×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Straffe Hendrik Brugs Quadrupel Bier 11°

Straffe Hendrik Brugs Quadrupel Bier 11° från Huisbrouwerij De Halve Maan

Om ölen

Producent: Huisbrouwerij De Halve Maan.
Land:
Belgien.
Ölstil: Quadrupel.
Styrka: 11,0%.
Flaskans bäst före: Augusti 2023 (provsmakas 26 december 2020).
Systembolagets beställningsnummer: 11271.
Pris vid inköp: 129,60 kr (kom i ett mixpack tillsammans med 3 andra öler från bryggeriet).
Serveringstemperatur: 10°C – 14°C.
Lagringsmöjlighet: Kan lagras.

Straffe Hendrik Brugs Quadrupel Bier 11° från Huisbrouwerij De Halve Maan

Då var det äntligen dags att testa Straffe Hendrik Brugs Quadrupel Bier 11° från Huisbrouwerij De Halve Maan. Det är en öl som jag läst mycket positivt om och är av stilen quadrupel. Jag som tycker Trappistes Rochefort 10 är den bästa quadrupeln, har fått information om att  Straffe Hendrik Brugs Quadrupel ska vara lika bra om inte bättre. Eftersom Trappistes Rochefort 10 även är min absoluta favoritöl, så har den mycket att leva upp till. Men är den lika bra eller kanske till och med bättre?  Här kommer min åsikt!

Utseende

Mörk Rödbrun på gränsen till svart färg med ljusbrun tjock skumkrona.

Doft

Jäst doft av torkad frukt, örter, mörkt bröd, aniston, karamell, nötter, lakrits, fruktkaka, mörk choklad och förnimmelse av soja. Det finns ingen ton av alkohol, men det sticker ändå till i näsan. Alltså det är en balanserad och samtidigt komplex doft som möter näsan. Det doftar mycket bra.

Smak

Jäst rostad smak av torkad frukt, mörkt bröd, nötter, örter, marsipan känsla, karamell, lakrits, mörk choklad, farinsocker och ton alkohol som bränner till. Beskan är markerad med rostad eftersmak av torkad frukt, nötter och mörkt bröd. Upplever en umamismak av soja. Men det finns även en tydlig bitterhet. Smaken är på det stora hela balanserad, komplex och trevlig.

Betyg

Straffe Hendrik Brugs Quadrupel Bier 11° från Huisbrouwerij De Halve Maan är trevlig öl att dricka som sällskapsdryck. Den är som en efterrätt i sig självt och jag vill inte dricka den till något annat. Eller några ostar kan nog passa finfint. Men köper jag den igen? Det kan jag absolut göra. Är den lika bra som Trappistes Rochefort 10? Inte riktigt tycker åtminstone jag. Men du får såklart tycka annorlunda.

4,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *