×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Skydda din Kamado Joe – skaffa ett överdragsskydd

Skydda din Kamado Joe - skaffa ett överdagsskydd. Det finns bara fördelar.

Skydda din Kamado Joe – skaffa ett överdragsskydd. Det finns bara fördelar.

När jag köpte min Kamado Joe Classic 1, så köpte jag även till Kamado Joes egna överdragsskydd. Det tycker jag var värt pengarna faktiskt och det märks speciellt vintertid.

Det är nämligen som så att min grill står under bar himmel, så jag har alltså inget tak över grillen som skyddar den från väderförhållanden som exempelvis snö. Här har jag då sett fördelar med att jag faktiskt skaffade skyddet. Men om din grill står under ett tak och där grillen skyddas från snön, så kanske du inte behöver ett skydd. Men för dig som har grillen ståendes under bar himmel, så tycker jag att du ska läsa vidare.

Överdragsskyddet är riktigt bra när det är vinter, snö och kyla.

Om det har snöat mycket, så behöver du bara ta bort skyddet och för att sedan ha en grill redo att användas. Eftersom skyddet då skyddar mot snön. Men jag har lärt mig en sak som jag gör på sommaren, men som inte funkar när det är vinter, snö och kyla.

Eftersom på sommaren när jag grillar, så brukar jag efter grillningen antigen låta kolen brinna ut helt (om jag exempelvis vill göra rent grillen), eller så stänger jag ventilerna i toppen och vid askluckan om jag vill släcka kolen och återanvända den vid nästa grillning. Men det är först dagen efter som jag rengjort grillen från aska och efter det sätter på skyddet igen.

Jag noterade att detta inte funkade så bra vintertid. För om jag väntade till dagen efter med att trä på skyddet, ja då kan ju snö ligga på grillen. Det medförde att jag då behövde sopa bort snön innan jag kunde trä på överdragsskyddet igen. Ett annat problem som uppstod var att snön hade omvandlats till vatten när den nådde värmen av grillen. Jag har notera att det blev vatten främst vid grillens skorsten. Sen när grillen svalnat helt, så frös vattnet till is. Det medför att jag sedan inte kan öppna ventilen på grillens skorsten, eftersom den då frusit fast.

Det som jag då behövde göra, var att tända på kolen, för att få upp värme i grillen. Därefter kunde värmen från grillen smälta den is som bildats, så att jag kunde öppna spjället på skorstenen igen.

Men det finns en lösningen på problemet!

Jag kom på att sätt som förhindrade problemet och lösningen är väldigt enkel. Det jag gör efter att jag grillat klart vintertid, är att antingen låta kolen brinna upp helt, eller stänga igen ventilerna, så kolen släcks och jag kan återanvända kolen vid nästa grillning.

Sen väntar jag tills grillen blivit ljummen, dvs. så man kan hålla handen på grillens yta utan att brännas. Samtidigt säkerställer jag så att kolen brunnit upp eller slocknat helt. Då trär jag på skyddet. Det som händer då är att den värme som finns kvar i grillen, värmer upp insidan av skyddet. Detta medför att eventuell fukt som bildats av snön torkar upp helt och hållet. Det gör att det inte kan bildas någon is och du får en torr grill, redo att användas vid nästa grilltillfälle. Det enda du behöver göra nästa gång du ska grilla, är att rengöra grillen från aska om det behövs.

Skydda din Kamado Joe och skaffa ett överdragsskydd

Om du gör på det sättet som jag benämner, så kommer du alltid ha en grill som är redo att användas. Du slipper alltså att borsta bort snö och du slipper även att handskas med is som bildats. Genom att köpa ett överdragsskydd och följa min metod, så kommer det underlätta ditt grillande avsevärt. För du vill ju grilla, inte hålla på med att borsta bort snö och handskas med eventuell isbildning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *