saltade jordnötter
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Att servera till
- Nykokt ris
- Persilja
Flygande Jakob – Klassiskt recept på svensk husmanskost.
Inledning
Flygande Jakob är en svensk husmansklassiker som åtminstone jag aldrig kan tröttna på. Visst kan det vara kontroversiellt att ha i baner och gillar du inte det, så är det bara att utelämna. Men för egen del tycker jag det hör till.
En klassisk smaksättare för många är att krydda med salladskrydda. Alltså det kan du absolut göra. Jag själv brukar inte göra detta, då jag aldrig har den kryddblandningen hemma. Mestadels eftersom jag inte finner något annat användningsområde för den.
Om du har nötallergi så går det bra att utelämna jordnötterna. Förslagsvis kan du servera jordnötterna vid sidan om, så kan de som vill äta plocka själva.
Jag föredrar att använda mig av hel kyckling som jag gärna har grillat. Smaksättningen väljer du själv. Överblivet skrov kan du koka kycklingbuljong på. Men det går naturligtvis bra att använda sig av kycklingfiléer eller lårfiléer också.
Flygande Jakob serveras bäst med nykokt ris. Vill du toppa med persilja så passar det finfint.
Så tillagar du Flygande Jakob
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär baconet i mindre bitar/strimlor och stek i en stekpanna tills den blivit knaprig. Lägg sedan baconet på fat med hushållspapper under. Så att en del av fettet kan få samlas upp av pappret.
- Strimla kycklingen i mindre bitar.
- Gå i med kycklingen i en ungsfast form.
- Fördela sedan ut baconet.
- Krydda med salt och svartpeppar efter eget tycke. Om du har salladskrydda, så kan du krydda med denna i detta steg.
- Skala en eller två bananer och skiva dem i mindre bitar. Fördela sedan ut bananskivorna.
- I en bunke går du i med grädde. Vispa den tills den blivit tjock. Sedan går du i med kycklingfond, chilisås och chilipulver. Blanda ihop.
- Fördela ut gräddblandningen i den ugnsfasta formen i ett jämt lager.
- Toppa med jordnötter som du fördelar ut. Mängden jordnötter bestämmer du själv.
- När ugnen blivit varm, så sänker du graderna till 175 grader och ställer in din Flygande Jakob. Tillaga i 20-25 minuter tills du fått en fin yta.