×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Rådanäs Ekologisk Saison – En svensk variant på saison

Rådanäs Ekologisk Saison

Om ölen

Producent: Rådanäs Bryggeri AB.
Land:
Sverige.
Ölstil: Saison.
Styrka: 6%.
Flaskans bäst före: Augusti 2018 (provsmakas 13 januari 2017).
Systembolagets beställningsnummer: 30856.
Pris: 19,90 kr.
Serveringstemperatur: 8°C – 10°C.
Lagringsmöjlighet: Jag skulle inte lagra denna.

Rådanäs Ekologisk Saison – En svensk variant på saison. Hur smakar den egentligen?

Rådanäs Ekologisk Saison är av stilen saison och som härstammar från den vallonska landsbygden på gränsen mot Frankrike. Ölet var tänkt att hålla över sommaren och fungera som dryck för de säsongsarbetare som var ute på fälten och jobbade med skörden.

En saison kunde utöver spannmål också kryddas med det man hade hemma. Jag är en stor älskare av saison och i synnerhet belgisk saison. Många bryggerier experimenterar idag med saison med olika smaksättningar. Frågan är om Rådanäs kan göra god saison? Det ska jag ta reda på nu!

Utseende

Oklar gyllengul färg med gräddvit skumkrona. Små bubblor när man vickar på glaset.

Doft

Frisk lite syrlig kryddig doft av citrus, ananas, bröd, honung och ingefära. Doftar lite lada och hö upplever jag.

Smak

Kryddig lite jäst smak av bröd och citrus sammanbakat med en beska som sticker till lite. Ölet ger en viss muntorrhet. Anar jag en liten ton av gräs?

Betyg

Rådanäs Ekologisk Saison var faktiskt en rätt trevlig öl. Den når dock inte upp till de belgiska motsvarigheterna enligt mig. Tycker smaken är lite i obalans. Jag tror den gör sig bäst med mat och med rätt kombination så kan det nog bli riktigt trevligt. Jag gissar att det kan passa med lite kraftigare mat och grillat eller sallad med kyckling. Skulle tro att även fiskspett kan vara en bra kombination. Jag sätter betyget utefter hur den smakar som sällskapsdryck och då har jag druckit bättre öl av stilen saison.

3,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *