×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Kryddskolan del 2 – Färska eller torkade kryddor?

När ska jag välja mellan torkade och färska kryddor? Det ska vi ta reda på i kryddskolan del 2.

När ska jag välja mellan torkade och färska kryddor? Det ska vi ta reda på i kryddskolan del 2.

Svaret på om du ska använda färska eller torkade kryddor beror vilken maträtt du ska tillaga. Är det exempelvis en köttfärssås du ska tillaga, så kan du gott ha i torkade kryddor tidigt under kokningen. Att här ha i kryddor som torkad timjan och basilika är trevligt. Men inget säger att du faktiskt ska undvika färska kryddor heller. Ville du lyxa till det med färska kryddor så varför inte?

Vissa torkade kryddor passar bra i vissa sammanhang men inte i andra. Paprikapulver passar bra i grytor eller kalla såser, men i en sallad så är det bättre med färsk paprika. Grytor och långkok kan du med fördel använda torkade kryddor. Är det en kall yoghurtsås du ska tillaga så blir det mycket bättre med färska kryddor. Om du ska krydda och välja mellan torkad och färsk kryddor så behöver du mindre av den torkade än den färska, då den torkade vanligtvis har en mer intensiv smak. Det är viktigt att ha med sig när du ska krydda upp din maträtt.

Skaffa dig din egna kryddhylla

Vi är många som har en kryddhylla med torkade kryddor, vilket är jättetrevligt. Många har kryddorna ovanför spisen, men är det verkligen bra? Svaret är nej. Kryddor förvaras bäst där det är svalt och mörkt. Ljuset kan bleka kryddor och värmen från spisen kan påverka hållbarheten negativt. Ett bra alternativ är att ställa kryddorna i ett skåp eller kökslåda, där ljuset inte kan påverka kryddorna.
Har du en ”kryddhylla” med färska kryddor? Jag kan tycka det är jättetrevligt att byta ut fönsterblommor mot kryddväxter. Är det inte fantastiskt att kunna äta upp sina fönsterväxter? I ett kök tycker jag det är trevligt att ha färska kryddväxter som timjan, rosmarin, basilika, persilja, dill, koriander, dragon, salvia, gräslök och chili. Skaffar du denna arsenal med kryddväxter så kan jag lova att du kommer imponera på dina vänner. Du kommer troligtvis aldrig ha sichuanpeppar- eller kaffir limeplantor hemma, men sichuanpeppar och kaffir limeblad finns ju att köpa i välsorterade mataffärer.

Finns det kryddor som alltid är bra att ha färska?

Kryddor som du gärna vill använda färska är exempelvis chili, vitlök och lök. Ska man se chili, vitlök och lök som kryddor? Är inte kryddor blad från en växt eller något som är pulvriserat? Så länge något bidrar med smak så vill jag alltid se det som en krydda. Även om man exempelvis inte brukar benämna lök som en krydda, så bidrar den med fantastiska smaker. Morot är en rotfrukt, men riven i en köttfärssås så bidrar den med goda smaker och då kan man väl se den som en krydda till den maträtten?  Är kyckling en krydda? Även om kyckling i sig har en smak, så ser jag inte det som en krydda. Men du kan krydda den med timjan, salt, peppar, honung, chili och citron.

Kryddor och bäst-före-datum

Så länge du sköter om dina kryddväxter så klarar dom sig bra året om. Se till att de står ljust. Har du avverkat alla bladen på en basilika växt, så släng inte växten då det kommer växa upp nya blad. Jorden som kryddväxterna kommer levererade i är inte alltid av bästa sort, så det kan vara läge att plantera om dem om du vill förlänga dess liv. Torkade kryddor har ett bäst-före-datum. Många matvaror är dock fortfarande ätliga även när bäst-före-datumet utgått. Detta gäller även torkade kryddor, men smaka av om du är osäker.

Vad har vi lärt oss i kryddskolan del 2?

Det är trevligt att ha både torkade och färska kryddor hemma. I långkok kan du med fördel använda torkade kryddor, men det är ändå en lyxig känsla att välja färska kryddor. Ett bra kök ska ha ett välsorterat lager med torkade kryddor, lika mycket som det ska finnas ett gäng kryddväxter i fönsterbänkarna. Om du ska välja torkade eller färska kryddor i en maträtt, beror helt och hållet på vilken maträtt det är. Det är något du lär dig med tiden ju mer du lagar din mat. Vad som är rätt och fel kan bara dina smaklökar avgöra.
Du har nu läst kryddskolan del 2. Har du ännu inte läst del 1? Då hittar du den här.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *