×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Stone’s Ginger Joe är öl som smakar ingefära

Stone's Ginger Joe är öl som smakar ingefära. Precis som sin alkoholfria lillebror men med extra allt.

Om ölen

Producent: Accolade Wines.
Land:
England.
Ölstil: Ingefärsöl.
Styrka: 4%.
Flaskans bäst före: Mars 2019 (provsmakas 19 februari 2018).
Systembolagets beställningsnummer: 88018.
Pris vid inköp: 20,90 kr.
Serveringstemperatur: 8°C – 10°C.
Lagringsmöjlighet: Ska inte lagras.

Stone’s Ginger Joe är öl som smakar ingefära. Precis som sin alkoholfria lillebror men med extra allt.

Jag har tidigare skrivit om Stone’s Ginger Joe Alkoholfri, som enligt mig var en välsmakande ingefärsöl. Huruvida man kan kalla den för en öl eller ej kan diskuteras och jag misstänker att Stone’s Ginger Joe med sina 4% kommer smaka ungefär som sin lillebror. Vi får väl se om det stämmer.

Utseende

Klar gyllengul färg med gräddvit tunn skumkorna som snabbt lägger dig som en ring runt glaskanten. Medelstora bubblor när man vickar på glaset.

Doft

Tydlig endimensionell doft av ingefära, citron och päron. Trevlig doft i sin enkelhet.

Smak

Frisk söt smak av ingefära med behaglig beska med inslag av citron och päron. God endimensionell smak, men skulle aldrig kunna gissa att det var en öl om jag drack den i blindo för första gången.

Betyg

Stone’s Ginger Joe är trevlig öl att dricka som sällskapsdryck, fördrink eller att använda som ingrediens till drinkar. Detta är ingen öl jag dricker till mat. Den smakar precis som sin alkoholfria lillebror, men med skillnaden att du får lite mer av allt. Men i ärlighetens namn så kan du faktiskt välja den alkoholfria varianten med gott samvete, för så mycket bättre är inte storebrodern om du frågar mig. Dessutom är den några kronor billigare om det nu spelar någon roll.

4/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

7 kommentarer

  1. Luke skriver:

   Har testat den 2 ggr nu och besviken, mer som en ”tjejdrick”. 2/5 av mig. Vill man ha en riktigt ginger ale så ska man köpa Ginger Rail från train station brewery!!!

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Smaken är ju alltid olika. 🙂 Jag har själv inte köpt denna sedan recensionen gjordes. Men tack för tipset. Jag ska prova den ingefärsölen och jämföra.

  2. Daniel Gildenlöw skriver:

   Jag ser Ginger Beer som en väldigt typisk och säregen dryck, precis som Root Beer och Svagdricka. Att denna dryck börjat kallas ingefärsöl i Sverige är förvirrande och lite som att kalla Root Beer för rotöl. Ingen av de dryckerna ser jag som öl, även om den i detta utförande är alkoholhaltig. Jag skulle kalla det just en ”alkoholhaltig ginger beer”. Och det är också precis vad den smakar: ginger beer. Ingefärsdryck, eller ingefärsläsk.

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Hej där Daniel. Av någon anledning hade din kommentar hamnat i skräpkorgen, därav sent svar. Som du säger så smakar ju inte denna som en öl eller upplevs som en öl. Men de finns ju dom som menar att stout, suröl osv. inte smakar öl heller eller att de ens anser att det är en öl. Allt är ju en definitionsfråga.

    På mitt lokala bolag tog det hem en ”ingefärsöl” som jag hävdade var mer av en ingefärscider när jag drack den. Jag minns inte vilken producent det var, men någon publicerad recension blev det inte av den anledningen.

    Själv har jag slutat att recensera drycker likt dessa, eftersom det finns så mycket annat kul. Men denna recensionen får finnas kvar här, precis som med den alkoholfria varianten jag recenserat. Det är ändå trevliga drycker på sitt vis. 🙂

  3. Daniel Gildenlöw skriver:

   Från Wikipedia:

   Not to be confused with Ginger ale or Beer.

   Ginger beer
   Ingredients ginger spice, yeast and sugar

   Traditional ginger beer is a sweetened and carbonated, usually non-alcoholic beverage. Historically it was produced by the natural fermentation of prepared ginger spice, yeast and sugar.

   Ginger beer’s origins date from the colonial spice trade with the Orient and the sugar-producing islands of the Caribbean.[1] It was popular in Britain and its colonies from the 18th century.

  4. Ludvig Hult skriver:

   Det är en enormt förvirrad terminologi kring ginger beer och ginger ale. Tyvärr är wikipedia mycket förvirrat också. Det finns produkter som heter ginger beer eller ginger ale och oavsett namn kan det innebära:
   – Antingen en rivig och gråaktig dryck eller en varmt söt guldfärgad dryck (variation både i smak och utseende)
   – Det som jäses är ofta strösocker eller glukos, men det kan vara fruktsaft (som cider och vin) eller egentlig vört (som vid ölbryggning)
   – Om den är fermenterad kan det vara med industriell jäst (öljäst, vinjäst, ciderjäst, brödjäst mm.), med naturlig jäst (så kallad Ginger Bug) eller med en SCOBY (så kallad Ginger Beer Plant)
   – Den kan vara inte alls fermenterad, utan bara smakkoncentrat tillsatt i kolsyrat vatten.
   – Alkoholhalten kan variera vilt. Oftast 0% eller ca 5%. Starkare finns.
   – Extra smaksättning utöver ingefära och citron kan variera vilt, med allt från örtkryddor, kanel, peppar, muskot, stjärnanis, farin, sirap, melass med mera.

   …så jag tror att man måste bedöma alla Ginger Beer/Ale var för sig. De kan vara som öl. Eller inte alls. Jag tycker det verkar som att just Ginger Joe är som en alkoläsk: smakextrakt och kolsyrat vatten med tillsatt separat fermenterad alkohol. Hittar ingen bra fakta om produktionsteknik.

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Hej Ludvig och kul att du skriver. Jag håller med om att ginger beer samt ginger ale och dess terminologi är förvirrande. Som du säger så smakar ju inte Ginger Joe ett dugg öl. Det måste den visserligen inte göra heller. Finns de som menar på att smakar det inte lageröl, så är det ingen öl. 🙂

    Personligen har jag faktiskt slutat testa öl likt dessa. De ger mig inte så mycket ändå. Jag har dock valt att behålla de recensioner som finns publicerade här på min mat- och ölblogg.

    Kul att du läser! Skål!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *