×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Folkes Oktoberfest från Aktiebolaget Centralbryggeriet

Folkes Oktoberfest från Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping passar bäst till maten.

Om ölen

Producent: Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping.
Land:
Sverige.
Ölstil: Märzen / Festbier.
Styrka: 5,6%.
Flaskans bäst före: Augusti 2022 (provsmakas 11 september 2021).
Systembolagets beställningsnummer: 35059.
Pris: 26 kr.
Serveringstemperatur: 8°C – 10°C.
Lagringsmöjlighet: Ska inte lagras.

När denna recension skrivs, så är öl från Centralbryggeriet är en nyhet för mig. Det är nämligen som så att jag har som mål att recensera mer svenskproducerad öl och ett bidrag till denna resa är Folkes Ofiltrerade Lager. Det är en öl av modern stil och är som namnet antyder ofiltrerad. På flaskans etikett står det följande:

Folke Filbyter – Bjälboättens mystiske stamfader. Enligt sägnen fick han namnet Filbyter då han visade sig vara en ”fölbitare” – en man med fäbless för att kastrera hästar med tänderna. Sanning eller saga? Det här är vår hyllning till en av östgötaslättens mest ikoniska figurer.
Jag är inte så säker på om jag viljat lära känna den där Folke Filbyter om han existerat. Däremot kan jag tänka mig att lära känna Folkes Ofiltrerade Lager. Eftersom ni redan läst i den inledande rubriken, så kan ni därmed förstå att det är en trevlig bekantskap.

Utseende

Folkes Oktoberfest har en klar bärnstensfärg med lätt ljusbrun skumkrona.

Doft

Maltig doft av knäckebröd, torkad frukt, karamell, och citrusskal.

Smak

Maltig smak av knäckebröd, torkad frukt och karamell. Beskan är markerad med eftersmak av de smaker som återfinns. Men i eftersmaken känner jag även en smaknyans av choklad. Ni vet den där eftersmaken efter att ha ätit en chokladbit. Det är även en lite metallisk ton i eftersmaken.

Betyg

Folket Oktoberfest är en helt okej öl att dricka som sällskapsdryck eller till robust mat som korv och fläsk tänker jag. Jag tänker det är en matöl. Men köper jag den igen? Det lär nog inte ske. Men jag kan förstå om den har sin skara fans. Alltså får jag den serverad så klagar jag inte.

3/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *