×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Kolguiden – allt du behöver veta om träkol och briketter

Kolguiden - allt du behöver veta om träkol och briketter. En guide för alla som gillar att grilla.

Kolguiden – allt du behöver veta om träkol och briketter. En guide för alla som gillar att grilla.

I denna kolguiden har jag skrivit ner allt det som jag hittills lärt mig om träkol och briketter. Jag kombinerar mina egna upplevelser tillsammans med det jag läst i böcker, tidskrifter samt all den information som går att finna nätet. Är det någon skillnad mellan träkol och briketter? Vilka fördelar och nackdelar finns det dem emellan? Hur tänder du ditt träkol eller briketter på bästa sätt? Vilka tillverkare är egentligen bäst? Det är exempel frågor som jag vill besvara i denna kolguide.

Du kan se denna kolguiden som ett levande dokument, där jag ger er min syn och förklaring på många frågorna. Ett dokument jag kommer hålla uppdaterat och levande helt enkelt. Däremot kommer inte alla frågor att bli besvarade till fullo. En av dessa är frågan om vilka träkol och briketter som är bäst. Går det verkligen att besvara denna frågan? Det finns ju så mycket träkol och briketter att välja!

Vad är skillnaden mellan träkol och briketter?

Grillkol, som egentligen ska benämnas träkol är kort och gott gjort av trä. Träkolen tillverkas genom att träet hettas upp i ett syrefattigt förhållande. Två vanliga sätt att framställa träkol är med kolmila eller kolugn.

Briketter framställs genom att pressa ihop exempelvis koldamm, pulvriserat kol eller sågspån. Vad jag förstår det är det inte ovanligt att det är restprodukter av kol eller trä som används. De formas som ägg och med hjälp av ett bindemedel så ökar densiteten och hållfastheten. Som bindemedel kan exempelvis majsstärkelse användas.

Fördelar och nackdelar med träkol.

Fördelen med träkol är att man snabbt kan få upp en riktigt hög temperatur med bra glöd. Träkolet tänds vanligtvis fortare än briketter. Personligen tycker jag att träkol tillför en godare grillsmak. Tillverkas det bara på rätt sätt, så ska det heller inte finnas några tillsatser. Träkolet är helt naturligt. Träkolet genererar också mindre aska än briketter upplever jag. Men undantag kan säkerligen förekomma.

Nackdelen med träkol är att det kanske inte alltid har lika lång brinntid som briketter. Ja det är oftast så det benämns i många artiklar och även i folkmun. Jag vill hävda att det är en sanning med modifikation eller hur man nu ska uttrycka det. Allt beror på briketternas kvalité men även träkolets kvalitet om man ska jämföra dem emellan. Sen har faktiskt själva grillen en bidragande faktor också. Men väljer man ett träkol som tillverkats från träd med hög densitet, så kommer detta träkol hålla en längre brinntid. Ett bra träkol kan faktiskt ha längre brinntid än briketter. Men en sak som bör nämnas att träkolet har ojämna bitar. Det betyder att man kan få både stora och små bitar. Detta kan eventuellt orsaka ojämn värme i grillen, beror på vilken grill som används.

Fördelar och nackdelar med briketter.

Fördelen med briketter är att de benämns av många ha en längre brinntid. Men som jag nämnde om träkolet, så vill jag hävda att det är en sanning med modifikation. Jämför man briketter med ett billigt kol som vanligtvis har mindre bitar, så kan absolut briketterna ha en fördel här. Briketter sägs också hålla en jämnare temperatur under en längre tid. Men har man en bra grill, så kan man få jämna temperaturer även med träkol.

Nackdelen med briketter är att de tar längre tid att värma upp och min upplevelse är att de vanligtvis också producerar mer aska. Jag tycker personligen inte att briketter ger samma goda grillsmak som träkol ger. Många menar att man även kan uppleva en liten kemisk doft.

Det låter som att träkol är att föredra framför briketter?

Frågar du mig så gillar jag träkol mer. Med min Kamado Joe kan jag få mycket jämna temperaturer som håller sig exakt under flera timmar med just träkol. Så detta med att briketterna har längre brinntid vill jag hävda är lite fel att säga. Det beror på vilket träkol du jämför med skulle jag säga. Det är som att jämföra äpplen med päron. För det finns absolut träkol av sämre kvalitet som har kortare brinntid än briketter. Men med ett träkol av kvalitet så har jag noterat det motsatta.

Kan jag återanvända gammal kol eller ska den slängas?

Släng inte gammal använd träkol eller briketter om det finns kvar är min erfarenhet. Den kan absolut användas igen, om du släcker din grill när maten tillagats klart och det finns kvar tills nästa grillning.

Men min erfarenhet är att du inte bara ska återanvända den redan använda träkolen eller briketterna om det finns kvar en hel del. Visst går det, men min erfarenhet är att du inte kommer upp i samma höga temperatur som du gör med ny och färsk. Den gamla träkolen eller briketterna kommer också brinna upp mycket snabbare. Så har du kvar från föregående grillning, så är min rekommendation att blanda med ny. Då kommer du få en mycket stabilare värme och du kan samtidigt nå en betydligt högre temperatur jämfört med att bara tända på redan använd kol. Att blanda kommer funka väldigt bra i det flesta fallen.

Men vill du nå upp till så hög temperatur du bara kan, så är min erfarenhet att det bara är ny färsk träkol eller briketter som gäller.

Vilka metoder finns för att tända träkol eller briketter?

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

För det första så kan man välja att tända sin träkol eller briketter när de ligger i själva grillen, eller via en skorstenständare. Personligen föredrar jag att tända träkolen eller briketterna när de ligger på plats i grillen.

Med det sagt så är inte skorstenständare en dålig produkt. Verkligen inte! Jag tycker dock den funkar bättre att tända briketter med än träkol, eftersom mindre träkolsbitar har en tendens att falla igenom botten. Min erfarenhet är att ju billigare kol du köper, desto mindre bitar är det i dem och ibland kan det bara vara flisor i jämförelse med kvalitetskol där man får större och finare bitar. Men även träkol av kvalitet kan ha så stora bitar att de snabbt fyller skorstenständaren.

Om man har en djupare grill så tycker inte jag personligen att skorstenständaren är att föredra, eftersom det skapar en högre fallhöjd för den varma träkolen eller briketterna och som i sin tur genererar mer gnistor och ”sprätt”. Betänker då att man grillar i en period där det varit torrt och varmt länge. Jag betänker brandrisken alltså. Men det kanske bara är jag som överreagerar här.

Använd INTE tändvätska för att tända dina träkol eller briketter!

Du ska ALDRIG och jag repeterar ALDRIG tända din grill med tändvätska. SLUTA! Men varför då? Eftersom tändvätska sätter smak på den mat du grillar. Har du som jag en kamadogrill, så ska den gärna inte utsättas för några kemikalier alls, som exempelvis tändvätska. Sen kan jag också bli irriterad på de som tänt sin grill med tändvätska, inte fått riktigt fart på kolen och sedan häller på ny tändvätska när det glöder. Tänk ifall strålen från flaskan tar eld? Vad händer när elden från strålen når flaskan? Snacka om att utsätta sig själv för fara! Detta med att tändvätska ger smak åt maten är inget som bara jag hittat på. Vi är många som är av samma åsikt och upplevelse.

Läste förövrigt en kommentar på Facebook, i en grillgrupp, som handlade just om att tända med tändvätska. Personen menade på att bara man väntar tillräckligt länge, så kommer doften och smaken av tändvätska att försvinna. Det kanske kan vara så, men hur vet man när detta skett? Nej det finns bättre sätt att tända dina träkol eller briketter.

Det bör noteras att jag kommer nu benämna ett par tillverkare. Dessa tillverkare har inte sponsrat för att få vara med i denna kolguiden.

Men vad ska jag då tända med istället för tändvätska?

Tändkuber

Min erfarenhet är att tändkuber är ett bra sätt att tända på. Du kan använda dessa både till skorstenständaren (du lägger tändkuben under), eller så fördelar du ut 3-4 stycken tändkuber om du lagt träkolen eller briketterna direkt i grillen.

Elektrisk grillgaffel

Elektrisk grillgaffel är ett annat sätt, där man lägger ett lager med träkol eller briketter, ställer på grillgaffeln och lägger ytterligare ett lager. Men jag tycker inte detta funkar lika bra om man har en djup grill, eftersom det blir lite mer meck att få upp grillgaffeln tycker jag. Sen så tycker jag det tar längre tid att få fart på grillen. Åtminstone upplever jag det med den grillgaffel som jag har. Här finns det säkert värsting modeller som tänder kolen betydligt snabbare än vad min gör.

Elektriska tändare

Det finns också elektriska tändare utöver grillgaffeln som istället genererar en eldslåga. Exempel på sådan är Looftlighter som också finns i en version med batteri. Jag har själv inte testat den, men vet att den är populär och där man snabbt ska få tänt sin grill.

Men jag har också läst att en vanlig värmepistol ska vara ett sätt att också kunna tända dina träkol eller briketter med. Jag har ingen egen erfarenhet här. Har du testat? Berätta gärna om dina upplevelser i kommentarsfältet.

Gasbränare

Men det sättet som jag tänder grillen med numera är med en gasbrännare, som du ansluter till en gasolflaska/tub. Det finns många olika modeller och du har väll inte missat GrillGun? I mitt fall har jag under lång tid valt att använda en ogräsbrännare, som jag då kopplar en gasflaska till. Nej gasen ger ingen bismak till din mat kan jag lova. Min modell tror jag kostade runt 300kr, men det finns såklart dyrare modeller som är mer effektiva än min på att bränna.

Men jag anser att det bara finns fördelar. Dels kan du ju tända grillen med den, men samtidigt så är det ju också just en ogräsbrännare. Så det betyder att du har två användningsområden här! Hur bra är inte det? Värt att notera är att du med en gasbrännare då tänder träkolen eller briketterna när de ligger i grillen. Sen bör jag benämna att jag faktiskt köpt en GrillGun. Behöver man en sådan pistol för att tända grillen? Nej verkligen inte! Men jag tycker den är lite cool ändå. Det är en typisk villhöver pryl!

Vet också att det finns dom som tänder grillen med den brännare som används för att bränna ytan på crème brûlée. Det funkar absolut, men min erfarenhet är att det tar lite längre tid att få tänt dina briketter eller träkol, med sådan brännare. Men det finns säkert effektiva modeller här också när jag tänker efter.

Tändpapper

Ett annat alternativ som kanske ska nämnas, men som jag inte testat själv är tändpapper. Jag nämner det eftersom jag har läst att det också ska funka bra att tända grillen med. Men jag har som sagt ingen egen erfarenhet här. Har du erfarenhet? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Vilka fabrikat av träkol och briketter ska jag välja?

I denna kolguiden är min plan är att utvärdera olika träkol och briketter som finns där ute på marknaden. Tanken är att återkomma kring mina erfarenheter och fylla på listan av mina favoriter bland träkol och briketter i denna artikel. Men det finns ju så många olika tillverkare, så jag kommer inte kunna testa dem alla.

Men jag tycker att även du ska testa olika träkol och briketter från olika fabrikat och skaffa dig en uppfattning. Det finns mycket intressant att hitta på nätet och det är så jag beställer och upptäcker. Min erfarenhet är dock att första bästa träkol eller briketter du hittar på din lokala matvaruaffär inte är den bästa. Så våga prova nytt och dela gärna med dig av dina erfarenheter!

Kolguiden – Tips på kol som jag kan rekommendera

Min tanke med kolguiden är som redan benämnts att fylla på denna listan när jag hittar nya fabrikat av träkol och briketter som jag gillar och kan rekommendera. Det bör noteras att de fabrikat jag har med i listan, har inte sponsrat mig för att få vara med här. Åsikterna samt upplevelserna är helt mina egna.

Birchotan från Kolektivet

Birchotan är ett svenskt träkol framställt av björk. Det jag gillar med detta träkolet är att du kan komma upp i riktigt höga temperaturer. Men vill du tillaga något på lägre temperatur och under en längre tid, så upplever jag att träkolet funkar bra här med min kamadogrill. Du får en jämn och fin glöd. Men du får även en trevlig grillsmak. I lådan får du stora fina bitar av högsta kvalitet. Birchotan är vad jag förstått det mycket populärt val hos restaurangerna. Det bör noteras att det är lite dyrare kol. Men så betalar du också för ett fantastiskt hantverk. Jag har gärna alltid en låda hemma av detta träkol och det är en av mina favoriter.

Läs mer på tillverkarens hemsida.

Big Block från Kamado Joe

Jag tycker Kamado Joes egna träkol är ett trevligt alternativ. Det är stora fina bitar. Du kommer upp i höga temperaturer, men du kan också grilla på lägre temperatur och under en längre tid. Kolet ger en trevlig grillsmak. Det bör noteras att när man tänder kolet, så har det en tendens till att smälla och sprätta lite. Några smällar har till och med fått min ogräsbrännare som jag tänder grillen med att slockna. Nu låter det kanske som att det är ett farligt smällande och sprättande. Men så är det naturligtvis inte, men kan vara värt att benämna. Jag kanske inte alltid har det hemma på lager, men det är ett trevligt träkol oavsett.

Läs mer på Kamado Joes hemsida.

Grillep

Det jag gillar med Grillep är att det är mycket snabbtänt. Du kommer upp i riktigt höga temperaturer, men du kan också köra på lägre temperatur och tillaga maten under längre tid. Du får en jämn och fin glöd. Träkolet bidrar till en trevlig grillsmak. Detta känns som ett kvalitetskol och det är stora fina bitar i påsen. Tillverkaren menar att kolet framställs från hållbara skogar. Detta träkolet har jag alltid hemma och är därmed en av mina favoriter.

Läs mer på hemsidan.

Węgiel drzewny BBQ Gastro

Detta träkol är gjort på ek och kommer från Polen. Du får en trevlig grillsmak och du kommer upp i riktigt höga temperaturer. Men det funkar även bra att köra på lägre temperatur och under en längre tid. Det är dock lite ojämna bitar där du kan få lite mindre till väldigt stora bitar upplever jag. I alla fall i de påsar som jag haft hemma. Men jag tycker det fortfarande upplevs vara ett kvalitetskol.

Tillverkarens hemsida hittar du här.

Hjälp till att bidra till kolguiden

Har du tips på kol eller briketter som du tycker jag borde prova, så skriv en kommentar! Betänk bara att det måste finnas möjlighet för mig att kunna beställa hem dina rekommendationer. Har du tips, förslag eller idéer som kan berika denna kolguide, så skriv också gärna en kommentar! Du kanske har hittat ett faktafel? Rätta mig! Tillsammans blir vi grillmästare!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *