×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Ska du köpa stekhäll?

Ska du köpa stekhäll? Detta ska du tänka på innan du öppnar plånboken! Här får du tips och tankar som kan underlätta ditt val.

Ska du köpa stekhäll? Detta ska du tänka på innan du öppnar plånboken!

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Går du i tankarna att köpa en stekhäll? Då ska du läsa vidare, för här ger jag dig lite tankar som kan vara bra att ha i åtanke innan du öppnar plånboken.

Ska du ens köpa en stekhäll?

Har du kanske en grill idag som mest samlar damm? Du kanske använder den några enstaka gånger om året? Då är det en rätt hög sannolikhet att din stekhäll också kommer stå och samla damm. Är det då värt att skaffa dig en stekhäll?

Om du däremot lagar mycket mat utomhus året om, eller där du har ett sommarställe där du lagar mycket mat sommartid? Då tycker jag verkligen att du ska gå vidare i dina tankar att köpa stekhäll.

Men du kanske inte har något att laga med utomhus idag, men vill sätta igång? Ja men då kan du gott fundera på att skaffa stekhäll. Det är kul att laga mat utomhus. Men se då till att du verkligen använder din stekhäll. Det är ju trist om den bara står och samlar damm som sagt.

Men jag vill också skriva några rader om tak. Om du vill kunna laga mat alla årets dagar, då behöver din stekhåll stå under tak. För det går inte att laga mat när det spöregnar. Maten blir förstörd av regnet. Har du inga möjligheter till tak, men kan anpassa matlagningen utefter vädret, då kan du fortfarande skaffa en stekhäll. Jag själv förordar att en stekhäll ska stå under tak. Det vore ju tråkigt om det ska komma 10 gäster en lördag, men där det ska bli dåligt väder med mycket regn.

Vilken storlek ska man välja på stekhällen?

Jag brukar förorda att välja så stor stekhäll som man har råd med. Men först måste du titta på hur din stekhäll ska användas. Ska den bara stå hemma i din trädgård? Väl så stor stekhäll du har råd med.

Ska den också följa med i husvagnen eller husbilen? Ja då måste du anpassa storleken utefter det. Du kanske också vill kunna ha med dig stekhällen när du är ute i naturen och tände en brasa som värmekälla? Då ska du också kolla på en stekhäll där du enkelt kan ta bort gasdelen. Om den ska vara enkel att transportera, då ska den inte vara för stor.

Men ska du ha stekhällen stationerad på en fast plats i din trädgård, då ska du välja så stor stekhäll du har råd med skulle jag säga. Betänk dig att du har en stekhäll på 60 cm och där du ska tillaga en pyttipanna för många personer. Då börjar du antagligen med att steka potatisen. Men på grund av dess storlek, så lär du behöva flytta över potatisen till en skål. Sen steker du på lök, kött, korv osv. Ja det som du har i din pyttipanna. Men sen ska du säkert steka ägg och då lär du behöva flytta över lök och kött i en skål. Sen steker du på äggen och lägger dessa på ett fat. Därefter går du i med potatis, lök och kött och värmer på igen, blandar och smakar av med kryddor. Sen kanske du har på de stekta äggen. Då kan du använda stekhällen som ett serveringsfat.

Så kan arbetsgången se ut på en mindre stekhäll. Har du en stekhäll på 1 meter i diameter eller mer, då kan du steka potatisen för att sen lägga den på ytterkanten för att varmhållas. Sen steker du lök som du för mot ytterkanten för varmhållning. Sen steker du kött, korv eller vad du nu har mer i din pytt. För detta åt ytterkanten av stekhällen. Sedan steker du på äggen som du för mot ytterkanten. Sen för du tillbaka potatisen, köttet och löken och blandar ihop. Smakar av med kryddor och använder stekhällen som serveringsfat.

Som du noterar så med större stekhäll, så kan du behålla maten på stekhällen om du lagar för många. Du slipper alltså att behöva flytta över din stekta mat till skålar om du har en mindre stekhäll.

Betänk markunderlaget

Jag själv har en Muurikka på 120 cm i diameter. Den flyttar man inte själv, utan man behöver vara två personer. Tänker det är lika dant om man har en stekhäll på 100 cm också. Enklast att göra rent en stor stekhäll är att låta den stå där den är. Man skrapar bort det värsta fettet och matresterna som är kvar på stekbordet och lägger i någon skål eller bunke. Sen tar jag fram trädgårdsslangen och spolar rent och skrapar med en spackelspade. Vatten som bildas på stekhällen för jag bara ut mot sidan av stekhällen, genom att tilta den och då fösa ut vattnet. Det kommer finnas stekfetter kvar i detta vatten. Jag tänker att har man då ett markunderlag av trall eller kanske stenplattor, då tänker jag att fetterna kommer gro in och göra att trallen eller stengolvet kommer se fult ut med tiden. Jag har ingen egen erfarenhet men det är så jag tänker iaf. Därför har jag valt att ha grus som markunderlag för min stekhäll. För när markunderlaget börjar se tråkigt ut, så fyller jag bara på med mer grus.

Väljer du en stekhäll som du enkelt kan flytta, ja då blir markunderlaget av mindre betydelse. För då kan du enkelt göra rent din stekhäll på annan plats än där du lagar maten.

Vilket märke ska man välja?

Först måste man komma ihåg att en stekhäll är en stor stekpanna. De flesta stekhällar kommer lösa jobbet och bidra till välsmakande mat tänker jag. Men väljer du ett välkänt märke, så borgar det för att det är bra stekhäll och att det finns många användaromdömen kring produkten. Min Muurikka på 120cm har möjlighet att koppla på två sidobord. Jag använder inte själv sidoborden, då jag har många avlasningsytor ändå. Men det finns stekhällar som har tre bord (Kapten Mat och Per Morbergs stekhäll). Det kan vara ett bra alternativ om man nu måste ha många bordsytor påkopplade till stekhällen. På Kapten Mats stekhäll kan man också köpa till en flottlåda. Det finns inte att köpa till Muurikkas stekhäll för att ta exempel. Kolla tillbehören och se vad som passar dig bäst tänker jag. Men är man bara ute efter att kunna steka mat på ett vettigt sätt, då tänker jag att de flesta stekhällar kommer att funka.

Vilka gasoltuber ska man välja?

Det finns två typer av gasoltuber. De som är av komposit (PC) och de som är tillverkade i stål (P). Men vad skiljer dem åt? Den som är tillverkad i stål, ska klara kyla betydligt bättre. Det är den som jag valt. Sen vet jag att de finns de som använder gasoltuben i komposit även vintertid. Oklart hur detta funkar och om ni tar in den i värme när ni lagat klart maten. Men jag låter min gasoltub stå ute året om och jag har inte upplevt några problem att tillaga mat på stekhällen när det varit minusgrader ute.

Jag har två gastuber av stålmodellen. Det är P11 och P19. Siffrorna avser hur många kilo gas de rymmer. En gasoltub i komposit skulle kunna heta PC10 och erhåller då 10 kg gas. P11 som är i stål har du 11 kg gas. Jag har två tuber eftersom om den ena gasoltuben tar slut, ja då kan du inte fortsätta laga mat på din stekhäll. Har du då mycket kvar att laga, då måste du antingen starta grillen eller spisen inomhus.

Men sen ska man komma ihåg att gasolen också är en kostnad. Där jag handlar, så köper man en gasolflaska till en engångskostnad. Den är då fylld med gas. När gasolflaskan är slut, så lämnar man in den förbrukade för att få en ny och då betalar man bara för gasen. Men jag har sett de som erbjuder att man lämnar in gasolflaskan för att fylla på dem direkt i butiken. Du får kolla hur det funkar i din närmaste butik.

Hur länge räcker en gasolflaska?

Hur länge en gasolflaska varar år svårt att säga. Allt beror på hur mycket mat du lagar. Själv har jag haft min stekhäll i snart två år när denna artikel skrivs. Jag har köpt en P11 och en P19 gasoltub. Jag har dessutom fyllt på dem båda en gång. Min påfyllda P11 är den jag använder nu, medan min påfyllda P19 står oanvänd i källaren. Har inte exakt koll på vad jag betalat men kollade priserna på nätet. Jag har hittills då lagt ca. 5300 kr. Men då ska vi komma ihåg att jag har kvar gas av den lilla flaskan och där den stora fortfarande är oanvänd.

Vilka redskap kan vara bra att köpa?

Någon form av stekspade måste du ha. Jag använder själv en stekspade från Muurikka. Men också en spackelspade. Ja du hörde rätt. En spackelspade i trä är ett riktigt bra redskap. Jag har en som är på 20 cm ca. Bredare spackelspade tycker jag inte funkar så bra. En tång kan vara bra för att kunna vända på en köttbit, även om en spackelspade eller en stor stekspade som den jag har från Muurikka funkar också för att vända köttet. Men om du bara ska välja ett enda arbetsredskap, då skulle jag slå ett slag för spackelspaden.

Vad tycker jag om min egna stekhäll?

Jag har nu haft min 120 cm Muurikka i nära 2 år när denna artikel skrivs. På det stora hela är jag nöjd. Den gör sitt jobb väl som stor stekpanna. Även om 120 cm kan uppfattas som stort emellanåt, så ångar jag ändå inte valet. Det är så härligt att ha utrymmet. Du har säkert haft en större bjudning och där du ska grilla en massa saker? Då vet du att det blir en del laborerande när maten ska tillagas på den yta som grillen erbjuder. Samma sak blir det med en stekhäll av mindre storlek.

Om det blåser mycket, då måste jag öka på gasen för att behålla värmen. Jag skulle tro att detta är ett problem som alla stekhällar står inför. Min stekhäll har ett inbyggt vindskydd, men jag undrar hur det skulle påverka om detta skyddet var ännu djupare i höjdled. Om det är riktigt blåsigt, då kan jag ställa ett bord framför, mest för att slippa vrida på extra gas och hindra den värsta blåsten från at påverka gaslågans effektivitet.

Har du frågor om stekhäll?

Har du några frågor? Ställ dem i kommentarsfältet, så ska jag försöka besvara dem. Glöm inte bort att titta på den tillhörande videon. Se den som ett komplement till denna artikel.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *