×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Gueuze Belle-Vue – lagrad suröl från runt 1956-58

Gueuze Belle-Vue - lagrad suröl från runt 1956-58. Hur smakade den egentligen?

Gueuze Belle-Vue – lagrad suröl från runt 1956-58. Hur smakade den egentligen?

När jag var på Uppsala Beer & whisky Festival, så var jag en sväng hemma hos Mauro, som arbetar med ölsatjen pilsner.nu. Men även Victor på ölpodden Hantverksbira närvarade. Mauro öppnade en Gueuze Belle-Vue – lagrad suröl från 1956-58 där någonstans. Det exakta årtalet hade han inte koll på. Men att flaskan var gammal råder det inget tvivel om.

Alltså det syntes på flaskan att det dunstat i innehållet. Det beror på att korken torkat ut och luft kommit in i flaskan. Med andra ord hade flaskan säkert inte lagrats helt optimalt. Men detta kan hända ändå, även om den lagrats på rätt sätt. Korkskada inte helt ovanligt.

Men som ni ser på bilden, så har ni ett glas med själva drycken i högerglaset. Vänsterglaset har själva bottensatsen. Smakmässigt var det inte mycket att hänga i julgranen. Oxidationen var ett faktum, men ingen var heller förvånad. Någon syrlighet fanns heller inte kvar. Jag själv upplevde dock en slags godiston och Mauro fyllde på med att han höll med och tyckte det var en tutti frutti smak.

Gueuze Belle-Vue var rolig att testa, även om den inte var speciellt god alls. Man undrar ju dock hur den smakade som färsk. Det svaret lär jag nog aldrig få veta.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *