×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Ölkalender – Skapa din egna adventskalender med öl

Ölkalender - Skapa din egna adventskalender med öl. Ge dig själv eller en vän ett välsmakande december.

Ölkalender – Skapa din egna adventskalender med öl. Ge dig själv eller en vän ett välsmakande december.

Det finns många företag som erbjuder sina egna ölkalendrar att köpa till december och den annalkande julen. Det är som en vanlig adventskalender, med skillnaden att du varje dag ska öppna en ny öl. Du måste dock beställa dessa på nätet, för det är inget som Systembolaget erbjuder. Jag har faktiskt inte själv beställt någon sådan ölkalender, men någon gång lär det väl hända att jag så gör.

Vad jag däremot funderar över är hur min egna ölkalender skulle se ut. Vilka 24 öler hade jag valt? En ölkalender har ju ändå en charm i att du inte ska veta vilken öl du får i dagens lucka. Däremot kan du ju alltid skapa din egna ölkalender till någon du känner och vill överraska. Eller till dig själv, om du är okej med att veta vilka öl du köpt. Jag tänker härmed ge er förslag på 24 öl som jag hade varit glad över att få i min ölkalender. Denna artikel uppdateras varje år med nya öler, så spara sidan som ett bokmärke.

Urvalskriterier för ölkalender

För att platsa i denna ölkalender i år, så ska det vara öl som är lätta att få tag på. Antingen ska de finnas på Systembolagets standardutbud, eller så ska du enkelt kunna beställa ölen styckvis i beställningssortimentet. I mitt urval kommer du hitta öler från många olika stilar. Med andra ord inte bara de som benämns som julöl i någon form. Det bör noteras att jag inte haft något pris i åtanke. Jag vill reservera mig för att öl kan sälja slut. Eller så har andra orsaker uppstått som gör att du inte kan få tag på ölen. Då får du helt enkelt välja något annat.

Ett annat viktigt kriterium för i år är att alla öler ska vara svenskproducerade. Våra svenska hantverksbryggerier går nämligen på knäna. Med skenande priser på råvaror, el och hyror för att ta exempel. Därför är det viktigare än någonsin att välja svenskproducerad öl. Även om jag fortsatt köper utländsk öl, så har jag gjort ett aktivt val att köpa mer svenskproducerad hantverksöl än någonsin. Det speglar sig i årets ölkalender.

Lista på öler att välja till din ölkalender

Här kommer då en lista på de öler, som åtminstone inte jag skulle klaga över att få dricka ända fram till julafton. Jag har dessutom valt en ordning som jag tänker kan vara trevlig att dricka ölen dag för dag. Men vill du ändra om i ordningen eller byta ut någon öl från listan, så tänker jag inte hindra dig. Det är ju trots allt ändå din ölkalender i slutändan. Byter du ut någon eller några av ölerna, så vill jag dock att du väljer svenskproducerade hantverksöl.

 1. Beerium Down The Chimney
 2. Odd Island Dirty Black Winter
 3. Nynäshamn Pickla Ofiltrerad Pils
 4. Vreta Kloster Matersbier
 5. Poppels Keller Unfiltered Lager
 6. Stigbergets Xmas Barley Wine
 7. Brännskär Brown Ale
 8. Janne Shuffle
 9. Oppigårds Winter Ale
 10. O/O Narangi
 11. Wättle hemvändningen Julöl
 12. Charlis Brygghus Snöfall
 13. Barlingbo Galgbacken IPA
 14. Älvsby Julöl
 15. Brekeriet Tistron
 16. Jämtlands Julöl
 17. Nääs Cost IPA
 18. Oppigårds Thurbo Stout
 19. Beerbliotek Saison
 20. Sour Olle
 21. Stigbergets Vinterbloss
 22. Klackabackens Jul
 23. Brukskällan Stout Svart
 24. Vreta Kloster Abbedissan 12

Hur ska jag förpacka min ölkalender?

När du nu skapat din egna ölkalender, så kan det ju vara kul att vara lite kreativ med förpackningen. Tänker då att du ger bort den till någon. Att bara slå in dem i julpapper är ju det enklaste sättet. Det kan ju vara väl så trevligt men inte speciellt kreativt. Märk med siffra vilken dag som den ska öppnas. Ett annat alternativ är att låta flaskorna ligga inslagna i en korg och så får personen bara välja en valfri öl att dricka. Men då går du ju från föreslagen ordning.

Jag har noterat att man kan köpa tomma ölkalenderlådor på nätet, där du kan lägga i ölen. Det skulle ju kunna vara ett alternativ. Tag hjälp av Google och du ska finna.

Om du köpt ölkalendern till din partner, så skulle du kunna gömma ölen. Varje kväll öppnar du en av ölerna som du serverar i ett glas, men där din partner inte får se flaskan eller burken inledningsvis. Då kan din partner få gissa på bryggeri, ölnamn samt ölstil och analysera de doft och smaker som ölen erbjuder. Efter en stund så tar du fram flaskan eller burken. Det skulle kunna skapa ett trevligt samtal er emellan.

Har du köpt ölerna ovan eller komponerat en egen ölkalender? Berätta gärna i kommentarsfältet samt hur du förpackade din ölkalender.

4 kommentarer

  1. Henke skriver:

   Skoj lista. En kanske skulle göra sin egna julkalender. Öl är ju gott 😀

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Hej. Tyvärr hade ditt inlägg hamnat i skärpkorgen av outgrundlig anledning och såg det först nu. Men jag hoppas ölen du köpte förra året smakade bra.

  2. Karl skriver:

   Har inte testat många av ölerna i listan. Ska definitivt köpa ölerna som förslås och se vad jag tycker.

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Vad kul! Hoppas du gillar ölen! Återkoppla gärna vad du tyckte om du har lust. Skål!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *