När gjorde du senast dina egna fiskbullar på torsk med currysås?

Så här gör du fiskbullar på torsk med currysås

Fiskbullar på torsk

  1. Skär torskfilén i mindre bitar och lägg i matberedaren och tillsätt salt. Kör en stund tills torsken finfördelats.
  2. Kläck ett ägg och addera till torskmeten och kör med matberedaren några varv till.
  3. Tillsätt vetemjöl, grädde, vitpeppar och kör tills du får en fin smet.
  4. Ställ in i kylskåp i 20-30 minuter så smeten får sätta sig.
  5. Forma till köttbullar. Fukta gärna dina händer så går det enklare att forma fiskbullarna.
  6. Lägg fiskbullarna i lättsaltat kokande vatten i 8 minuter. Välj gärna en stor gryta så fiskbullarna får plats. Annars kokar du dem i omgångar.
  7. Ta ur fiskbullarna med hålslev när de är klara. Spara 1 dl. av kokvattnet.

Currysås

  1. Finhacka lök, äpple och ingefära.
  2. Fräs lök, äpple, ingefära och curry i smör i några minuter.
  3. Pudra över vetemjöl och stek på i ett par minuter till.
  4. Lägg i grädde, mjölk, vattnet fiskbullarna kokat i och fiskfond. Låt sjuda på låg värme i 5-10 minuter.
  5. Lägg i fiskbullarna i såsen och hacka över gräslök.

Servera fiskbullar på torsk med currysås tillsammans med nykokt ris. Använd gärna vattnet du kokade fiskbullarna i till riset då det ger en mycket god smak.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Fiskbullar på torsk

  • 400 g. torskfilé
  • 1 st. ägg
  • 2 msk. vetemjöl
  • 3 dl. grädde
  • 15 drag med vitpepparkvarnen
  • 1½ tsk. salt

Currysås

  • 1 st. gul lök
  • ½ syrligt äpple
  • 1 tsk. ingefära
  • 3 msk. curry
  • 3 msk. koncentrerad fiskfond
  • 1 dl. kokvatten från fiskbullarna
  • 3 dl. grädde
  • 2 dl. mjölk
  • Salt efter smak
  • Vitpeppar efter smak
  • Gräslök
Skriv ut receptet