Cheesecake med vanilj och bärkompott är desserten som imponerar på dina vänner!

Så här gör du cheesecake med vanilj och bärkompott

  1. Smula digestivekex i en bunke. Värm på socker i en stekpanna så sockret börjar karamelliseras. Tillsätt smör och låt det smälta ihop med sockret under varsam omrörning.
  2. Tillsätt de smulade digestivekexen och rör om en stund. Lägg på en tallrik och låt svalna i ca. 10 minuter. Lägg de karamelliserade digestivekexen i en påse och slå med exempelvis en köttklubba tills du får smulor.
  3. Värm på socker i en stekpanna tillsammans med frysta bär. Blanda gärna olika bär. Häll på några matskedar av portvin eller sherry och koka ihop i några minuter. Låt svalna innan du ställer in bärkompotten i kylskåpet.
  4. Lägg färskosten i en bunke. Dela på vaniljstången och gröp ur vaniljkärnorna med kniv och lägg tillsammans med färskosten. Tillsätt florsocker samt citronsaft och rör om ordentligt.
  5. Vispa grädde i en skål så den blir fluffig och lätt. Tillsätt den vispade grädden med färskosten och rör om varsamt.
  6. Lägg färskostblandingen i dessertskålar och ställ in i frysen i ca. en timma. Säkerställ att färskostblandingen inte fryser och blir isig.
  7. Vid servering lägg på bärkompotten ovanpå färskostblandingen och avsluta med att smula över karamelliserad digestivekex.

Cheesecake med vanilj och bärkompott passar bra att servera efter en kryddstark varmrätt eller som ett gott avslut på en trerätters middag. En enkel dessert som imponerar på dina vänner.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked6 portioner

Karamelliserade digestivekex

  • 6 st. digestivekex
  • 100 g. osaltat smör
  • 5 msk. socker

Bärkompott

  • 225 g. frysta bär
  • 2 msk. socker
  • 4-5 msk. portvin eller mörk sherry

Cheesecake med vanilj

  • 400 g. färskost exempelvis Philadelphiaost
  • 6 msk. florsocker
  • Saften från 1/2 citron
  • 5 dl. grädde
  • 1 st. vaniljstång
Skriv ut receptet