Halloncheesecake med hallonglasyr är smakfull dessert. Vem gillar inte hallon?

Så här gör du rabarbercheesecake med hallonglasyr

Hallonkompott

  1. Lägg hallonen i en kastrull och tillsätt socker och citronsaft.
  2. Låt allt få koka upp och sedan sjuda i 5-10 minuter under kontinuerlig omrörning. Det du vill eftersträva är en slät hallonkompott.
  3. När hallonkompotten är klar, så låter du den få svalna.

Botten till halloncheesecake

  1. Smula digestivekex med dina händer eller i matberedare. Lägg sedan i en bunke.
  2. Lägg smör och kanel i en kastrull och låt smöret få smälta. Blanda runt med kanelen.
  3. Häll sedan över smör- och kanelblandningen i bunken med de smulade digestivekexen och blanda runt ordentligt.
  4. Fördela och tryck ut ett jämt lager i en ugnsform med löstagbar kant. Jag valde en form som är 24cm i diameter.
  5. Tillaga i mitten av ugn på 175 grader i ca. 10 minuter. När botten är klar, så låter du den svalna.

Fyllning till halloncheesecake

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Det beror på att du vill att de ska bli mjuka i konsistensen innan du använder dem.
  2. Blanda philadelphiaost med florsocker samt vaniljsocker i en bunke. Tillsätt sedan 3 dl. av hallonkompotten och vispa ner i omgångar. Vispa sedan ihop allt till en jämn smet. Den oanvända hallonkompotten förvarar du i kylskåpet, eftersom du ska använda den i ett senare steg.
  3. Vispa grädde fluffig i en bunke och vänd sedan ner den tillsammans med philadelphiaostsmeten.
  4. Ta 1 dl. av philadelphiaostsmeten och värm upp den. Du vill inte att det ska koka men ändå vara såpas varm, så du nästan bränner dig om du känner temperaturen med ditt finger.
  5. Avlägsna sedan allt vatten från gelatinbladen och blanda ner dem i den varma smeten, som du inte längre har på spisens värmeplatta. Rör om tills gelatinet har smällt helt. Låt det sedan smeten få svalna något. Men vänta inte för länge, eftersom den stelnar relativt fort.
  6. Blanda sedan varsamt ner det i resten av smeten. Häll sedan i smeten i formen som ett jämt lager och ställ in i kylskåpet för att svalna och sätta sig i minst 4 timmar.

Hallonglasyr till halloncheesecake

  1. När din cheesecake har varit i kylskåpet i minst 4 timmar, så lägger du gelatinblad i kallt vatten tills de blivit mjuka.
  2. Värm sedan upp det som är kvar av hallonkompotten i kastrull.
  3. Avlägsna vattnet från gelatinbladen och lägg dom i den varma glasyren, som du inte längre har på spisens värmeplatta. Blanda tills gelatinet smält.
  4. Låt sedan glasyren få svalna något, innan du häller glasyren över din halloncheesecake. Men vänta inte för länge, eftersom glasyren stelnar relativt fort.
  5. Låt glasyren få stelna någon timme i kylen innan du börjar äta din cheesecake.

Dags att servera din halloncheesecake med hallonglasyr

Servera din halloncheesecake med hallonglasyr efter minst 5 timmar och det går faktiskt bra att göra den redan dagen innan om du vill. Den klarar sig utmärkt i kylskåpet i åtminstone tre dagar. Överbliven halloncheesecake går faktiskt att frysa och tina upp vid ett senare tillfälle.

Dryckesförslag till halloncheesecake med hallonglasyr

Eftersom jag har en ölblogg, så vill jag tipsa om öl att dricka till. Jag tänker mig att en syrlig öl med smak av hallon kan passa fint. Exempelvis en öl från 3 Fonteinen.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked8-10 portioner

Hallonkompott

  • 500 g. hallon
  • Saften från 1 st. citron
  • 1+½ dl. socker

Botten till halloncheesecake

  • 200 g. digistivekex
  • 75 g. smör
  • 1 tsk. kanel

Fyllning till halloncheesecake

  • 300 g. philadelphiaost
  • 1 dl. florsocker
  • 1 msk. vaniljsocker
  • 3 dl. av hallonkompotten
  • 5 st. gelatinblad
  • 3 dl. vispgrädde

Hallonglasyr till rabarbercheesecake

  • 2 st. gelatinblad
  • Resterande hallonkompott
Skriv ut receptet