×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Mina tankar kring Systembolaget och vårt statliga monopol

Mina tankar kring Systembolaget och vårt statliga monopol

Systembolagets stora utbud

Systembolaget menar många är världens största inköpare av alkohol. Jag har själv hört det så många gånger. Men ska man tro BKWine, så är det inte sant. Det är tydligen engelska Tesco som leder denna ligan. Men oavsett hur stor inköpare Systembolaget är eller inte är, så måste jag verkligen ge dem en tumme upp för det breda sortimentet. Ja menar du kan handla allt från öl, cider, vin, whisky, likörer och vodka i en enda butik. Det är faktiskt ett bra och brett utbud. Visst är det inte lika stort utbud i min lilla butik i Mellerud, jämfört med de stora butikerna i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Men min lilla butik ska jämföras med butiker du hittar utomlands. Utbudet i en tysk eller dansk mataffär går inte att jämföra med som exempel. Sen finns det specialbutiker såklart, men dom finns ju inte över allt och ofta specialiserar dom sig på en specifik typ av alkoholhaltig dryck, som exempelvis vin eller öl. Senast jag var inne i ett gäng tyska mataffärer, så var utbudet av exempelvis öl bedrövligt i jämförelse med mitt lokala systembolag.

På Systembolaget finns det något för alla i standardutbudet och vi ska heller inte förglömma det stora beställningssortimentet. På några få musklick kan du på hemsidan beställa hem drycker och som du sedan hämtar hos ditt närmaste bolag. Så det gör ju mitt lilla bolag i Mellerud till ett stort bolag oavsett. Skillnaden är ju bara att det inte finns på hyllan och att jag kan få med mig drycken direkt.

I Systembolagets stora utbud finns det smolk i bägaren

I mina tankar kring Systembolaget och vårt statliga monopol så finns det smolk i bägaren. Småskalig lokal öl kan inte alltid beställas hem till alla bolagen, utan du kan bara köpa ölen om du besöker det bolag som ligger närmast bryggeriet. I beställningssortimentet är det heller inte helt ovanligt med kollikrav. Dvs. du kanske måste köpa 24 st av en öl. Jag som recenserar öl, avstår från att köpa öl som har ett kollikrav för att beställa. Tänk fall jag beställt 24 flaskor och inte gillar ölen alls? Visst jag ska ha rätten att kunna lämna tillbaka flaskorna men ändå. Att det förekommer kollikrav, beror på att det kan bli för dyrt för bryggeriet eller distributören att skicka flaskor styckvis. Jag kan förstå detta, men här tycker jag allt att Systembolaget kan hjälpa til bättre.

Ytterligare smolk i bägaren är att jag inte vet bäst före datumet på den öl jag beställer. Det har hänt rätt ofta att jag fått hem exempelvis IPA som har någon månad kvar på sitt bäst före. Det är ju inte så kul eftersom en IPA ska drickas så färsk det bara går. Det går ju att lämna tillbaka ölen, men det medför ju merarbete. Visst har detta hänt även med mina e-handelsinköp, men jag upplever det inte som lika vanligt.

Monopolet i våra grannländer

Har du koll på monopolet i våra nordiska länder? I norden har alla länder utom Danmark ett statligt monopol på alkoholförsäljning. I Norge heter butikskedjan Vinmonopolet. På island heter det Vínbuðin (fråga mig inte hur det uttalas) och på Finland heter det Alko. Men vi ska inte förglömma Färöarna som formellt sett tillhör Danmark, men som ändå har ett omfattande självstyre. Tillskillnad mot Danmark så finns här ett monopol och där heter butikskedjan Rúsdrekkasøla Landsins (fråga mig inte här heller hur det uttalas).

Men hur är då min syn på Systembolaget och dess statliga monopol?

Mina tankar kring Systembolaget och vårt statliga monopol började redan när jag fyllde 20 och fick börja köpa alkohol. Då upplevde jag faktiskt inte Systembolaget som speciellt trevliga. Jag pratar då om personalen och dess bemötande. Minns en kvinna i kassan som ofta sa något elakt. Ställde jag frågor, så upplevde jag ofta ett ointresse och nonchalans. Men det verkar ju som att personalen fått gå en charmkurs eller liknande, för på de senare åren, så tycker jag ändå de är mycket trevliga och hjälpsamma. Systembolaget och dess ensamrätt har också ett starkt stöd bland Svenskarna i NKI – Nöjd Kund Index. Den där charmkursen eller vad personalen nu fått gå på verkar ha hjälpt till här.

Men jag är trots detta tudelad till monopolet. Alltså i sak är det inget fel på Systembolaget, men jag saknar möjligheten att kunna handla starköl i min lokala mataffär. Det jag saknar är friheten! Jag vet mycket väl att utbudet inte kommer vara lika stort i en mataffär och jag vet också mycket väl att affären säljer de varor som de tjänar pengar på och som går åt. Vem vill lagerföra en vara som inte säljer?

Men det är faktiskt samma sak med Systembolaget också är min uppfattning. Det upplever jag att det framgår ganska så tydligt när jag pratat med bryggare på ölmässor. Där pratas det om att ”nej vi fick inte ha kvar ölen i fasta sortimentet för den sålde inte tillräckligt bra” eller att ”julölen är numera bara på beställningssortimentet eftersom den inte sålde enligt Systembolagets krav”. Systembolaget pratar gärna om hur de månar om att minska på drickandet och bidra med en sundare alkoholkonsumtion. Men det är fortsatt ett vinstdrivande bolag som faktiskt drar in skatt till staten. Varför ska då systembolaget lagerföra en dryck som de inte säljer? Jag kan förstå det, men detta pratar de inte om?

Vad händer om monopolet upphör?

Det pratas mycket om att alkoholkonsumtionen skulle öka om monopolet försvann. Det verkar finnas en möjlighet att så faktiskt är fallet. Jag hittade exempelvis denna studie när jag googlade och som pekar på detta. Men jag tänker att Sverige står ju inte och faller om monopolet skulle upphöra. Vi har ju så många andra länder i världen som inte har ett monopol, och dessa länder verkar ju inte falla sönder av just den orsaken. Men visst skulle man kunna se det som en trolig baksida av att monopolet upphör. Fair enough.

Men sen har jag hört argumentationer om att försäljning av alkohol till minderåriga skulle öka om monopolet upphörde. Jag har ingen vetenskaplig grund i mitt påstående, men jag tror ändå att 99,9% av butikerna kommer sköta det snyggt och korrekt. Hur är det med tobaksförsäljningen mot minderåriga? Ska man tro detta dokument, så verkar det enkelt att få tag på tobak hos minderåriga. Ska jag gissa, så tror jag det är lika enkelt för minderåriga att få tag på alkohol som med tobak, även fast vi har ett monopol i Sverige. Jag skulle tro att det stora problemet inte är butiker som bryter lagen, utan helt enkelt vuxna personer som köper ut.

Gårdsförsäljning

Regeringen har efter tillkännagivande av riksdagen tillsatt en utredning angående gårdsförsäljning av alkohol. Det är en del av det januariavtal som slöts mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Jag tycker det är ett steg i rätt riktning. Förslaget handlar om att du som besöker ett bryggeri eller vingård, ska kunna få köpa med dig drycker hem. Exakt hur detta kommer se ut och om det kommer bli realitet återstår att se. Förslaget kommer dock inte påverka monopolet som sådant. Man jag hoppas förslaget går igenom. Har jag fått testa några goda öler från ett bryggeri som jag besökt, så vill jag gärna stötta genom att köpa med mig några flaskor såklart.

Beställa varor på nätet då?

Jag beställer emellanåt varor på nätet. Det är då öl som inte finns att få tag på hos Systembolaget eller i deras beställningssortiment. Här måste vi ju då förstå att dessa e-handelsbutiker inte är belägna i Sverige. Men jag tycker det är bra att möjligheten finns och att det är lagligt. Viktigt att notera är att alkoholen inte får köpas från ett land utanför EU. Men det är ju EU-gemenskapen som bidragit till denna möjlighet. Så genom e-handeln så ökar ju utbudet av drycker. En annan viktig aspekt att tänka på är att den e-handel du köper från betalar svensk moms. För annars måste du betala denna.

Sammanfattning av mina tankar kring Systembolaget och vårt statliga monopol

Om jag nu ska ge mig på en sammanfattning, så är det ändå som så att jag kan få tag på all den öl jag vill ha. Oavsett om det är via Systembolaget eller en näthandel inom EU. Detsamma skulle gälla även om vi inte haft ett monopol. Så även om jag är tudelad till det monopol vi har idag, så får jag som sagt ändå tag på min öl. Så av den anledningen, spelar monopolet ingen roll för min del.

Jag handlar faktiskt primärt från Systembolaget. För även om mitt lilla bolag inte har det största utbudet, så kan jag ju beställa hem från Systembolagets beställningssortiment och där finns vanligtvis det jag vill köpa. Eller från en e-handel inom EU om bolaget inte lagerför ölen. Men i det två sistnämnda fallen, så får man ju vänta lite innan ölen kommer hem. Men så bråttom och desperat får det väl aldrig vara ändå?

Mina tankar kring Systembolaget och vårt statliga monopol – Är frågan om monopolets vara eller icke vara aktuell och viktig?

Ja är frågan om monopolets vara eller icke vara är en aktuell och viktig fråga egentligen? Jag kan ju såklart bara prata för mig själv om mina tankar kring Systembolaget och vårt statliga monopol. Frågan hade för min del varit betydligt viktigare om jag hade varit begränsad till att endas handla via Systembolaget. Men nu det finns ju faktiskt ytterligare en möjlighet med dagens e-handel.

Men jag har full förståelse för att de finns personer som vill se en förändring i hur alkohol kan säljas i Sverige. Jag skulle välkomna denna förändring själv, men frågan är inte så viktig att jag skulle aktivera mig politiskt. För åter igen kan jag få tag på i princip all den öl jag vill köpa. Däremot så finns det en annan fråga som jag inte tagit upp här. Det är alkoholskatten och vad är min åsikt om den egentligen? Det får nog bli en separat artikel om det tror jag bestämt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *