×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Westvleteren 12 från Westvleteren Abdij St. Sixtus

Westvleteren 12 från Westvleteren Abdij St. Sixtus är komplex och smakfull öl.

Om ölen

Producent: Westvleteren Abdij St. Sixtus.
Land:
Belgien.
Ölstil: Quadrupel.
Styrka: 10,2%.
Burkens bäst före: November 2023 (provsmakas 12 september 2021).
Pris vid inköp: 171 kr.
Serveringstemperatur: 12°C – 14°C.
Lagringsmöjlighet: Kan lagras.

Westvleteren 12 från Westvleteren Abdij St. Sixtus är komplex och smakfull öl.

Nu ska du läsa om en öl som många menar på är världens bästa öl. Det är Westvleteren 12 som bryggs i den helige Sixtus kloster i Vleteren i Västflandern i Belgien. Klostret tillhör en trappistorden och är en av ett fåtal kloster som får kalla sin öl för just trappistöl.

Historiskt sett så har denna öl varit svår att få tag på. Eftersom man vad jag förstått det bara kunnat köpa den direkt från bryggeriet. Det ska heller inte varit jätteenkelt att få tag på munkarna när man ringt dem. Jag antar det blivit enklare att köpa ölen på senare tid. Enligt en artikel från Wikipedia, så ska man även kunna köpa ölen på det närliggande kaféet och utvalda pubar runtom i Belgien. Men vissa välsorterade pubar här i Sverige ska tydligen också sälja den, om man ska tro artikeln från Wikipedia.

Vill du köpa hem ölen, så får du spana in utländska webbshoppar, eftersom Systembolaget inte har den i sitt sortiment. Jag vill nog personligen påstå att den idag inte är så svår att få tag på. I skrivande stund så hittar jag webbshoppar som har ölen i lager.

Varför jag tror att denna ölen klassas av många som världens bästa öl, är just för att den historiskt ska ha varit svår att få tag på. Det tror jag har en bidragande faktor. Men det är bara en spekulation och inget faktabaserat påstående. Men tycker jag det är världens bästa öl? Läs gärna mina tidigare recensioner från bryggeriet, efter att du läst klart denna.

Utseende

Westvleteren 12 har en oklar mörkbrun på gränsen till svart färg med ljusbrun skumkrona.

Doft

Rostad jäst doft av torkad frukt, russin, likörgodis, farinsocker, nougat, kavring, fruktkaka, kryddor och ton av stjärnanis samt alkohol. Det är en komplex och trevlig doft.

Smak

Rostad jäst smak av torkad frukt, russin, likörgodis, choklad, kavring, fruktkaka, ton av alkohol, kryddor, stjärnanis samt ton av farinsocker. Det finns en beska med eftersmak av torkad frukt, stjärnanis, alkohol, kryddor och likörgodis. Det är en kryddig ton långt bak i eftersmaken.

Betyg

Westvleteren 12 från Westvleteren Abdij St. Sixtus är mycket trevlig öl att dricka som sällskapsdryck eller till efterrätt av choklad. Men till ostbrickan är den också en fin kombination! Men köper jag den igen och tycker jag det är världens bästa öl? Alltså det är en mycket bra öl, men jag måste inte ha den igen. Förstå mig rätt när jag säger att jag verkligen inte klagar över att dricka den. Det är bara inte världens bästa öl enligt mig. Men låt inte mig hindra dig från att ha just den uppfattningen! Tycker du den är bäst i världen, så tycker du det!

Personligen tycker jag att St. Bernardus Abt. 12 är en bättre öl och som dessutom ska vara originalreceptet, när ölet licensbryggdes för Westvleteren. Jag fick berättat av en medlem på facebookgruppen Vi snackar öl, att Westvleteren 12 numera använder en annan jäst från Westmalle och har därmed frångått originalreceptet på just den biten. I övrigt ska det vara samma recept. Ska man jämföra dessa två, så är St. Bernardus Abt. 12 är ett snäppet bättre öl tycker jag. Det är samtidigt både billigare och lättare att få tag på och finns att beställa hos Systembolaget. Det är därför som jag menar att jag inte måste köpa Westvleteren 12 igen. Men visst, skulle jag stöta på den i en butikshylla, så kan jag allt ta en flaska eller två bara för att den är väldigt god.

4,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *