×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

När är en avokado mogen och redo att ätas?

När är en avokado mogen och redo att ätas? Det finns ett knep som du kan ta till.

När är en avokado mogen och redo att ätas? Det finns ett knep som du kan ta till.

Avokado är en art i familjen lagerväxter, som odlas för sina frukter. Den växer vilt från Mexico i norr till länderna runt Anderna i söder. Men den kan odlas över hela världen, bara klimatet är det rätta (Se Wikipedia). En avokado är omogen, omogen och åter omogen och för att sedan raskt bli övermogen. Åtminstone är det ungefär så jag känner det. Att hitta den där punkten när avokadon är som bäst är svår tycker åtminstone jag. Ni vet när den är sådär härligt grön och krämig i sin konsistens.

När är en avokado mogen? Enklast är att kolla knoppen!

Det är inte kul att komma hem från mataffären och skära upp en avokado som antingen är stenhård eller helt brun inuti. Men du kan undersöka saken i förtid. Detta tipset har jag sett på YouTube (finns många videor om detta). Det du gör är att pilla på knoppen, ni vet den där lilla ”kulan” som sitter överst på avokadon. Om du inte får bort den, så är avokadon inte mogen. Men om du enkelt får bort den, då ska du kolla hur det ser under. Om det är en mörk brun eller svart färg, så kan du förutsätta att den är övermogen. Om den däremot har en trevlig gulgrön klar färg, då ska du kunna förvänta dig att den är mogen och redo att ätas.

Vad gör man om avokadon inte är mogen?

Har du köpt en avokado som inte är mogen, så lägger du den tillsammans med frukter som exempelvis äpple eller tomat i rumstemperatur. Dessa frukter utsöndrar nämligen en gas som får andra frukter som exempelvis avokado att mogna snabbare.

Vad kan man göra för att undvika att avokadon mognar för fort?

Då lägger du den bara i kylskåpet, så mognar inte avokadon lika fort. Det kan också vara bra om du har en avokado som är redo att ätas, men som du kanske ska äta om någon dag.

Hur får man avokadon att hålla sig fin i färgen när den skärts upp?

Om du skärt upp avokadon men där den inte ska ätas direkt, så ska du pressa över citron eller lime. Det gör att avokadon inte lika snabbt får den fula mörkare färgen.

Hur avlägsnar man enklast kärnan?

Ta fram en kniv och gör ett litet hugg med bottendelen av knivseggen. Detta för att knivseggen ska fasta mot kärnan. Sedan gör du ett litet vridande med kniven, så ska kärnan enkelt lossna. Men se såklart till så du inte hugger dig själv i handen bara! Du kan såklart gröpa ur kärnan med en sked, men då ökar risken att du inte får ett lika fint hål som kärnan efterlämnar sig.

Kan man plantera avokadokärnan?

Det kan du faktiskt och har du tur, så kan den bära frukt efter några år. Jag hittade en artikel hos Hemmanytt som förklarar det hela i mer detalj.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *