Ingredienser
Plommonchutney med chili och ingefära
- 700 g. plommon urkärnade
- 2 st. röda chili
- 1 msk. riven ingefära
- 5 dl. strösocker
- 1/2 dl. vatten
- 3 msk. ättiksprit 24%
- 2 st. rödlökar
- Zest från 1 st. citron
- Saften från 1 st. citron
- 2 tsk. salt
Plommonchutney med chili och ingefära är välsmakande recept. Låt den gärna få lagra till sig, så smakar det ännu bättre.
Så här gör du plommonchutney med chili och ingefära
- Skölj plommonen och ta ur kärnorna. Finhacka rödlök. Lägg i en kastrull tillsammans med ättiksprit och vatten. Låt sjuda i 10 minuter under kontinuerlig omrörning.
- Riv färsk ingefära och finhacka chilin. Blanda i kastrullen tillsammans med socker, citronzest, citronsaft och salt. Låt sjuda mellan 30-45 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
- Lägg i glasburkar som du steriliserat. Det gör du genom att noggrant diska glasburkarna och locken. Sedan ställer du dem i ugnen på 125 grader i 15 minuter.
- När din plommonchutney har svalnat, så förvarar du glasburkarna i kylskåpet.
Servera plommonchutney tillsammans med grillad fisk, kyckling eller kött. Oöppnad chutney håller i flera månader i kylskåpet. Låt gärna din chutney få lagra till sig i minst 3-4 veckor. Då balanseras nämligen smakerna och ingefäran får inte så framträdande ton.