Rabarbercheesecake med jordgubbsglasyr är välsmakande efterrätt som du lyckas med.

Så här gör du rabarbercheesecake med jordgubbsglasyr

Rabarberkompott

  1. Skär rabarbern i cm-tjocka bitar
  2. Lägg sedan rabarbern i en kastrull och tillsätt socker och citronsaft.
  3. Låt allt få koka upp och sedan sjuda i 5-10 minuter under kontinuerlig omrörning. Det du vill eftersträva är en slät rabarberkompott.
  4. När rabarberkompotten är klar, så låter du den få svalna.

Botten till rabarbercheesecake

  1. Smula digestivekex med dina händer eller i matberedare. Lägg sedan i en bunke.
  2. Lägg smör och kanel i en kastrull och låt smöret få smälta. Blanda runt med kanelen.
  3. Häll sedan över smör- och kanelblandningen i bunken med de smulade digestivekexen och blanda runt ordentligt.
  4. Fördela och tryck ut ett jämt lager i en ugnsform med löstagbar kant. Jag valde en form som är 24cm i diameter.
  5. Tillaga i mitten av ugn på 175 grader i ca. 10 minuter. När botten är klar, så låter du den svalna.

Fyllning till rabarbercheesecake

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Det beror på att du vill att de ska bli mjuka i konsistensen innan du använder dem.
  2. Blanda philadelphiaost med florsocker samt vaniljsocker i en bunke. Tillsätt sedan 3 dl. av rabarberkompotten och vispa ner i omgångar. Vispa sedan ihop allt till en jämn smet. Den oanvända rabarberkompotten förvarar du i kylskåpet, eftersom du ska använda den i ett senare steg.
  3. Vispa grädde fluffig i en bunke och vänd sedan ner den tillsammans med philadelphiaostsmeten.
  4. Ta 1 dl. av philadelphiaostsmeten och värm upp den. Du vill inte att det ska koka men ändå vara såpas varm, så du nästan bränner dig om du känner temperaturen med ditt finger.
  5. Avlägsna sedan allt vatten från gelatinbladen och blanda ner dem i den varma smeten, som du inte längre har på spisens värmeplatta. Rör om tills gelatinet har smällt helt. Låt det sedan smeten få svalna något. Men vänta inte för länge, eftersom den stelnar relativt fort.
  6. Blanda sedan varsamt ner det i resten av smeten. Häll sedan i smeten i formen som ett jämt lager och ställ in i kylskåpet för att svalna i minst 4 timmar.

Jordgubbsglasyr till rabarbercheesecake

  1. När din cheesecake har varit i kylskåpet i minst 4 timmar, så lägger du gelatinblad i kallt vatten tills de blivit mjuka.
  2. Under tiden som gelantinbladen mjuknar, så skär du jordgubbarna i mindre bitar.
  3. Värm sedan upp det som är kvar av rabarberkompotten i kastrull och blanda med dina hackade jordgubbar.Låt sjuda tills du får en slät glasyr.
  4. Avlägsna vattnet från gelatinbladen och lägg dom i den varma glasyren, som du inte längre har på spisens värmeplatta.. Blanda tills gelatinet smält.
  5. Låt sedan glasyren få svalna något, innan du häller glasyren över din cheesecake. Men vänta inte för länge, eftersom glasyren stelnar relativt fort.
  6. Låt glasyren få stelna någon timme i kylen innan du börjar äta din cheesecake.

Dags att servera din rabarbercheesecake med jordgubbsglasyr

Servera din cheesecake efter minst 5 timmar, för det är ju tiden det tar att skapa den. Den är inte svår att göra, men det är ändå några moment. Det går faktiskt bra att göra den redan dagen innan om du vill. Den klarar sig utmärkt i kylskåpet i åtminstone tre dagar. Överbliven rabarbercheesecake, går även att frysa och tina upp vid ett senare tillfälle. Men eftersom den är såpas god, så kommer den aldrig att hamna i frysen.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked8-10 portioner

Rabarberkompott

  • 500 g. rabarber
  • Saften från 1 st. citron
  • 1+½ dl. socker

Botten till rabarbercheesecake

  • 200 g. digistivekex
  • 75 g. smör
  • 1 tsk. kanel

Fyllning till rabarbercheesecake

  • 300 g. philadelphiaost
  • 1 dl. florsocker
  • 1 msk. vaniljsocker
  • 3 dl. av rabarberkompotten
  • 5 st. gelatinblad
  • 3 dl. vispgrädde

Jordgubbsglasyr till rabarbercheesecake

  • 2 st. gelatinblad
  • Resterande rabarberkompott
  • 100 g. jordgubbar
Skriv ut receptet