Ingredienser
4 portioner
Fiskbullar på torsk
- 400 g. torskfilé
- 1 st. ägg
- 2 msk. vetemjöl
- 3 dl. grädde
- 15 drag med vitpepparkvarnen
- 1½ tsk. salt
Currysås
- 1 st. gul lök
- ½ syrligt äpple
- 1 tsk. ingefära
- 3 msk. curry
- 3 msk. koncentrerad fiskfond
- 1 dl. kokvatten från fiskbullarna
- 3 dl. grädde
- 2 dl. mjölk
- Salt efter smak
- Vitpeppar efter smak
- Gräslök
När gjorde du senast dina egna fiskbullar på torsk med currysås?
Så här gör du fiskbullar på torsk med currysås
Fiskbullar på torsk
- Skär torskfilén i mindre bitar och lägg i matberedaren och tillsätt salt. Kör en stund tills torsken finfördelats.
- Kläck ett ägg och addera till torskmeten och kör med matberedaren några varv till.
- Tillsätt vetemjöl, grädde, vitpeppar och kör tills du får en fin smet.
- Ställ in i kylskåp i 20-30 minuter så smeten får sätta sig.
- Forma till köttbullar. Fukta gärna dina händer så går det enklare att forma fiskbullarna.
- Lägg fiskbullarna i lättsaltat kokande vatten i 8 minuter. Välj gärna en stor gryta så fiskbullarna får plats. Annars kokar du dem i omgångar.
- Ta ur fiskbullarna med hålslev när de är klara. Spara 1 dl. av kokvattnet.
Currysås
- Finhacka lök, äpple och ingefära.
- Fräs lök, äpple, ingefära och curry i smör i några minuter.
- Pudra över vetemjöl och stek på i ett par minuter till.
- Lägg i grädde, mjölk, vattnet fiskbullarna kokat i och fiskfond. Låt sjuda på låg värme i 5-10 minuter.
- Lägg i fiskbullarna i såsen och hacka över gräslök.
Servera fiskbullar på torsk med currysås tillsammans med nykokt ris. Använd gärna vattnet du kokade fiskbullarna i till riset då det ger en mycket god smak.