×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

3 Fonteinen Intens Rood har syrlig doft och smak av körsbär

3 Fonteinen Intens Rood har syrlig doft och smak av körsbär. Den är både endimensionell och komplex på samma gång.

Om ölen

Producent: Brouwerij 3 Fonteinen.
Land:
Belgien.
Ölstil: Lambic – gueuze.
Styrka: 6,6%.
Flaskans bäst före: Oktober 2038 (provsmakas 23 augusti 2019).
Systembolagets beställningsnummer: 11562.
Pris vid inköp: 269,90 kr.
Serveringstemperatur: 4°C – 8°C.
Lagringsmöjlighet: Mycket goda lagringsmöjligheter.

3 Fonteinen Intens Rood har syrlig doft och smak av körsbär. Den är både endimensionell och komplex på samma gång.

Öl från 3 Fonteinen, är ett av mina belgiska favoritbryggerier. De har en hög lägstanivå på sina öler. Med 3 Fonteinen Intens Rood är jag inte förvånad över att den smakar bra, men doft och smak matchar inte priset. Lite dyr är den allt.

Utseende

Oklar mörk rödbrun färg med rosa skumkrona som snabbt tunnas ut.

Doft

Jäst syrlig ekfatslagrad doft av körsbär, kärnor och körsbärsmarmelad. Det är en tydlig endimensionell doft av körsbär, samtidigt som den upplevs komplex. man får en lite koncentrerad saftkänsla över doften, men på det stora hela så har den en balanserad trevlig doft.

Smak

Syrlig jäst ekfatslagrad smak av körsbär och kärnor med markerad beska och syrlig eftersmak av körsbär. Precis som med doften, så är det lite känsla av körsbärsmarmelad, men även en upplevd ton av bittermandel. Vad gäller tonen av bittermandel, så är det troligen körsbärskärnorna som bidrar till detta. Smaken av körsbär håller i sig länge i munnen och den ger en muntorrhet. Jag kan faktiskt inte låta bli att även få en marsipankänsla. Det är ungefär som man injicerat marsipan med koncentrerad körsbärssaft. På det stora hela smakar det riktigt trevligt och det är en fin balans i smaken. Det stramar åt trevligt i munnen av syrligheten.

Betyg

3 Fonteinen Intens Rood är en välsmakande öl att dricka främst som sällskapsdryck. Den är så god att jag vill inte dricka den till mat. Köper jag den då igen? Det kan jag allt tänka mig. Men doften och smaken matchar inte priset kan jag tycka. Priset är saftigt. Jag har en flaska som jag lagrar och det ska bli intressant att se hur den utvecklar sig när jag öppnar den år 2038. Jo det är då den lagrade flaskan har sitt bäst före datum.

4,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *