×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Hemkokt öl – Vad innebär det när jag skriver recensioner?

Hemkokt öl - Vad innebär det när jag skriver recensioner? Det ska jag förklara nu.

Hemkokt öl – Vad innebär det när jag skriver recensioner? Det ska jag förklara nu.

Du har säkert läst i en och annan recension att jag tycker det smakar hemkokt öl. Eller att ölet har en hemkokt känsla. Jag har fått frågor på detta och vad jag menar och tänkte härmed reda ut det. Jag har provat en del öl som bryggts av privatpersoner. Här används då små och enklare bryggverk och där exempelvis kokning sker på den vanliga spisen. Jag har aldrig druckit en hemmagjord öl som jag sagt ”wow” över. Det har antingen haft felsmaker, inte jäst färdigt eller bara smakar oangenämt. Eller så har den faktiskt varit godkänd, med skillnaden att den bara inte riktigt är ”där”.

Jag är ingen bryggmästare och har aldrig bryggt egen öl. Men för att lyckas, så tänker jag att man först behöver veta hur man brygger öl. Sedan behöver man ett bryggverk värt namnet, för att få till det tilltänkta resultatet. Som hemmabryggare kan man absolut läsa sig till hur man ska göra. Men jag tror det stora problemet är avsaknad av bryggerfarenhet i kombination med bryggutrustningen och förutsättningarna att kunna få till en välsmakande öl.

Hembygd öl är samma som hemkokt öl

Jag känner många som köpt ett ”gör din egen öl kit” eller skaffat sig lite mer avancerade saker, som ett väletablerat bryggeri ändå aldrig skulle använda. Jag har full förståelse att man får en stolthet i något man gjort själv. Har man lagt ner tiden och följt instruktionerna till punkt och pricka, så blir man ju stolt av att se en öl som man buteljerar och kapsylerar. Speciellt om man smaksatt den med något som man själv älskar.

Tyvärr har många av dessa hembryggare en avsaknad av att känna dofter och smaker samt titta på hur ölen ser ut. Om man tittar på hur den ser ut, så kan den se grumlig och ofärdig ut. Ofiltrerad säger säkert någon, men jag pratar inte om ”den” ofiltreringen. Den ser bara inte färdig ut och inger inte någon inbjudande syn. Det avspeglar sig sedan i doften, som känns obalanserad, instängd, ofräscht jäst och kanske till och med har feldofter. Samma kan det vara med smaken som känns ofärdig med en jäst smak som inte ska finnas där och det kan även finnas ett spektra av felsmaker. Men visst har jag smakat bra hemgjord öl också, men där jag fått känslan av att den inte riktigt är ”där”. Den lilla hembryggdskänslan finns där ändå.

Därför refererar jag till hemkokt öl

När jag recenserar en öl och skriver att den smakar hemkokt eller har en hemkokt känsla, så är det just hembryggt öl jag refererar till. Det finns en god tanke och ambition när folk brygger sina egna öler. Men om jag hade bryggt en egen öl, så hade jag valt en stil och öl som jag gillar och försökt komma så nära den som möjligt. För hur coolt hade det inte varit att brygga en öl som smakar som ens favorit?

Men Johan, brygg din egna öl och visa hur duktig du är?

Nej jag kommer faktiskt aldrig att brygga min egna öl. Varför då undrar du? Jo därför att om jag skulle brygga låt oss säga en öl av stilen stout, då vill jag brygga en stout som smakar som någon av mina favoriter. Det är där min ribba ligger och de smakar sannerligen inte hemkokt öl. Jag vet att jag aldrig kommer nå den ribban, om jag inte köper ett gediget bryggverk och läser på som tusan hur man brygger öl. Därav kommer jag aldrig brygga öl utan låta de som kan få hålla på med det. Jag njuter med stor glädje av andras öl och jag kommer jubla av glädje den dagen jag hittar en hembryggd öl som smakar fantastiskt. Bring it on! Jag vet att du finns där någonstans i Sveriges avlånga land och din öl vill jag gärna testa.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *