×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Beer can chicken med beer can sås – Recept på god middag

Ingredienser

kniv-gaffel-sked8 portioner

Beer can chicken rub

  • 2 st. hela kycklingar
  • 2 msk. muscovadosocker
  • 1 msk. sötstark senap
  • 1 msk. rökt paprikapulver
  • 1 msk. spiskummin
  • 1 msk. torkad koriander
  • 1/2 msk. chiliflakes
  • 2 st. finhackade vitlöksklyftor
  • 20 drag med svartpepparkvarnen
  • 2 msk. havssalt

Beer can sås

  • 1 dl. Trappistes Rochefort 10
  • 2 st lökar röda
  • 4 st. vitlöksklyftor
  • 1 st. äpple
  • 4 msk grönsaksfond
  • 2 dl vatten
  • 1 msk. färsk timjan
  • 1/2 msk färsk dragon
  • 1/2 msk färsk libbsticka
  • 1/2 msk. kryddsalvia
  • 2 nypor havssalt
  • 2 tsk. svartpeppar

Beer can chicken med beer can sås ska du bara tillaga! Välj gärna en Trappistes Rochefort 10 om du har möjlighet.

Så här gör du beer can chicken med beer can sås

Förbered grillen

Tänd på grillkol eller briketter och placera på vardera sida av grillen, men se till så det finns en tillräckligt stor yta i mitten där det inte finns kol eller briketter. Det du ska göra är att tillaga kycklingen på indirekt värme på mitten av grillen.

Beer can chicken

  1. Finhacka vitlöksklyftorna. lägg i en mortel tillsammans med muscovadosocker, sötstark senap, rökt paprikapulver, spiskummin, torkad koriander, chiliflakes, salt och svartpeppar. Mortla ihop tills det blir en fin pasta.
  2. Använd händerna för att massera in rubben på kycklingen.

Beer can sås steg 1

  1. Ta fram en eller två st. folieformar eller annan ungssäker form som håller för grillvärmen. Jag valde en folieform per kyckling och fördelade därmed ingredienserna i dessa och instruktionerna utgår därmed för detta. Men använder du bara en stor form så lägger du allt i samma.
  2. Grovhacka lök, vitlök och äpple och fördela dem i folieformarna. Grovhacka timjan, dragon, libbsticka och kryddsalvia och fördela även dem i respektive folieform. Tillsätt 1 dl. vatten och 2 msk. grönsaksfond i respektive folieform. Tillsätt en nypa havssalt och 1 tsk. svartpepapr i vardera folieform och blanda runt lite.

Tillagning av beer can chicken och beer can sås på grillen

  1. Ta fram två 33cl. aluminiumburkar och häll i 1/2 dl Trappistes Rochefort 10 i vardera burk. Använd inte glasburkar!
  2. Ställ folieformarna i mitten av grillen som du förberett för indirekt tillagning. Ställ en burk i vardera folieform och trä på kycklingen över burken.
  3. Grilla kycklingen under lock på indirekt värme på 175 grader i ca. 1 timma. Beroende på vilken värme du får i grillen så kan tillagningstiden variera. Kycklingen är klar när den uppnått en innertemperatur om 85 grader intill kycklingbenet.
  4. När kycklingen är klar så låter du den vila och förbereder det sista steget med beer can sås.

Beer can sås steg 2

  1. Sila av skyn som bildas under tillagningen i en kastrull. Tillsätt även ölen som finns kvar från burkarna. Värm på tills skyn börjar koka.
  2. Tillsätt redning till den konsistens som du föredrar på såsen. Smaka av med eventuellt salt och svartpeppar

Serveringsförslag

Servera din beer can chicken med beer can sås tillsammans med ugnsrostad potatis, som exempelvis mitt recept på ugnspotatis med timjan och vitlök. Då jag hade god lök, tomat, brytbönor och morot från egen odling, så valde jag att ungsrosta även dessa tillsammans med potatisen och vitlöken.
Kan jag tillaga beer can chicken och beer can sås i ugnen? Det kan du och du gör på precis samma sätt, bara det att du tillagar den i ugn istället. Det blir gott också kan jag lova!
I detta recept använde jag Trappistes Rochefort 10 till beer can chicken och det passad väldigt bra! Vill du läsa vad jag tycker om det ölet, så besöker du min ölblogg. Vill du använda någon annan öl, så går det självklart bra också. När det gäller att använda öl i matlagningen så måste man prova sig fram. I mitt tycke är inte alla öler lämpade att ha i matlagning. Kan du få tag på en flaska Trappistes Rochefort 10 så kan jag lova att det blir gott tillsammans med kryddningen. Har du någon favoritöl som du tycker passar bra till beer can chicken? Skriv gärna en kommentar! Glöm inte att berätta vilken rubb du använder till kycklingen samt hur du gör din beer can sås!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *