×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Brugse Zot Blond från Huisbrouwerij De Halve Maan

Brugse Zot Blond från Huisbrouwerij De Halve Maan är främst en måltidsöl enligt mig.

Om ölen

Producent: Huisbrouwerij De Halve Maan.
Land:
Belgien.
Ölstil: Belgisk Ljus Ale.
Styrka: 6,0%.
Flaskans bäst före: Augusti 2022 (provsmakas 26 december 2020).
Systembolagets beställningsnummer: 11271.
Pris vid inköp: 129,60 kr (kom i ett mixpack tillsammans med 3 andra öler från bryggeriet).
Serveringstemperatur: 8°C – 10°C.
Lagringsmöjlighet: Ska inte lagras.

Brugse Zot Blond från Huisbrouwerij De Halve Maan är främst en måltidsöl enligt mig.

När jag kylde ner mixpacket med 4 öl från Huisbrouwerij De Halve Maan, så hade jag höga förväntningar. Jag har tidigare läst andras upplevelser av bryggeriets öler och de har varit positiva. Speciellt bryggeriets Quadrupel. Då jag även har en förkärlek till Belgisk öl, så steg förväntningarna ytterligare några steg. Men får nog erkänna att jag blev något besviken. Alltså det är absolut inte så att Brugse Zot Blond är en dålig öl och smakar illa. Den är absolut smakfull och får jag den serverad, så kommer jag dricka upp den utan problem. Men kommer jag köpa den igen?

Utseende

Oklar gulorange färg med smutsvit skumkrona.

Doft

Tydlig jäst doft av gräs, örter, sockerkaka, vetebröd, omogen frukt och grönt äpple. Men det är även en känsla av tuggummi och godis. Det doftar även som att gå in i en lada. På det stora hela är det mycket komplexa och trevliga dofter.

Smak

Tydlig jäst smak av vetebröd, örter, citruston, frukt, honung, gräs, skumbanan och med torr smakkänsla. Beskan är markerad med efterbeska av vetebröd, örter och trevlig sötma. Det är en tydlig brödig smak. Men tycker även det är ton av tuggummi och något godis. Det är bra balans men smakbilden är lite platt, tråkig och enformig.

Betyg

Brugse Zot Blond är en trevlig öl som du kan dricka som sällskapsdryck. Men jag anser att den passar bäst till måltiden. Jag tänker då på rustika rätter av exempelvis korv och fläsk. Alltså jag kan köpa den igen om den står framför mig på hyllan. Men jag skulle inte specialbeställa den. Det är som sagt en bra öl. Men hade varit kul om det fanns något mer som stack ut i smakbilden. Någon extra dimension. Det finns komplexitet, men den är samtidigt lite platt också tycker jag. Den är elegant men också lite småtråkig på samma gång. Det är ingen öl jag skulle dricka många av på en gång, eftersom en flaska räcker mer än väl. I min mening är den som sagt en matöl för där gör den sig bättre. Provar med en bit korv och rullsylta och det blir är en bra kombo tycker jag. Kanske den passar fint till en charkbricka? Oavsett så sätter jag dock alltid betyget utefter hur den är att dricka som sällskapsdryck utan mat eller tilltugg.

3,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *