×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

GrillGun från GrillBlazer

GrillGun från GrillBlazer - är den så bra som alla pratar om?

GrillGun från GrillBlazer – är den så bra som alla pratar om?

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Först vill jag säga att jag inte är sponsrad av GrillBlazer för att prata om deras GrillGun. Men vill du tända din grill eller offset smoker på ett effektivt sätt, då är faktiskt GrillGun ett bra alternativ. Jag ångrar inte köpet för fem öre. Sen är den ju lite rolig också med sin design, där den ser ut som en pistol.

Den producerar en rejäl låga, ungefär som en eldkastare i miniatyr. Men är det bara att köpa en GrillGun, eller finns det saker att ha i åtanke?

Vad är skillnaden mellan GrillGun och Su-VGun?

Det finns två modeller. Den modellen som jag har heter då GrillGun och den är avsedd att tända grillar, offset smokers osv. Su-VGun däremot är avsedd att användas för sous vide. Vad är sous vide? Kortfattat handlar det om att tillaga en matvara vakuumförpackat i vattenbad på en specifik temperatur. Spana gärna in min artikel där jag tillagar entrecôte sous vide på tre olika vis.

Men för att sammanfatta så efter att man tillagat en bit kött i en sous vide, så har man ingen yta att prata om. Köttet ser kokt ut. Så man måste få till en stek- eller grillyta på något vis. Det är här Su-VGun kommer in i bilden. För den är anpassad för just detta ändamålet, att få till en fin yta på den köttbit du tillagat sous vide.

Men om du läste den artikel jag länkade ovan, och tittade på den video som finns där, så använder jag GrillGun för att bränna av ytan på köttet. Det går faktiskt, även om det möjligtvis inte är optimalt. Även om Su-VGun inte är avsedd för att tända en grill, så har jag på YouTube sett många tända grillen med just denna modell.

Båda finns som ett paket, men jag valde att bara köpa GrillGun, eftersom jag då inte hade någon sous vide och hade väl ingen plan på att skaffa en heller. Men hur man än väljer att använda de båda pistolerna, så har GrillGun och Su-VGun var sitt användningsområde.

Är det något man ska tänka på innan man köper en GrillGun?

För det första så måste man inte köpa en GrillGun. Det är en villhöver grej, om än en bra sådan. Det går lika bra att tända din grill eller offset smoker med en ogräsbrännare eller tändkuber som exempel. Men ska du köpa en själv, så har den inte samma anslutning på gasflaskorna som här i europa. Nej GrillGun har den amerikanska anslutningen. Det innebär att europeiska gasflaskor inte kan anslutas utan en adapter. Jag köpte en adapter, men jag tycker det är bättre att ansluta gasflaskan direkt, genom att då köpa gasflaska med den amerikanska gängan.

Man kan som tillbehör köpa en slang, och koppla den till en större gastub. Problemet är bara att den slangen också har emerikansk anslutning som inte matchar de gastuber man köper här i europa. Så antingen får man hitta gastuber med amerikansk anslutning, eller ändra anslutningskontakten på själva slangen.

Jag har personligen fortsatt att ansluta gasflaskor med amerikansk anslutning. Sen måste gasflaskan vara av 100% propangas. Annars får du ingen effektiv gaslåga. Så dessa saker måste du ha i beaktning om du ska köpa dig en GrillGun. Samma gäller även Su-VGun om du väljer att köpa den modellen.

Men ska man då köpa en GrillGun? Är den så bra som alla pratar om?

Som jag tidigare nämnt, så är GrillGun en villhöver grej att tända din grill eller offset smoker med. Men den är faktiskt bra. Jag ångrar inte köpet och den bidrar till ett litet roligt samtal när vänner kommer på besök. Har du pengarna och vill tända din grill eller offset smoker på ett annorlunda sätt, ja då ska du skaffa en GrillGun. För den är bra och jag kan rekommendera den. Men det är en villhöver pryl, om man nu ska hårdra det.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *