×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

XXL Dessertöl från Nacka Bryggeri

XXL Dessertöl från Nacka Bryggeri passar bäst till desserten.

Om ölen

Producent: Nacka Bryggeri.
Land:
Sverige.
Ölstil: Övrig öl.
Styrka: 18,1%.
Flaskans bäst före: Bäst före datum går ej att finna på flaskan (provsmakas 2 oktober 2022).
Systembolagets beställningsnummer: 36921
Pris vid inköp: 159,90 kr.
Serveringstemperatur: 11°C – 14°C.
Lagringsmöjlighet: Kan lagras.

XXL Dessertöl från Nacka Bryggeri passar bäst till desserten.

XXL Dessertöl från Nacka Bryggeri är i skrivande stund den starkaste öl jag testat hittills. Med sina 18,1% så märks det att det är en alkoholstark öl vi har att göra med. Alltså detta är en speciell öl, men inte en öl för alla.

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Utseende

XXL Dessertöl har en oklar rödbrun färg med obefintlig skumkrona. Känns som att det är obefintligt med kolsyra när jag häller upp den.

Doft

Tydlig doft av torkad frukt. Men det finns även toner av likörgodis, farinsocker, nötter och en slags sojakaraktär. Det finns även en tydlig ton av alkohol, men som samtidigt också döljs väl.

Smak

Smak av torkad frukt, likörgodis, farinsocker och tydlig ton av alkohol. Det är eftersmak av de smaker som återfinns i smakbilden. Alkoholhettan gör sig tydligt påmind i eftersmaken. Alltså alkoholen är tydlig överlag, men döljs också väldigt väl måste jag säga. Men ölet ger också en muntorrhet. Sockrigheten känns i munnen efteråt och det är ungefär som att ha smakat på en sockerlag.

När XXL Dessertöl blir mer tempererad, framträder tonen av alkohol mer. Det bränner lite i strupen. Även tonen av torkad frukt blir mer påtaglig upplever jag.

Betyg

XXL Dessertöl från Nacka Bryggeri är en svårplacerad öl upplever jag. Efter att ha testat ölen precis som den är utan något tilltugg, så provar jag med ett par hårdostar. Alltså den kombinationen funkar ändå. Säkert kan man hitta en god ost som den passar mycket väl till.

Sen testar jag lite olika choklader och den kombon är faktiskt bättre upplever jag. Alltså det är till en dessert som den ska serveras tänker jag och där man då komponerat desserten efter ölen.

Men oavsett så är detta en svårplacerad öl och som redan nämnts. Alltså den är inte som något annat. Visst kan man dricka den som den är. Men det är tillsammans med rätt smakkombination som den kan bli som bäst. Det är en öl som man formar desserten utefter helt enkelt.

Men köper jag den igen? Det lär jag antagligen inte göra. Den är mastig och jag hade gärna delat den med någon. Alltså den är tung att dricka själv. Den smakar väl inte dåligt på något vis, den är bara väldigt speciell. Som alltid betygsätter jag öl utefter hur den är att dricka som den är utan att äta något till. Betygsättningen blir därefter. Men i kombination med en matchande dessert, så kan denna ölen garanterat funka jättebra och då kommer den säkert upplevas som riktigt trevlig.

Avslutningsvis vill jag nämna att prisfaktorn aldrig är något jag har med i betygsättningen. Men vill ändå flika in att jag inte tycker den är speciellt prisvärd, utefter vad man får i flaskan.

2,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *