×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Fryken Havre IPA från Västra Ämterviks Bryggeri

Fryken Havre IPA från Västra Ämterviks Bryggeri.

Om ölen

Producent:Västra Ämterviks bryggeri
Land:
 Sverige
Ölstil: Havre IPA
Styrka: 6,5%
Flaskans bäst före: Augusti 2018 (provsmakas 8 augusti 2017).
Serveringstemperatur: 10°C – 12°C
Lagringsmöjlighet: Ska inte lagras.

Fryken Havre IPA från Västra Ämterviks Bryggeri ser riktigt trevlig och inbjudande ut när jag häller upp den. Vad har jag att vänta mig?

Humlen skjuter skott, blommar och plockas under loppet av en sommar, granskogen här lever en människoålder. Vattnet färdas länge som kärr och sjö innan det mörknar i våra flaskor. Detta liv som vi sakta vandrar genom gräs och under dungar. Efter att ha läst baksidan på flaskan så häller jag upp ölen. Fryken Havre IPA ser riktigt trevlig och inbjudande ut. Vad har jag att vänta mig? Enligt producenten så tas hantverket på största allvar, där varje del av bryggprocessen sker med hjälp av syn, smak, doft, hörsel och känsel. Ingen automation – bara ren vilja, tid och kraft.

Utseende

Gräddfärgad skumkrona och ölet i sig har en mörkgul oklar färg. Den ser trevlig och inbjudande ut.

Doft

Brödig och fruktig doft av ananas och citrus. Kanske finns det en liten doft av melon? Eftersom det är en öl bryggd med havre, så återfinns såklart en doft av havre. Ölet har en trevlig doft.

Smak

Precis som med doften så finns det en brödig och fruktig smak med fin beska och maltig smak. Det finns även en liten smak av grapefrukt. Den fruktiga smaken stannar kvar länge i eftersmak. Det uppstår en liten ”käftsmäll” i munnen när man dricker den. Det finns en en ton av tuggumi, men inte på ett dåligt sätt. Upplever en fin balans över lag.

Betyg

Fryken Havre IPA är en välbalanserad och god öl som jag gärna köper igen. Västra Ämterviks Bryggeri vet hur man brygger öl. Frågan är när jag får dricka en tiopoängare från bryggeriet i Fryksdalen?

3,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *