×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Diska ölglas – så diskar du ölglasen på bästa sätt

Diska ölglas - så diskar du ölglasen på bästa sätt. Servera din öl i rena glas.

Diska ölglas – så diskar du ölglasen på bästa sätt. Servera din öl i rena glas.

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Har du hällt upp en öl i ett ölglas och sett att det bildats bubblor på insidan av glaset? Då är inte glaset helt rent. Jag ska erkänna att jag själv har bilder här på min ölblogg där jag har bubblor på glasets insida när jag fotograferat. Så jag har inte varit helt duktig heller alla gånger.

Här är ett exempel på ett orent ölglas där bubblor bildas på glaset.

Men att det bildas bubblor behöver inte betyda att man varit slarvig med själva diskningen heller. Ett exempel kan vara att glaset inte använts på ett tag och där de samlats damm eller att man kanske har ett kalkrikt vatten och där kalk har fastnat på glasets väggar. Det kan också ha varit som så att själva diskssvampen inte varit helt ren och haft kvar matfett från en tidigare diskning och som fastnat som en beläggning på glasets insida. Sådant kan vara svårt att se efter att man sköljt glaset.

Oavsett så är det först på senare tid som jag betänkt detta med hur jag diskar mina ölglas och tar hand om dem. Därav jag också ville skriva denna artikel för att tipsa er. Att ha ett rent ölglas är viktigt och är en del av att uppleva en öl på bästa sätt. Men hur ska man då diska ölglasen på bästa optimala sätt?

Handdisk eller diskmaskin – vad ska man välja?

Ska man diska i diskmaskin eller diska för hand? Jag personligen diskar alltid mina ölglas för hand. Oavsett om ölglaset klarar diskmaskin eller ej.

Det är nämligen som så att alla glas ska man faktiskt inte diska i diskmaskin. Det gäller även tallrikar och övrigt porslin. Läs alltid tillverkarens rekommendationer. Kristallglas som exempel får absolut inte diskas i diskmaskin. Ej heller om glasen är riktigt sköra.

Men även om ett specifikt ölglas kan diskas i diskmaskin enligt tillverkaren, så diskar jag ändå för hand. Ni har säkert sett på krogen att när ni beställer en stor stark, så är ofta emblemet på ölglaset slitet och att glaset kan se lite mjölkigt ut. Visst det är naturligtvis högt slitage på en krog, men diskmaskinen, diskmedlet och värmen som diskmaskinen alstrar, sliter faktiskt på emblemet och glaset mer än om de hade diskats för hand. Men det är ju inte optimalt att handdiska på krogen. Men jag har också sett ölglas med emblem hemma hos bekanta som blivit slitna pga. att glasen diskats i diskmaskin.

Alltså jag vill hålla mina ölglas i bästa skick och då vill jag även att eventuella emblem inte ska påverkas. Inte heller vill jag få mjölkig yta på glasen. Ni har säkert stött på tallrikar med slitage på guldkanten? Det beror på diskmaskinen och att guldkanten varit utanpå glasyren. Med handdisk så hade guldkanten varit mer intakt.

Ölglas är ju vanligtvis inte enkla och billiga glas från IKEA, som man då enkelt och billigt kan byta ut. Nej det är ju oftast ölglas som vill ska se fina ut i många år!

Glaspest och diskmaskin

Om dina glas fått en mjölkig yta, så har de drabbats av glaspest. Här har jag googlat och detta är min sammanfattning kring glaspest. Det är absolut inget farlig och du kan dricka ur glasen. Glaspest kan uppstå för att glasen utsatts för en hög basisk påverkan från diskmaskinen under en längre tid. Glaspest går inte att få bort från glasen. För att undvika glaspest, så har jag läst att man ska diska glasen under 55 grader. Man ska också undvika att använda torkprogram. Dessutom ska man öppna diskluckan så snart du kan efter att diskmaskinen kört klart… Alltså ni hör redan att diskmaskinen inte är helt optimalt för dina ölglas!

Sen finns det dedikerade glasdiskmaskiner att köpa. Men de är mer för restaurangbruk och jag tänker det inte är något som gemene person har i sitt hem. Men det finns även diskmaskiner för hemmabruk som har program för glas och känslig disk. Jag kan inte svara för hur dessa funkar, då jag inte har någon egen erfarenhet. Men oavsett så tänker jag ta det säkra före det osäkra och handdiska mina ölglas. Det tar inte lång tid och jag ser det som en slags trevlig ritual. Googla gärna på engelska och där du ställer frågan om man ska diska ölglasen i diskmaskin och du kommer hitta många artiklar som avråder från att använda diskmaskin.

Diska ölglas – så handdiskar jag mina glas

Som ni redan förstått så handdiskar jag min ölglas. Jag använder ett vanligt standard handdiskmedel. Sen använder jag mig av en disksvamp. Den disksvampen använder jag bara till mina ölglas. Varför då? Jo för betänk ändå hur du använder din disksvamp vanligtvis. Med den kanske du tidigare har diskat rent en skål som haft mycket fett från mat. Att skölja ur disksvampen såpas mycket att detta fettet försvinner helt och hållet kan inte riktigt garanteras. Betänk då att diska dina ölglas med denna disksvamp. Det vill du gärna inte tänker jag. Risken är att du istället kanske adderar matfett på insidan av ölglaset. Det syns inte när du diskar, men framträder som bubblor när du häller upp en öl i glaset nästa gång. Så min rekommendation är att använda dig av en disksvamp som du endast använder för dina ölglas. Då vet du att disksvampen inte används till något annat.

Men så som jag diskar mina ölglas, så börjar jag med att skölja glaset i ljummet vatten. Sedan har jag på lite diskmedel på disksvampen och skrubbar in och utsidan av glaset ordentligt runt om. Sen sköljer jag glaset och låter de få självtorka upp och ner på diskställ. Vill du torka med en trasa, så ska det vara en luddfri trasa, alltså som en microfibertrasa som inte repar glaset. Men det gör du när glaset fått självtorka har jag läst. Har noterat att exempelvis glastillverkaren Riedel saluför en trasa för detta ändamål för sina glas. Du kanske har ett väldigt kalkrikt vatten och där kalkrester lägger sig på glaset? Då kanske en microfibertrasa kan vara en idé att använda vad vet jag. Alltså jag har aldrig sett det behovet personligen och låter som sagt mina ölglas bara få lufttorka.

Sen vill jag bara säga att jag har noterat att det verkar finnas speciella diskmedel avsedda för glas. Men jag tänker att det måste finnas någon slags rim och reson här. Jag kör på vanligt handdiskmedel. Alltså man behöver inte gå till överdrift tänker jag.

Hur diskar man smala och höga glas där man inte når glasets botten för hand?

Men hur diskar man ölglas som exempelvis är höga och smala? Alltså ett ölglas där du inte kan nå till botten med dina händer och skrubba rent? Någon skulle säga en klassisk diskborste, men den är ändå svår eller rent ut sagt omöjlig att få ner helt och hållet på många ölglas som är höga och smala. Jag har hört om personer som lägger lite diskmedel i botten av glaset och har på varmt vatten och låter det få stå en stund. Sen sköljer de ur glaset. Jag vill hävda att det inte är tillräckligt! Du vill ju komma ner och kunna skrubba botten av ölglaset och även bottensidorna!

Så som jag löser det är att använda mig av en stekpincett av plast. Ja en sån där tång som du använder i köket för att exempelvis vända en köttbit i stekpannan. Den är bra att använda, då du kan hålla fast i disksvampen, samtidigt som du har längden att nå till botten och bottensidorna av ölglaset för att skrubba rent. Se till så du bara håller fast 1/3-del av disksvampen, så att du inte också skrubbar med själva stekpincetten. Men se även till så du använder en stekpincett av plast och där toppen inte är spetsig och där spetsen ev. kan repa glaset.

Låt inte dina ölglas stå odiskade för länge

Du har säkert noterat att du kanske fyllt upp ett odiskat glas med vatten till hälften och där du lyckats få en ring från vattnet när du ska börja diska glaset någon dag eller två senare. Sedan måste du arbeta lite extra med disksvampen för att skrubba bort denna ring. Detta löser du enklast genom att bara diska ölglasen när du druckit klart. Så vänta inte med att diska dina ölglas.

Servera aldrig annan dryck i ett ölglas än just öl

Du ska aldrig servera något annat än öl ur ett ölglas. Varför? Exempelvis mjölk och specifikt äggviteämnena från mjölken kan bränna fast på glasets insida om glaset diskas i hög värme efteråt. Det vill du ju inte. Mjölk och andra drycker som apelsinjuice dricker du ur ett vardagligt glas och vin dricker du ur ett avsett vinglas tänker jag. Precis som du dricker ölen ur dina dedikerade ölglas. Det heter vin- och ölglas av en anledning. När drack du senast en whisky från en kaffemugg?

Ska man skölja glasen i kallt vatten innan man häller upp ölen?

Många menar på att man gärna ska skölja glaset i kallt vatten innan man häller upp ölen. För att maximera möjligheten att hålla ett så rent glas som möjligt och få en perfekt skumkrona. Jag själv gör det nästan aldrig och har aldrig riktigt sett behovet. Har glaset dock stått oanvänt länge, då väljer jag att diska om det. Men skölj glaset om du nu vill det tänker jag. Har du tankar kring detta, varför man bör göra skölja glaset innan användning osv. så får du mer än gärna skriva en kommentar och berätta.

Hur diskar du dina ölglas?

Diskar du för hand eller väljer du trots allt att diska dem i diskmaskinen? Du kanske har erfarenhet av att använda dedikerade glasdiskmaskiner? Eller du kanske har ett diskprogram på din diskmaskin som är avsett för glas som du tycker funkar kanon? Skriv gärna en kommentar och berätta om hur du tar hand om dina ölglas!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *