×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Så länge håller maten i din frys – guide som hjälper dig

Så länge håller maten i din frys - guide som hjälper dig att hålla koll på dina frysvaror.

Så länge håller maten i din frys – guide som hjälper dig att hålla koll på dina frysvaror.

När kan du inte längre äta maten som är i din frys?

Frysen är ett bra sätt att förlänga hållbarheten, men hållbarheten skiljer mellan olika livsmedel. För det fösta så kan fryst mat aldrig bli farlig att äta vid lång förvaring, men smaken kan påverkas negativt. Om du packar maten i täta påsar eller förpackningar, så håller de längre. Du hittar mer information här.

Hur länge ska kött och fisk lagras i frysen?

Mat med lägre fetthalt håller längre än den med mycket fett. Vid längre förvaring i frysen, så härsknar fettet. Därav håller mat med lägre fetthalt längre. Du kan alltså beräkna upp till 6 månader i frys om köttet eller fisken är fettrik. Men är det fettsnålt, så kan du beräkna en hållbarhet på upp till 12 månader.

Hur länge ska bröd, grönsaker och frukt finnas i frysen?

Livsmedel av bröd, grönsaker och frukt kan bli torra och färgen påverkas vid lång frysförvaring. Kakor, tårtor och bullar med fett i, håller i upp till 3 månader. Matbröd håller i upp till 12 månader och samma gäller även bär, frukt (ej citrusfrukter) och grönsaker.

Så länge håller maten i din frys – komplett lista för alla livsmedel

Jag hittade en sida där man listat en mängd matprodukter och hur länge de håller i frysen. Den är väl värd att spana in. Men du får förbereda dig på att den är skriven på engelska. Du hittar artikeln här. Som ett litet tillägg så har även Råd & Rön en lista, men den är inte lika detaljerad. Den hittar du här.

Hur länge håller maten i frysen vid ett strömavbrott?

Det beror helt och hållet på frysens isoleringsförmåga. Men ett dygn borde inte vara något problem. Betänk att de frysta matvarorna i sig hjälper till att förlänga tiden. Har du en välfylld frys, så kanske tiden kan förlängas till 2 dygn. Det viktigaste är att inte öppna frysen under strömavbrottet. För då försämrar du ju kylförmågan. Livsmedelsverket har mer information.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *