×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Fryken Äppelöl från Västra Ämterviks Bryggeri

Fryken Äppelöl från Västra Ämterviks Bryggeri.

Om ölen

Producent: Västra Ämterviks Bryggeri
Land:
Sverige
Ölstil: Fruktöl
Styrka: 5,7%
Flaskans bäst före: Oktober 2020 (provsmakas 8 augusti 2017).
Serveringstemperatur: 8°C – 10°C
Lagringsmöjlighet: Går troligtvis att lagra. Bäst före datumet indikerar det.

Fryken Äppelöl från Västra Ämterviks Bryggeri är lite som att dricka en svensk variant på belgisk suröl.

Från baksidan av flaskan står det att läsa: Äppeldungarna i Västra Ämtervik har vaknat. En gång var det långa rader, redo att plockas. Föll i glömska, värmde sig som klungor i trädgårdarna om hösten och berättade sprakande legender. Nu salas krafterna igen. Äppeldungarna har vaknat.

Fryken äppelöl är lite som att dricka en svensk variant på belgisk suröl. Det kanske blir lite orättvist att jämföra med belgiska suröler, man jag kan på något vis inte låta bli. Jag tycker att bryggeriet har gjort ett bra försök. Man märker att det är ett bryggeri som vet hur de ska brygga, även om ölet inte föll mig i smak till 100%. Flaskan har bäst före datum oktober 2020, så det tyder på att den borde gå att lagra. Det är inte komplex öl som sticker ut, men heller ingen tråkig eller jättedålig doft eller smak heller. Fryken äppelöl passar kanske bra som efterrättsöl till exempelvis en äppelkaka?

Snabbfakta

Producent: Västra Ämterviks bryggeri
Land:
Sverige
Ölstil: Fruktöl
Styrka: 5,7%
Flaskans bäst före: Oktober 2020 (provsmakas 8 augusti 2017).
Serveringstemperatur: 8°C – 10°C
Lagringsmöjlighet: Går troligtvis att lagra. Bäst före datumet indikerar det.

Utseende

Gulorange oklar färg med låg kolsyra. Få bubblor.

Doft

Jäst och syrlig doft av äpple, äppelmos, äppelcidervinäger och äppelkräm. Finns även en doft av grön banan och vete.

Smak

Frisk och syrlig surölssmak av äpple med en liten jäst smak. Upplever att det främst är smak av den mjöliga äppelsorten. Ölet har en trevlig lång eftersmak och ger en viss muntorrhet.

Betyg

Jag funderar på att inhandla en flaska för att lagra, mest för att se hur smaken utvecklar sig. I grunden är det en rätt trevlig öl, men som jag upplever behöver förbättras i sitt recept. Jag tror att bryggeriet med tiden faktiskt kan förfina det och då kan det bli riktigt bra! Nu är den mer sådär.

2,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *