×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Marängsviss – recept med chokladsås, banan och jordgubbar

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Maränger

  • 3 st. äggvitor
  • 2 dl. strösocker
  • 1 krm. 12% ättikssprit

Chokladsås

  • 2 msk. smör
  • 2 msk. kakaopulver
  • 1 msk. ljus sirap
  • 3 msk. socker
  • 1 dl. grädde

Tillbehör

  • 500 g. vaniljglass.
  • 1 st. banan
  • 1 pkt. jordgubbar

Marängsviss – recept med chokladsås, banan och jordgubbar. En klassiker som alla älskar.

Marängsviss - recept med chokladsås, banan och jordgubbar. En klassiker som alla älskar.

Så här gör du marängsviss

Maränger

  1. Lägg äggvitorna i en bunke tillsammans med hälften av sockret samt ättikssprit. Vispa med elvisp i 2 minuter.
  2. Tillsätt det resterande sockret och vispa i ytterligare 5 minuter, tills du får en fast smet.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsform. Använd en sprits för att spritsa ut marängerna. Se till att det finns lite mellanrum, då de kommer växa i ugnen. Jag fick plats med 28 maränger på en ugnsform.
  4. Tillaga marängerna i mitten av ugn på 100 grader (ej varmluft) i 1 timma och 30 minuter.
  5. Därefter stänger du av värmen och låter de få vila i ugnen i ytterligare 30 minuter. Låt ugnsluckan få vara på en glänt genom att lägga en träslev emellan spis och lucka. Du kommer få en maräng som är frasig på ytan, men lite seg på insidan.

Chokladsås

  1. Smält smör i en kastrull och tillsätt kakaopulvret och blanda väl.
  2. Tillsätt sedan socker och sirap och blanda. Avsluta med att hälla i grädden och låt koka ihop. Låt sedan chokladsåsen få svalna.
  3. Upplevs din chokladsås vara för tjock, så tillsätter du lite vatten.

Tillbehör

  1. Skär bananen och jordgubbarna i slantar.
  2. Vispa grädde tills den får en fluffig konsistens.
  3. Ställ fram glassen, så den får tina något innan servering

Servera marängsviss

Jag tycker det är trevligt att låta gästerna få göra sin egna marängsviss. Ställ fram allt på bordet, så får gästerna ta sig av maränger, glass, banan, jordgubbar och chokladsås. Vill du addera lite smakbrytning, så passar det fint att lägga på några färska myntablad. Detta recept avser 4 portioner och du kommer få maränger över. Dessa går utmärkt att förvara i en lufttät burk att äta vid ett senare tillfälle.
Med tanke på mängden maränger, så skulle du kunna servera din marängsviss upp till 10 personer. Men då får du köpa in mer glass, jordgubbar och banan. Du lär även behöva göra en större sats med chokladsås.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *