×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Bruna bönor

Ingredienser

kniv-gaffel-sked8 portioner

  • 500 g. torkade bruna bönor
  • Vatten till blötläggning
  • 10 dl. vatten
  • 4 msk. ljus sirap
  • 2 msk. ättiksprit 12%
  • 1 ml. kanel
  • Ev. majsstärkelse för redning
  • 1+1/2 tsk salt (eller efter smak)
  • Svartpeppar efter smak

Övrigt

  • Ev. stekflott från fläsk

Bruna bönor – Recept på hur du tillagar dem själv.

Bruna bönor - Recept på hur du tillagar dem själv. Det är inte svårt att och Johans mat visar hur du lyckas.

Inledning

När gjorde du senast dina egna bruna bönor. Det är absolut inte svårt, men det tar lite tid, eftersom du måste blötlägga de torkade bönorna i 12 timmar. Men om du av förmodan går över tiden, så gör inte det något skulle jag säga.

Detta receptet räcker till 8 portioner och då använder du dig av hela förpackningen. Vill du inte göra så stor sats, så halverar du bara mängden från ingrediensförteckningen. Men jag vet av erfarenhet att bruna bönor som du tillagat själv kommer gå åt.

Det är klassiskt att servera stekt fläsk till. Jag vill verkligen slå ett slag för att gå i med stekflottet till dina bruna bönor. Det förstärker smaken och gör det godare.

Så här gör du bruna bönor

  1. Skölj bönorna väl under rinnande vatten.
  2. Lägg dem sedan i en skål i rikligt med kallt vatten i 12 timmar.
  3. Häll bort blötläggningsvattnet bär det gått minst 12 timmar.
  4. Gå i med bönorna i en kastrull.
  5. Häll på 10 dl vatten.
  6. Låt bönorna koka sakta under lock i 1-1 1/2 timme, eller tills de är mjuka. Rör om då och då.
  7. Tillsätt sirap, ättika och kanel. Blanda runt och smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Red eventuellt av dina bruna bönor med majsstärkelse.
  9. Har du stekt fläsk som du ska servera till, så går du i med stekflottet och blandar runt.

1 kommentar

    1. Mikael Larsson skriver:

      Har länge tänkt testa bruna bönor igen för att ge dem en ärlig chans. Där är vi nu. Inte provsmakat men kan direkt säga att jag och bönor har nåt otalt, oklart vad med varandra. Jo blötlägg 12 timmar och koka en timme….Dessa blev blötlagda i 24 timmar sen kokta i 3 innan bönorna började bli mjuka och släppa lite bönsaft av sig.
      Vi får se imorgon hur det blev.
      Tack för recept och plus för kanelen. Blev Ceylonkanel.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *