×
×

Sök på Johans mat

Ölkalender – Skapa din egna adventskalender med öl

Ölkalender - Skapa din egna adventskalender med öl. Ge dig själv eller en vän ett välsmakande december.

Ölkalender – Skapa din egna adventskalender med öl. Ge dig själv eller en vän ett välsmakande december.

Det finns många företag som erbjuder sina egna ölkalendrar att köpa till december och den annalkande julen. Det är som en vanlig adventskalender, med skillnaden att du varje dag ska öppna en ny öl. Du måste dock beställa dessa på nätet, för det är inget som Systembolaget erbjuder. Jag har faktiskt inte själv beställt någon sådan ölkalender, men någon gång lär det väl hända att jag så gör.
Vad jag däremot funderar över är hur min egna ölkalender skulle se ut. Vilka 24 öler hade jag valt? En ölkalender har ju ändå en charm i att du inte ska veta vilken öl du får i dagens lucka. Däremot kan du ju alltid skapa din egna ölkalender till någon du känner och vill överraska. Eller till dig själv, om du är okej med att veta vilka öl du köpt. Jag tänker härmed ge er förslag på 24 öl som jag hade varit glad över att få i min ölkalender.

Urvalskriterier för ölkalender

För att platsa i denna ölkalender, så ska det vara öl som är lätta att få tag på. Antingen ska de finnas på Systembolagets standardutbud, eller så ska du enkelt kunna beställa ölen styckvis. Därmed kommer jag plocka bort några av mina favoriter, som man faktiskt inte kan beställa styckvis. Åtminstone inte på Systembolaget. I mitt urval kommer du hitta öler från många olika stilar. Med andra ord inte bara de som benämns som julöl i någon form. Det bör noteras att jag inte haft något pris i åtanke. Jag vill reservera mig för att öl kan sälja slut. Eller så har andra orsaker uppstått som gör att du inte kan få tag på ölen. Då får du helt enkelt välja något annat. Skriv gärna en kommentar om så är fallet, så återkommer jag med förslagsalternativ om du vill. I skrivande stund så kostar samtliga öler på listan 693,50 kr.

Lista på öler att välja till din ölkalender

Här kommer då en lista på de öler, som åtminstone inte jag skulle klaga över att få dricka ända fram till julafton. Jag har dessutom valt en ordning som jag tänker kan vara trevlig att dricka ölen dag för dag. Men vill du ändra om i ordningen eller byta ut någon öl från listan, så tänker jag inte hindra dig. Det är ju trots allt ändå din ölkalender i slutändan. Men jag hoppas med denna lista kunna inspirera dig i ditt val av öl.

 1. Grunion IPA
 2. Viven Ale
 3. Charlis Snöfall
 4. Nils Oscar God Lager
 5. Modus Hoperandi
 6. Fuller’s ESB
 7. Westmalle Trappist Dubbel
 8. Omnipollo Levon
 9. Oppigårds Winter Ale
 10. O/O Narangi
 11. St Feuillien Triple
 12. Chimay Blå
 13. Stigbergets Pilsner
 14. Leffe Blond
 15. Rodenbach Grand Cru
 16. Jämtlands Julöl
 17. Brooklyn Lager
 18. Oppigårds Thurbo Stout
 19. Samuel Adams Boston Ale
 20. 3 Fonteinen Oude Geuze
 21. Stigbergets West Coast IPA
 22. Sierra Nevada Pale Ale
 23. Fuller’s Old Winter Ale
 24. Trappistes Rochefort 8

Hur ska jag förpacka min ölkalender?

När du nu skapat din egna ölkalender, så kan det ju vara kul att vara lite kreativ med förpackningen. Tänker då att du ger bort den till någon. Att bara slå in dem i julpapper är ju det enklaste sättet. Det kan ju vara väl så trevligt men inte speciellt kreativt. Märk med siffra vilken dag som den ska öppnas. Ett annat alternativ är att låta flaskorna ligga inslagna i en korg och så får personen bara välja en valfri öl att dricka.

Jag har noterat att man kan köpa tomma ölkalenderlådor på nätet, där du kan lägga i ölen. Det skulle ju kunna vara ett alternativ. Tag hjälp av Google och du ska finna.

Om du köpt ölkalendern till din partner, så skulle du kunna gömma ölen. Varje kväll öppnar du en av ölerna som du serverar i ett glas, men där din partner inte får se flaskan eller burken inledningsvis. Då kan din partner få gissa på bryggeri, ölnamn samt ölstil och analysera de doft och smaker som ölen erbjuder. Efter en stund så tar du fram flaskan eller burken. Det skulle kunna skapa ett trevligt samtal er emellan.

Har du köpt ölerna ovan eller komponerat en egen ölkalender? Berätta gärna i kommentarsfältet samt hur du förpackade din ölkalender.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *