×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Sockerkaka – Klassiskt grundrecept som alla lyckas med

Ingredienser

kniv-gaffel-skedSockerkaka

 • 100 g. smör
 • 1 dl. mjölk
 • 2 st. ägg
 • 2 dl. strösocker
 • 1 tsk. vaniljsocker
 • 3 dl. vetemjöl
 • 1+½ tsk. bakpulver

Till sockerkaksformen

 • 1 msk. smör
 • 3 msk. ströbröd

Sockerkaka – Klassiskt grundrecept som alla lyckas med. Så även du!

Sockerkaka - Klassiskt grundrecept som alla lyckas med. Så även du!

Inledning

Här har du ett klassiskt recept på en helt vanlig sockerkaka. Detta är inget unikt recept på något vis. När du ska smörja in sockerkaksformens insida med smör och sedan tillsätta ströbröd, så kallas det för att bröa. Det förhindrar att din sockerkaka fastnar mot sockerkaksformens väggar. Om du vill så kan du faktiskt byta ut ströbrödet mot strösocker och motsvarande mängd strösocker ska räcka.

Jag har även provat att ha i lite äkta vaniljpulver. Det kanske inte är helt klassiskt, men det bidrar till ytterligare god smak.Jag körde då med en tesked vaniljpulver. Färgen på din sockerkaka blir då något mörkare. Du kan också addera skalet från en citron i smeten, vilket också bidrar till en trevlig citronsmak.

Sen finns det något som heter tigerkaka. Då delar man på smeten och har i kakao i den ena. Sedan varvar du de olika smeterna i sockerkaksformen. Men i detta receptet så håller jag mig till den klassiska varianten.

Med sockerkaksform, menas helt enkelt en ugnsform som tål värme. En sockerkaksform har vanligtvis ett mönster, som bidrar till att din sockerkaka får ett trevligt mönster på ovansidan.

Så här gör du sockerkaka

 1. Smörj in sockerkaksformen med smör och tillsätt ströbröd. Skaka lätt på ugnsformen och vinkla den, så ströbrödet fastnar mot ugnsformens väggar som du smorde in med smör.
 2. Smält smör i en kastrull och tillsätt sedan mjölk. Låt sedan smör- och mjölkblandningen få svalna.
 3. Kläck äggen i en bunke och tillsätt socker och blanda ordentligt. Jag använde här en slickepott, men du kan använda en visp eller elvisp om du vill det
 4. Tillsätt sedan vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda runt så ingredienserna blandas ordentligt. Men du behöver inte överarbeta smeten.
 5. Tillsätt sedan smör- och mjölkblandningen och blanda runt tills du fått en fin smet utan några klumpar. Även här behöver du inte överarbeta smeten.
 6. Häll över smeten i sockerkaksformen och ställ in den i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca. 35 minuter.
 7. När sockerkakan är färdig så tar du ut den. Låt din sockerkaka vara kvar i ugnsformen i 5-10 minuter innan du för över den till lämpligt serveringsfat.

Servera sockerkaka – klassiskt recept som alla lyckas med när den svalnat. Sockerkana är enkel och snabb att göra och passar utmärkt att servera till fikastunden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *