×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Öresundstwist – Torssons alldeles egna öl

Öresundstwist - Torssons alldeles egna öl. Smakar den lika bra som musiken?

Om ölen

Producent: Kullens Bryggeri AB.
Land:
Sverige.
Ölstil: Internationell stil.
Styrka: 4,8%.
Flaskans bäst före: Augusti 2021 (provsmakas 8 oktober 2020).
Systembolagets beställningsnummer: 35022.
Pris vid inköp: 26,70 kr.
Serveringstemperatur: 4°C – 8°C.
Lagringsmöjlighet: Ska inte lagras.

Öresundstwist – Torssons alldeles egna öl. Smakar den lika bra som musiken?

Jag kan skriva spaltmeter över hur mycket jag gillar det fjärde bästa bandet i Lund. Det jag pratar om är alltså musikbandet Torsson. Jag har i princip alla deras album släppta på vinyl och i skrivande stund har jag sett dem live tror jag 13-14 gånger. Hade länge lyssnat på dem innan jag gick på min första konsert, som var på den gamla Taubescenen på Liseberg för några år sedan. Det var då jag fastnade på allvar och resten är väl historia som det brukar heta.

Nu när jag skriver denna recension, så härjar Covid-19 för fullt. Det närmaste jag därmed kommit Torsson på ett bra tag, var deras karantänsgig från Pustervik tidigare i år. Då fick man bänka sig framför YouTube. Minns inte vilken öl jag drack då, men hade bandet haft sin egna öl, så hade det ju kunnat vara en lämplig kombination.

Men nu så har faktiskt bandet fått för sig att göra en egen öl. På flaskan står det pilsner och Systembolaget skriver internationell stil/india pale lager. Jag väljer att benämna den som internationell stil, även om den har en ton av citrus som en india pale lager och håller en alkoholstyrka som är typisk för stilen pilsner. Jag får inte till någon 100% pilsnerkänsla för att jag ska tycka det är en öl av den stilen.

Deras öl heter i alla fall Öresundstwist och bandet har även en låt med samma namn. Frågan är om ölen passar bra att dricka tillsammans med en leverpastej smörgås när man tar färjan över Öresund? Det var inget jag provade när jag testade ölen.

Hur som haver så gillar jag bandets musik som ni redan förstått. Men deras öl är jag inte jätteimponerad utav. Ja nu är det ju inte bandet själva som bryggt den, utan det är Kullens Bryggeri, som ligger beläget i Skåne. Det här är absolut inget bottennapp, men heller ingen öl som är fantastiskt. Det är på det stora hela en besk upplevelse.

Utseende

Öresundstwist har en oklar gul färg med smutsvit tjock skumkrona.

Doft

Här upplever jag en maltig doft av knäckebröd, örter och ton av citrus. Tycker det är lite burkmajs över doften och upplever även en svag honungston.

Smak

Vad gäller smaken så upplever jag en maltig smak av knäckebröd, örter och citrus med påtaglig beska och besk eftersmak av knäckebröd och en örtig ton. Kan inte låta bli att även uppleva en eftersmak av lite majs. Den har även smak av någon frukt eller möjligtvis bär, som jag inte kan sätta fingret på vad det är. Det som utmärker sig mest i smakbilden är beskan. Varför är den så besk?

Betyg

Öresundstwist dricker du som sällskapsdryck eller till rätter av fisk som exempelvis lax. Men klassisk husmanskost kan också passa. Detta är en helt okej öl, men jag tycker beskan och den beska eftersmaken tar lite väl överhand för min smak. Det är inte den bästa ölen jag druckit, men är samtidigt inget bottennapp. Frågan jag alltid ställer mig är om jag köper jag den igen. Svaret är att det lär nog inte ske. Jag lägger hellre pengarna på deras fantastiska musik, som jag tycker smakar bättre. Jodå musik kan smaka bra i min mening.

Men serveras den på någon av deras konserter, så kan jag väl köpa en flaska bara för att. Även om den inte gick hem till 100% hos mig, så tycker jag tycker du ska prova den. Eftersom detta kan faktiskt var en öl i din smak. Gillar du Torsson lika mycket som jag, så måste du ju köpa Öresundstwist bara för att. Har du som jag även bandets ölunderlägg, så är åtminstone det en perfekt kombo. Nu förstår jag varför man fick med ett ölunderlägg, när man förbeställde deras senaste platta.

2,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

2 kommentarer

  1. Anders Jönsson skriver:

   Är det inte så att en pilsner ska vara beskare än en lager? Lite det som är skillnaden… Som pilsnerdrickare ger jag denna 4,2 i betyg. Trevlig pratpilsner och törstsläckare men funkar även till en Currywurst mit Sauerkraut.

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Hej. Pilsner brukar hålla en hög beska. Kul att du gillar den. Antar att du även gillar Torsson, om du dricker denna ölen? Torsson är ju ett fantastiskt bra band. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *