Ingredienser
4 portioner
Sallad med sötpotatis, hummus och fetaostcrème
- 500 g. sötpotatis
- 2 st. paprika
- 1 st. röd chili
- 1 st. vitlöksklyfta
- 250 g. körsbärstomater
- 1 tsk. timjan
- 50 g. pinjenötter
- 60 g. oliver ex. kalamati
- 30 g. ruccolasallad
- 30 g. machesallad
- 800 g. hummus
- 3 msk. olivolja
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Fetaostcrème
- 150 g. fetaost
- 3 dl. yoghurt
- 1 msk. flytande honung
- 1 tsk. citronsaft
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Sallad med sötpotatis, hummus och fetaostcrème är mumsig vegetarisk middag.
Så här gör du sallad med sötpotatis, hummus och fetaostcrème
- Skala sötpotatisen och skär i ca. 1,5 cm tjocka tärningar.
- Skär paprikan i tjockare bitar. Beräkna ca. 12 bitar per paprika.
- Dela körsbärstomaterna i halvor.
- Finhacka vitlöksklyftan och chilin.
- Lägg sötpotatisen och paprikan i en ugnsfast form. Salta och peppra och tillsätt timjan. Ringla över olivolja och blanda. Strö över chilin och vitlöken och avsluta med att lägga kärsbärstomaterna jämt fördelat.
- Ställ in i ugn på 225 grader i ca. 30 minuter, eller tills sötpotatisen är färdig. Den ska få en mjuk konsistens.
- Under tiden som stöpotatisen och övriga godsakar tillagas i ugnen så förbereder du fetaostcrème enligt instruktionerna nedan.
- Rosta även pinjenötterna i en torr stekpanna på hög värme så den får en rostad färg utan att brännas.
- När sötpotatisen är färdig, så tar du ut ugnsplåten från ugnen och låter allt få vila och svalna i 10 minuter.
- Lägg ett lager av hummus i botten av en tallrik.
- Lägg på salladen och sedan bitar av sötpotatis, paprika och tomater.
- Lägg på klickar av fetaostcrème och toppa med oliver som du delat i halvor och strössla över pinjenötterna. Jag drog även några drag med pepparkvarnen.
Fetaostcrème
- Smula fetaosten i en skål.
- Tillsätt yoghurt, citron och honung och blanda ordentligt.
- Smaka av med salt och svartpeppar.