×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Prova öl – Tre sätt att genomföra en ölprovning

Prova öl - Tre sätt att genomföra en ölprovning.

Hur gör du när du provar din öl? Har du varit med på någon ölprovning?

Jag har i ett tidigare inlägg pratat om vikten av att välja rätt ölglas till den öl du dricker. Men hur gör jag när jag recenserar öl? Ja här är det inte bara att välja ett lämpligt glas som räcker. Det finns också olika sätt att prova öl.

Prova öl – hur går du tillväga?

När jag recenserar öl här på Ölbloggen, så vet jag naturligtvis vilken öl jag testar och vad det är för stil. Med andra ord så vet jag vilka smaker jag borde förvänta mig att finna. Om jag exempelvis ska testa en ny IPA, så är det en öl som jag vet erhåller tropiska smaker. Jag kommer med andra ord aldrig att hitta någon kaffesmak, eftersom det inte är en smak som man ska förvänta sig från en IPA. Det jag försöker undvika däremot är att läsa andras recensioner och omdömen kring ölen. Varför då kan man undra? Jo därför att jag vill inte bli påverkad på förhand.
Tänk dig att någon har serverat dig två för dig okända öler. Personen presenterar den ena ölen som en dålig öl och den andra ölen som bra. Det kommer i stor utsträckning påverka hur du upplever dessa öler. Med stor sannolikhet hade du favoriserat den öl som presenterades som bra. Hade däremot personen som hällt upp ölen inte sagt något om dem, så finns det en möjlighet att du kanske hade favoriserat den ölen som den andra personen inte gillar.

Prova öl i grupp

Provar man öler i en grupp, då är det en gyllene regel att man inledningsvis håller tyst om sin upplevelse. Kanske man antecknar dem på ett papper. Varför hålla tyst? Precis som när jag testar öl för Ölbloggen, så undviker jag att läsa andras omdömen, eftersom det kan påverka min upplevelse. Samma sak gäller när du provar öl i grupp. Om någon omgående börjar häva ur sig negativa saker om ölen som testas, så finns en stor risk att det påverkar de andras omdömen. Samma gäller smaker. Om någon direkt börjar prata om sin upplevlese, innan alla andra hunnit skapa sin egna, så börjar alla instinktivt leta efter dessa smaker. Det finns därmed en hög risk att merparten påverkas att uppleva samma. Vad som händer här är att psykologin gör sig påmind. Smakupplevelser är individuella och det är inte alltid som man upplever samma. Men om någon direkt ger sin åsikt, så kommer det att påverka andras upplevelser och uppfattning.

Tre sätt att prova öl och genomföra en ölprovning

Det finns tre olika sätt att prova öl. De tre metoderna jag pratar om är öppen provning, halvblind provning och helblind provning. Det finns fördelar och nackdelar med alla metoderna och två av metoderna är lite mer lärorika och en är riktigt svår. Vilken typ av ölprovning du ska göra av dessa beror lite på var du befinner dig och hur mycket som du vill lära dig. Den halvblinda- och helblinda ölprovningen är mer lärorik än den öppna ölprovningen.

Öppen provning

När jag ska prova öl här på Ölbloggen, så är det en öppen ölprovning jag gör. Det är den vanligaste formen av ölprovning. Här vet jag här vilken öl det är jag testar och vad den borde smaka. Står det dessutom på flaskan, så underlättar det såklart ytterligare. Är ölet från en tillverkare som man tidigare haft en dålig upplevelse med, så kommer det mer eller mindre ha en inverkan. Här försöker jag att ignorera tidigare upplevelser och faktiskt ge varje öl sin ärliga chans. Det är samma sak som när jag testar öl från ett bryggeri som jag har positiv upplevelse av. Jag försöker att ignorera även det och ge den samma förutsättning som alla andra öler. Men jag ska inte sticka under stolen med att det i båda fallen åtminstone inledningsvis kan påverka. Det gäller inte bara mig utan oss alla.

Halvblind ölprovning

Vid halvblind ölprovning vet man på förhand vilka öler som ska testas. Men du får inte reda på vilken öl det är i glaset. Här skulle man kunna lägga upp ölprovningen kring ett tema. Exempelvis skulle man kunna testa 10 st. olika öler av stilen IPA eller ljusa öler från ett specifikt land. Har man däremot en varieté av olika ölstilar, så kan det ha en inverkan om det exempelvis bara finns en stout med i testet.
Vid en halvblind ölprovning skulle exempelvis någon som läst på om ölerna kunna hålla i ölprovningen och berätta om de olika ölernas karaktärer. Då blir det en intressant uppgift för deltagarna att försöka pricka rätt öl. Jag kan lova att det är utmanande och jag hade säkert kunnat ha många fel och jag skäms inte över det.

Helblind ölprovning

Vid en helblind ölprovning får man inte veta alls vilka öler som ska testas. Man kanske till och med har ögonbindel på sig medan man provsmakar. Denna typen av ölprovning är troligtvis mest lämpad för de som har större erfarenhet kring öler, eller där man utmanar sig själv att kunna identifiera smaker i blindo. Detta är den svåraste typen av ölprovning. Jag brukar gå på den årliga En öl & Whiskymässa i Göteborg med min bror. Ibland kommer han med en okänd öl i glaset, men det är ändå en öl jag tidigare testat eller som jag faktiskt dricker ofta. Jag har kunnat identifiera dofter och smaker, men att säga ölets namn har jag ärligt bara lyckats med en gång. Kanske hade jag tur.

Hur provar du din öl?

Det är intressant att prova öl och den vanligaste typen av ölprovning är den öppna ölprovningen. Hur gör du när du testar din öl på detta viset? Läser du på om ölen och tar del av andras omdömen? Eller gör du som jag och försöker veta så lite som möjligt om ölen? Har du provat på att göra en halvblind eller helblind ölprovning? Hur upplevde du det? Berätta gärna om din upplevelse i en kommentar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *