Maränger – Enkelt recept som du lyckas med. Kan lova de är godare än den färdiga du köper i butiken.

Så här gör du maränger

  1. Lägg äggvitorna i en bunke tillsammans med hälften av sockret samt ättikssprit. Vispa med elvisp i 2 minuter.
  2. Tillsätt det resterande sockret och vispa i ytterligare 5 minuter, tills du får en fast smet.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsform. Använd en sprits för att spritsa ut marängerna. Se till att det finns lite mellanrum, då de kommer växa i ugnen. Jag fick plats med 28 maränger på en ugnsform.
  4. Tillaga marängerna i mitten av ugn på 100 grader (ej varmluft) i 1 timma och 30 minuter.
  5. Därefter stänger du av värmen och låter de få vila i ugnen i ytterligare 30 minuter. Låt ugnsluckan få vara på en glänt genom att lägga en träslev emellan spis och lucka. Du kommer få en maräng som är frasig på ytan, men lite seg på insidan.

Låt marängerna svalna innan servering. De passar utmärkt att förvara i en burk med lock och de håller i flera veckor. Se bara till att förvara dem i en torr miljö. Med detta recept fick jag 28 stycken maränger som alla fick plats på en ugnsplåt. Beroende på den storlek du väljer, så kan du behöva två ugnsplåtar. I det fallet får du tillaga marängerna i omgångar. Mina maränger hade ingen perfekt form och där alla var lika stora. Det gör inget och jag kan tycka det ger en rustik känsla och visar tydligt att de är hemgjorda.

Ingredienser

kniv-gaffel-skedMaränger

  • 3 st. äggvitor
  • 2 dl. strösocker
  • 1 krm. 12% ättikssprit
Skriv ut receptet