×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Vårstädning och underhåll av grillen

Vårstädning och underhåll av grillen - Så gör du din Kamado Joe redo inför sommarens grillstunder!

Vårstädning och underhåll av grillen – Så gör du din Kamado Joe redo inför sommarens grillstunder!

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Att hålla sin grill i fint skick tycker jag är ett måste. Varje vår brukar jag göra en vårstädning, samtidigt som jag gör lite övrigt underhåll. Spana gärna in videon ovan och som kan ses som ett komplement till denna artikel.

Så gör du rent insidan av grillen

Grillsäsongen varar året om för min del. Vad hindrar från att starta grillen på julafton? Men då och då under året så brukar jag göra rent insidan av grillen. Det är väldigt enkelt och jag brukar göra det i samband med att jag grillat klart maten.

Det jag gör är att se om grillen ens behöver en rengöring, jag kikar på hur mycket kol jag har kvar och vad jag tror grillen kan komma upp i för temperatur. För om jag anser att grillen är redo för en rengöring, så öppnar jag spjället i botten helt och skorstenen i toppen öppnar jag också upp helt. Jag har i grillgallret och sen låter jag grillen gärna få komma upp i minst 300 grader.

Ventilen vid skorstenen.

Då stänger jag skorstensventilen helt, men jag ser till så de hål som finns är positionerade så värme och luft kan strömma igenom.

Har jag smutsiga deflektorplattor, så lägger jag dessa med den skitna sidan mot kolet, så kommer värmen göra rent dem.

Sen låter jag bara grillen få gå tills kolen brunnit upp och där den har svalnat. Då tar jag ut grillgaller och den kolkorg som jag har och så borstar jag rent innanmätet. Jag passar på att borsta rent deflektorplattorna och om det är riktigt smutsiga, så kan jag behöva skrapa bort det skitna, men det går enkelt att göra.

Jag passar även på att skrapa rent grillgallret med en grillgallerskrapa. Nu har du en ren grill redo att användas nästa gång.

Detta är fördelen med en kamdogrill likt Kamado Joe som jag använder. Du ska inte under några omständigheter använda några rengöringsmedel eller andra kemikalier. Det är värmen som gör grillen ren.

Vårstädning och underhåll av grillen steg för steg

När jag ska vårstäda grillen och göra underhåll, så börjar jag med att göra enligt ovan. Skillnaden är att jag inte lagar någon mat innan. Då jag hade kol kvar från tidigare grillning när videon spelades in, så lät jag den få vara kvar. Detta påverkade värmen en smula, men så blir det när man inte bara använder nytt kol. Men det är okej i många fall och så var det även i denna. Jag kom upp i 320 grader och det räcker och man kan gå högre om man vill såklart. 400 grader hade inte skadat heller.

När grillen har svalnat (jag brukar fortsätta dagen efter), så börjar jag med att plocka ur deflektorplattorna och skrapa rent gallret med grillgallerskrapa. Sen plockar jag ut grillgaller och stället som grillgaller och deflektorplattor står på.

Sopa bort askan innan du börjar avlägsna innanmätet.

Innan jag plockar jag ur innanmätet, så brukar jag ta en borste och borsta bort de mesta av askan som bildats och så avlägsnar jag askan som lagts sig i askuppsamlaren.

Plocka ur innanmätet och lägg delarna på ex. gräsmatta.

Därefter plockar jag ut innanmätet helt och hållet. Du vill göra detta, eftersom du vill kunna borsta bort aska som eventuellt bildats vid ytterkanten av grillen. Här kommer du inte åt om du inte plockar ut innanmätet.

När allt är urplockat så borstar jag rent insidan av grillen och genom askluckan så borstar jag ut den kvarvarande aska som finns. Jag använder en spade för att fånga upp denna aska.

När innanmätet är borta så sopar du rent med en borste.

Sen går jag loss med borste och gör rent alla delar från innanmätet.

Sopa bort aska från alla delar av innanmätet innan du monterar tillbaka det igen.

Montera tillbaka innanmätet

Montera tillbaka innanmätet - här använder jag mig av papper för att enklare få på själva ringen.

När det är dags att montera tillbaka innanmätet, så gör du det i omvänd ordning. Det som kan vara trixigt, är att sätta tillbaka väggplattorna för själva eldlådan, för att därefter trä på själva ringen. Ett tips som jag lärt mig från Smoking Dad BBQ på YouTube, är att skrynkla till pappersbollar som håller väggplattorna på plats och så att de inte vilar mot väggen när du ska trä på ringen. Dock kan det vara lite trixigt att avlägsna pappersbollarna efteråt. Man skulle kunna tro att de brinner upp med tiden, men min erfarenhet är att de så inte gör.

Det finns 4 st. "nedskjutningar" i metallringen att hålla koll på.

Det finns 4 st. ”nedskjutningar” i metallringen och det är där som stället för grillgaller och deflektorplattorna ska vila på. Jag brukar se till så en av ”nedskjutningarna” är placerad mitt emellan lockets upphägning. Då kommer grillgaller och deflektorplatta sitta ”rakt”.

Kontrollera så termometern mäter rätt temperatur

Kontrollera så termometern mäter rätt temperatur

Det finns en viktig detalj att tänka på när du håller på med vårstädning och underhåll av grillen. Det är att kontrollera din termometer så den visar rätt temperatur. Ifrågasätt alltid din termometer och kontrollera den åtminstone en gång om året. Det gäller ALLA termometrar. På min grill sitter den fast i locket med en mutter och tillhörande bricka. Det jag sedan gör är att koka upp vatten. Vatten kokar vid 100 grader. Då stoppar jag ner termometern för att se vad den mäter. Om den visar allt annat än 100 grader, så behöver den bytas ut.

Min termometer har en skruv som man kan kalibrera termometern. Dock hade jag problem med skruven som medförde att jag tvingas köpa ny termometer. Jag kunde inte få termometern att mäta 100 grader utan det var en diff på ca. 40 grader. När den nya termometern levereras, så kommer jag kontrollera så att den stämmer. Ifrågasätt även nya termometrar!

Kontrollera så skruvar och muttrar sitter fast

Man ska åtminstone en gång varje år säkerställa så skruvar och muttrar sitter fast. Det är något som Kamado Joe rekommenderar och de uppmanar även kunderna att kontrollera detta vid leveransen av grillen.

Varje år ska man kontrollera så muttrar och skruvar sitter fast.

Här kan du använda dig av en skiftnyckel, blocknyckel eller hylsnyckelset med spärrhandtag. Finns det skruvar, så har du även en skruvmejsel tillhands.

Du ska absolut INTE ta i för kung och fosterland när du drar åt muttrar och skruvar. Det finns risk att du skadar. Känn så muttern sitter utan att använda någon större kraft. Det samma gäller skruvar.

Gör rent utsidan av grillen

Jag använder ljummet vatten med lite handdiskmedel för att göra rent utsidan av grillen.

Det bästa sättet att göra rent utsidan av grillen, är att använda sig av ljummet vatten utblandat med lite handdiskmedel. Du ska inte använda dig av några kemikalier. Sen går jag loss med en diskborste. Därefter torkar jag rent med en disktrasa för att avsluta med att torka torrt med en torr trasa. Handdiskmedel hjälper till att lösa upp fett och övrig smuts som bildats och du återfår din ”shine”.

Byt ut filtpackningen

Jag avlägsnar den gamla filtpackningen.
Sen sätter jag dit den nya filtpackningen.

På min modell av Kamado Joe finns det en filtpackning. Den behövde jag byta ut och som du kan se i videon ovan. Kamado Joe själva visar hur man byter ut den i en egen video och den kan du se nedan.

På Kamado Joe finns mig veterligen två varianter av packning. Videon ovan avser den filtpackning som jag har.

Din Kamado Joe är redo inför sommarens grillstunder!

Om du följt alla stegen för vårstädning och underhåll av grillen, så har du nu en fin grill som är redo för sommarens grillstunder. Men även för resterande delen av året också. Eftersom åtminstone jag hävdar att grillsäsongen varar hela året.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *