×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Recensera öl – så analyserar du ölen

Recensera öl - så analyserar du ölen i 7 olika steg. En guide i hur jag recenserar mina öl steg för steg.

Recensera öl – så analyserar du ölen i 7 olika steg. En guide i hur jag recenserar mina öl steg för steg.

I största möjliga mån, så försöker jag veta så lite jag kan om ölen jag ska recensera. Men vissa saker kan jag inte undvika och jag vill faktiskt inte undvika dom heller. Jag vill ju såklart veta vilken ölstil det är jag ska dricka, så jag kan välja ett trevligt anpassat glas. Är det en stout jag ska recensera, då vill jag gärna dricka den ur ett glas anpassat för ölstilen stout.

Men att veta vilket bryggeri det är som producerat ölen, kan vara både bra och dåligt och det är svårt att undvika, om man inte får hjälp med att göra ett blindtest. Häller jag upp en ny öl från exempelvis 3 Fonteinen, så kommer det inte vara en dålig öl jag häller upp i glaset. Jag bara vet det! Det påverkar ju såklart och jag försöker vara så nyanserad jag kan och koppla bort detta faktum. Testar jag en öl från ett bryggeri som där jag kanske tidigare vaskat alla flaskor jag testat, ja då kommer det också att påverka mig. Även här handlar det om att försöka glömma tidigare upplevelser och ge ölen en ärlig chans.

Något som jag definitivt undviker att kolla är recensioner av ölen jag ska testa. Detta är för att jag vill i så liten mån som möjligt att mitt omdöme ska påverkas. För tro mig, alla kan och så även jag bli påverkad. Jag försöker även undvika att ta reda på vad ölen ska dofta och smaka. Detta är för att jag vill träna smaklökarna att i största möjliga mån kunna identifiera smakerna utan hjälp. Men tro mig när jag säger det, ibland behöver även jag hjälp.

Hur analyserar jag då en öl?

Ja hur går jag tillväga för att recensera en öl? Jag gör det i sju steg och jag tummar aldrig på ordningen! Kanske du börjar göra det på samma sätt?

Steg 1 – Säkerställ att jag är sugen på ölstilen!

Steg 1 är den viktigaste punkten av dem alla! Jag kan exempelvis på lunchen en regnig fredag köpa en stout, som jag vill recensera på kvällskvisten. För mig kan en stout passa att dricka när det är dåligt väder ute. Men när jag väl kommer hem, så kanske jag inte alls är sugen att dricka en stout längre. Det kanske har skett ett rejält väderomslag, solen skiner och det är 30 grader i skuggan! Då kan helt plötsligt lusten att dricka en stout försvinna. Istället kanske jag vill öppna en kall pilsner. Då är det bra att ha en öl av stilen pilsner hemma, som jag kan recensera istället.
För är det något jag gör, så är det att aldrig recensera en öl eller ölstil som jag inte är sugen på att dricka. Det kommer bara påverka recensionen negativt. Det händer titt som tätt att jag har en hel kasse med öl, som får stå där både två och tre veckor innan jag tar fram en öl för recension. Kanske för att kassen innehåller ett gäng suröl som jag inte riktigt har lust att recensera just nu. Ofta händer det faktiskt att jag inte har lusten att recensera någon öl och då recenserar jag ingen öl alls. Men jag kan ändå vara sugen på en öl och då är det bra att ha öl hemma som jag inte behöver recensera.

Steg 2 – Titta på ölen.

När jag häller upp ölen i glaset så tittar jag på ölen. Hur ser färgen ut? Har vi någon skumkrona? Ser den inbjudande ut? Om det exempelvis är en julöl jag ska dricka, får jag då en ”julig” känsla? Det sistnämnda är inget som påverkar recensionen, men kan vara intressant att ta sig en funderar kring ändå. Jag har i mina tidigare recensioner skrivet hur jag upplever bubblorna, om det bildas små eller stora när jag vickar på glaset. Det är inget jag skriver om i de recensioner jag gör idag, men för min egna del så fortsätter jag att studera bubblorna.

Steg 3 – Dofta på ölen.

Redan vid upphällningen kan det ibland sprida sig en tydlig doft. Det tycker jag om när det sker. Vilken ölstil det är jag hällt upp i glaset påverkar hur jag ska börja analysera dofterna. Om det exempelvis är en stout jag doftar på, då har jag vid detta laget lärt mig vilka dofter jag ska börja leta efter. Då är det ofta nyanser av exempelvis choklad och kaffe jag letar efter. Om det istället är en IPA jag häller upp i glaset, då är det inte så troligt att jag kommer hitta kaffe och choklad. Nej då fokuserar jag på att leta efter de tropiska dofterna. För en IPA finns det andra vanligt förekommande doftnyanser som exempelvis tallbarr och då letar jag instinktivt efter den också.

Det kan faktiskt hända att jag inte kan placera dofterna fullt ut. Då går jag vidare med provsmakningen och kollar i ett senare skede upp vad andra upplever för dofter.

Steg 4 – Smaka på ölen.

Precis som med doften så börjar jag instinktivt att leta efter de smaker, som man brukar förvänta sig ska finnas för ölstilen. Om vi tänker oss att det är en stout jag recenserar, då kommer jag leta efter smaknyanser som kaffe och choklad.  Är det en IPA jag testar, ja då kommer jag precis som med doftanalysen inte leta efter choklad och kaffe, eftersom det är nyanser som inte förekommer i en IPA. Men det kanske finns någon obskyr choklad och kaffe IPA vad vet jag?

Som jag också nämnde när jag doftar på ölen, så kan det hända att jag inte riktigt lyckas identifiera smakerna fullt ut. Då går jag vidare med att sammanfatta mina intryck och kollar upp vad andra upplever för smaker i ett senare steg.

Steg 5 – Sammanfattning

I detta steg samlar jag ihop mina intryck. Jag funderar exempelvis om det finns någon speciell mat som skulle kunna passa till ölen, eller om den bara ska drickas precis som den är. Det som jag benämner som sällskapsdryck. jag tar mig också en funderare på om jag skulle kunna tänka mig att köpa den igen. Svarar jag ja på den frågan, då är det en öl som ska erhålla ett betyg om minst 3,5 och där 5 är max. Det är där jag sätter gränsen. Anser jag det är en öl som jag inte skulle köpa igen, då ska ölen få ett betyg under 3,5. Det har hänt att jag satt 0 som betyg, men då har det varit en odrickbar öl som direkt åkt i vasken.

Steg 6 – Vad upplever andra?

I detta steg läser jag vad andra tycker och tänker vad gäller dofter och smaker. Här är tjänster som Ratebeer ett sätt att få reda på vad andra tycker. Även Systembolaget anger oftast vad det ska finnas för dofter och smaker. Det händer att jag missar doft och smaknyanser. Recenserar jag en öl där flera källor menar att ölen ska ha en smak av kanske hallon, då doftar och smakar jag för att leta efter denna doft eller smaknyansen. Är det så att jag hittar den, då uppdaterar jag mina anteckningar kring doft och smak. Är det så att jag inte hittar denna doft eller smaknyans, som andra upplever, då skriver jag inte till den. För känner jag ingen smak av hallon, ja då tänker jag inte skriva det. Sen får andra uppleva vad de vill.

Steg 7 – Vad sätter andra för betyg?

I detta steg tittar jag på vad andra sätter för betyg och jag försöker hitta något slags medelbetyg. Sedan jämför jag det med det betyg som jag satte. Tycker jag som många andra, eller är jag ensam om att ge en specifik öl 5/5 i betyg? Även om jag exempelvis ger en öl 5/5 och alla andra ger den 1/5 i betyg, så kommer jag inte ändra min betygsättning. Tycker jag det är en fempoängare jag dricker, då tycker jag det. Sen får alla andra tycka precis vad dom vill. Svårare än så är det inte.

Hur gör du när du analyserar din öl?

Berätta gärna hur du går till väga när du ska testa nya öler och identifiera dofter och smaker. Skriv en kommentar nedan.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *