×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Smedjan Pale Ale från brukskällan Dalsland

Smedjan Pale Ale från Brukskällan Dalsland är ingen öl som imponerar på mig.

Om ölen

Producent: Brukskällan Dalsland.
Land:
Sverige.
Ölstil: Amerikansk Pale Ale.
Styrka: 5%.
Burkens bäst före: Mars 2022 (provsmakas 28 april 2021).
Systembolagets beställningsnummer: 35858.
Pris vid inköp: 28,10 kr.
Serveringstemperatur: 8°C – 12°C.
Lagringsmöjlighet: Ska inte lagras.

Smedjan Pale Ale från Brukskällan Dalsland är ingen öl som imponerar på mig.

Jag tänkte citera texten som står på flaskans etikett rätt upp och ner. Efter det så går jag vidare med mina upplevelser om Smedjan Pale Ale.

Bruket i Bäckefors bildades 1767. Från början var det ett mindre järnbruk med en liten produktion. Men det ändrades efter år 1829, då man med engelsmännens hjälp började smida med den nya Lancashiremetoden. Bruket växte då snabbt och var i mitten av 1800-talet ett av Sveriges största.

Smederna från södra Wales kom att göra ett exotiskt inslag i bygden och de krävde omgående att ett brygghus byggdes, som försåg smederna med öl.

2016 startade Brukskällan upp öltillverkningen igen, och i den gamla smedjan bryggs det ny öl, enligt gamla och nya recept. Med ny teknik och gamla traditioner, har vi återskapat ett modernt bruksöl.

Detta öl är en hyllning till smederna och Bäckefors.

Utseende

Smedjan Pale Ale har en oklar gul färg med smutsvit skumkrona.

Doft

När jag doftar på ölen, så får jag initialt svårt att identifiera nyanser. Men det finns en maltighet i doften och nog är det en brödig ton jag känner kombinerat med lite citrus. Men jag kan heller inte låta bli känna svag doftnyans av kokta grönsaker.

Smak

Precis som med doften, så får jag initialt svårt att placera smakerna. Men det finns en maltig smak av vad jag uppfattar som bröd, örter och någon ton av citrus.  Beskan är markerad med eftersmak av vad jag tror uppfattar som bröd och lite citrus. Men precis som med doften, så finns det även en liten ton av vattenspadet från kokta grönsaker.

Betyg

Brukskällan Pale Ale från Brukskällan Dalsland gör mig inte jätteexalterad direkt. Men du kan säkert ha en annan uppfattning än mig såklart. Jag har druckit ett gäng öl av stilen amerikansk pale ale i mina dagar och denna tillhör inte någon av mina favoriter. Alltså det är ingen öl jag köper igen. Sen har jag ingen aning om just denna ölen härstammar från ett gammalt recept som det benämns på flaskans etikett. Det kanske var såhär ett öl kunde smaka när engelsmännen törstade efter en öl på smedjan?

2/5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *