Ingredienser
4-6 portioner
Smuldeg
- 160 g. vetemjöl
- 40 g. havregryn
- 80 g. råsocker
- 50 g. mörk muscovadosocker
- 125 g. smör
- 1 tsk. vaniljpulver
- 1/4 tsk. salt
Äppelfyllning
- 600 g. äpplen
- 3 tsk. kanel
- 1 msk. farinsocker
- 1 tsk.vaniljpulver
- 1/4 tsk. salt
Äppelpaj med brynt smör – smakfullt recept som alla lyckas med.
Inledning
Vem gillar inte äppelpaj? Här har du ett recept med smuldeg gjord på brynt smör. Jag tycker om att ha både kanel och vanilj samt lite salt i min äppelpaj. Vilken sort av äpple du väljer är helt upp till dig. Jag tycker personligen inte man ska välja ett syrligt äpple likt golden delicious. Själv använde jag äppelsorten Aroma, eftersom den när receptet publiceras växer i min trädgård.
Så här gör du äppelpaj
- Bryn smöret i en kastrull tills smöret blir gyllenbrunt och luktar nötigt. Låt sedan smöret få svalna till rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda vetemjöl, havregryn, råsocker, muscovadosocker, vaniljpulver och salt i en bunke. Därefter tillsätter du det brynta smöret och blandar ihop till en smulig deg.
- Tryck sedan ut två tredjedelar av smuldegen i en ugnsfast pajform. jag valde en som höll måttet om 20 cm i diameter.
- Skär äpplena i cm-stora tärningar och lägg i en bunke. Men undvik mittendelen av äpplena med sitt kärnhus.
- Tillsätt sedan kanel, farinsocker, vaniljpulver och salt. Blanda runt så äpplena täcks av kryddblandningen.
- Därefter lägger du äpplena i pajformen och avsluta med att smula över den sista smuldegen på toppen.
- Avsluta med att baka din äppelpaj i ca 30 minuter tills du ser att det börjar bubbla lite i äpplena. Men lägg över en ugnsfolie om du märker att äppelpajen börjar bli för mörk.
Servera äppelpaj
Servera din äppelpaj ljummen tillsammans med klassisk vaniljsås, glass eller vispgrädde.