×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Steenbrugge Wit-Blanche

Steenbrugge Wit-Blanche från Swinkels Family Brewers vill jag inte köpa igen.

Om ölen

Producent:
Swinkels Family Brewers.
Land:
Belgien.
Ölstil: Witbier.
Styrka: 5%.
Flaskans bäst före: September 2023 (provsmakas 26 december 2022).
Systembolagets nr: 1164103.
Pris vid inköp: 17,90 kr.
Serveringstemperatur: 8°C – 10°C.
Lagringsmöjlighet: Ska inte lagras.

Steenbrugge Wit-Blanche från Swinkels Family Brewers vill jag inte köpa igen.

Från pressreleasen kan man läsa följande:

Varje bra öl har en historia. Varje berättelse har en hjälte. Detta gäller också för Steenbrugge Blanche. Hjälten i detta öl är St. Arnoldus, ölbryggarnas skyddshelgon. Enligt legenden ska St. Arnoldus räddat många liv i den mörka medeltiden genom att uppmuntra sina församlingsbor att dricka öl istället för förorenat vatten. Gärningar som inte bara gav honom hans helighet, utan också ett öl som skapades speciellt till hans ära. Klosterölet Steenbrugge Blanche är ett veteöl bryggt med en unik örtblandning som ger ölet en karaktäristisk smak.

Jag brukar vanligtvis inte köpa öler som kommer i begränsad upplaga, vilket det också nämns om i pressreleasen. Här hade jag ingen riktig koll på det. Men nu när jag ändå hade flaskan hemma, så fick det bli att skriva recensionen ändå.

Helt ärligt är det nog bara bra att den kom i begränsad upplaga. För det är ingen öl som jag vill köpa igen. Sen verkar den finnas på bryggeriets hemsida fortsatt, så den går att få tag på utanför sveriges gränser.

Vill du läsa mina övriga tester från Swinkels Family Brewers, så hittar du dom här.

Utseende

Steenbrugge Wit-Blanche har en oklar gul färg med gräddvit skumkrona.

Doft

Jäst kryddig doft av sockerkaka, fruktighet, colgate tandkräm (ja seriöst), hö, lada, koriander och örter. Men det är även en parfymig doftkänsla.

Smak

Jäst smak av frukt som gröna äpplen, örter och kryddor som koriander. Precis som med doften så är det en parfymig smak. Det finns en beska med eftersmak av de smaker som återfinns i smakbilden. Kryddighet och örtigheten är påtaglig i ölen.

Betyg

Steenbrugge Wit-Blanche gör mig inte jättelycklig direkt. Visst finns det en balans, men det är ingen öl som tilltalar mig. Alltså detta är en öl att dricka främst till mat tror jag. Betänker fisk och skaldjur eller något asiatiskt kanske. Den påtagliga kryddigheten och örtigheten är intressant,men inget som tilltalar mig. Köper jag den igen? Nej det lär inte ske.

2,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *