×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Hemgjord mozzarella som du kommer lyckas med

Ingredienser

kniv-gaffel-skedMozzarella

 • 3,75 l mjölk
 • 2,5 dl grädde
 • 1 msk ostlöpe
 • 1,5 msk citronsyra
 • Salt

Idag provade jag på att göra egen mozzarella för första gången. Hemgjord mozzarella som du kommer lyckas med!

Så här gör du

Lägg citronsyran i ett glas och blanda runt med 1dl vatten. Häll citronsyreblandingen, mjölken och grädden i en stor kastrull som rymmer mer än 4 liter. Rör runt och värm på spisplattan under varsam omrörning, tills du får en temperatur på 32 grader. Ställ kastrullen från värmen och tillsätt ostlöpen. Rör varsamt runt i ca. 1 minut. Låt gräddmjölken vila i 15 minuter.

När 15 minuter har gått så ska innehållet blivit fast och vasslen ha släppt. Ta fram en kniv och skär ut i 2×2 cm tärningar. Ställ kastrullen på spisplattan igen. Rör varsamt runt tills du når en temperatur på 43 grader.
När du nått 43 grader ställer du av kastrullen från spisen och för över ostmassan till en sil eller durkslag och där du låter ostmassan rinna av väl.  Jag ställde durkslaget över en bunke så vasslen fick rinna av i den.
När ostmassan fått rinna av är det dags att forma ostmassan till att bli mozzarella. Här finns det två vanliga tillvägagångssätt. Antingen så värmer du upp vasslen i grytan till 85 grader och arbetar med ostmassan där, eller så tar du hjälp av micron.

Jag testade först att värma upp den överblivna vasslen till 85 grader och med hålsil doppa ner bollar av ostmassa i den varma vasslen i 20 sekunder. Sedan tog jag upp dem för att börja knåda dem. Jag gjorde om denna procedueren 4 gånger. Denna metod fungerar säkert jättebra med rätt teknik, men jag lyckades inte få till den klassiska mozzarellastruktur som man vill ha (de förblev lite gryniga). Jag ska undersöka denna metod närmre och ber att få återkomma.

Då metoden att värma upp vasslen inte fungerade så bra för mig, provade jag att istället att värma mozzarellabollarna en och en i micron på full effekt i 15 sekunder. Sedan började jag knoda bollarna och med microns hjälp blev det mycket enklare att knåda fram mozzarellastrukturen. Om den första uppvärmningen inte räcker (mozzarellabollarna är fortfarande gryniga), så värmer du på dem igen på full effekt i 15 sekunder och på nytt knådar tills du får den klassiak konsistensen som en mozzarella ska ha. När du fått den rätts konsistensen så lägger du bollarna omedelbart i isvatten så de får kallna fort.

När mozzarellan kallnat så la jag dem i en skål som jag fyllde på med lättsaltat vatten och ställde in i kylskåpet. Jag serverade min mozzarella samma dag, men det fungerar aldeles utmärkt att servera dem dagen efter.

Hur smakade då mozzarellan? Jättebra och jag kommer göra egen mozzarella igen! Då ska jag göra om försöket att få till dem i den uppvärmda vasslen. Det tillvägagångssättet ska jag knäcka och jag meddelar självklart hur jag gjorde.

Jag serverade mozzarellan med blandsallad, lufttorkad skinka, tomat, basilika och rostade pinjenötter. Sedan ringlade jag över fin olivolja, balsamvinäger och honung. Dra några drag med pepparkvarnen och strö över flingsalt.

2 kommentarer

  1. Evert skriver:

   Nej, den här mozzarellan lyckas man inte med då receptet inte stämmer. Måste vara på tok för mycket citronsyra exempelvis….

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Hej Evert.
    Vad tråkigt att det inte gick som du ville. 🙁 När var det som det blev fel? Nu var det ett bra tag sedan jag gjorde detta recept, men det har gått bra för mig när jag gjort det. jag ska göra om det och se hur det går. Återkommer helt enkelt. Synd som sagt att det inte gick för dig som de ville.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *