×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Glass smaksatt med öl – när gjorde du senast ölglass?

Ingredienser

kniv-gaffel-skedGlass smaksatt med öl

  • 500 ml. glass (exempelvis vaniljglass)
  • 1-2 dl. öl (gärna porter eller stout till vaniljglass)

Glass smaksatt med öl – när gjorde du senast ölglass? Att tillsätta öl i en glass är trevligt.

Glass smaksatt med öl - när gjorde du senast ölglass? Att tillsätta öl i en glass är trevligt.
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

I min julkalender 2023 testade jag att blanda öl med en färdigköpt glass. Jag valde här en vaniljglass. Resultatet blev bra, även om glassen upplevdes en smula isig. I videon ovan valde jag en vaniljglass. Sedan utgick jag från dess huvudsakliga smakbärare vanilj. Här tänkte jag då använda av en ölstil där vanilj kan förekomma. Exempelvis porter, stout, belgiska mörka ales eller öler som lagrats på fat kan få denna doft- och smakkaraktär.

Jag valde i detta fallet en Carnegie Porter. Men någon annan smakrik öl av de stilar som benämns ovan kan passa. Då jag ville testa konceptet, så ville jag inte välja en allt för dyr öl.

Sen finns det ju färdiga glassar som har många olika smaker kombinerade med både choklad, bär, kola osv. Man kan säkert testa att smaksätta även dessa glassar med öl. Men sådana komplexa glassar blir svårare att kanske kombinera med öl vad vet jag. Väljer man exempelvis en glass med tropiska smaker, då kanske en öl av stilen ipa passar förträffligt.

Men sen kan man inte ha i för mycket öl. Eftersom då blir glassen alldeles för lös och isig efter att den frysts. I mitt fall blev 1,5 dl. öl den mängd som användes. Men du får prova dig fram. I mitt fall valde jag då som sagt en porter och det bör nämnas att det inte blev en smak där jag sa ”jäklar vad det smakar porter”. Nej smaken blev subtil men trevlig ändå upplevde jag. Men detta kan såklart variera beroende på vilken öl och även glass man väljer.

Om du fryser ner glassen för att äta den några dagar senare, då kan det vara bra att låta den stå framme en stund innan servering.

Så gör du glass smaksatt med öl

  1. Lägg glassen i en bunke.
  2. Tillsätt öl i omgångar (du borde kunna börja med 1 dl.) och rör om efter att ölen tillsats. Upplever du att det kan gå i mer öl, då tillsätter du 1/2 dl. åt gången och rör om efter varje gång du haft i mer öl.
  3. Ställ in glassen i frysen och rör om då och då tills du fått en trevlig glasskonsistens.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *