×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Thurbobollar – Recept på chokladbollar med öl

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Thurbobollar

  • 150 g. smör
  • 1+½ dl. strösocker
  • 3 msk. kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl. havregryn
  • 6 msk. Oppigårds Thurbo Stout
  • Valfritt strössel som ex. kokosflingor eller pärlsocker

Thurbobollar – Recept på chokladbollar med öl. Här använder jag mig av Oppigårds Thurbo Stout.

Thurbobollar - Recept på chokladbollar med öl. Här använder jag mig av Oppigårds Thurbo Stout.

Inledning

När gjorde du klassiska chokladbollar med öl senast? Alltså här har du ett recept där jag valt att använda mig av Oppigårds Thurbo Stout, som är öl av stilen imperial stout. Nej bryggeriet har inte sponsrat mig om någon undrar. Jag tänker att en stout eller porter av valfri sort funkar bäst till chokladbollar. Men det går säkert att laborera med annan mörk ölstil som exempelvis quadrupel. Det är inget jag provat. Den öl du väljer ska vara smakrik och komplex och ha smaknoter av ex. kaffe, choklad och torkad frukt. Spana gärna in min ölblogg och låt dig inspireras av de öl jag recenserat.

Chokladbollssmeten kommer kännas lite lös när du formar bollarna. Eftersom det beror på mängden stout, som då har en bidragande faktor. Men rulla bollarna bara varsamt i valfritt strössel som exempelvis kokosflingor eller pärlsocker. Ställ sedan in dem i kylskåpet så sätter sig dina thurbobollar fint och blir fasta.

Som du säkert förstår så kommer du ju inte använda dig av all öl. Men det spelar ingen roll för resten dricker du ju upp!

Chokladbollarna håller några dagar i kylskåpet, men de går också att frysa. Jag gjorde dem i storlek om ca. 3cm i omkrets. Det gav mig 11 st. chokladbollar.

Så här gör du thurbobollar

  1. Lägg rumstempererat smör i en bunke. Tillsätt socker och blanda ordentligt.
  2. Lägg sedan i Oppigårds Imperial Stout, vaniljsocker, kakao och havregryn och blanda ihop ordentligt.
  3. Forma runda bollar i valfri storlek.
  4. Lägg valfritt strössel på en tallrik och rulla dina thurbobollar så strösslet täcks runt om.
  5. Lägg sedan in dina thurbobollar i kylskåpet täckta med plastfolie för att stelna till och bli fasta.
  6. Servera.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *