×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Kryddskolan del 1 – Hur mycket ska jag krydda?

Kryddskolan del 1 - Hur mycket ska jag krydda?

Hur mycket ska jag krydda min mat egentligen? Det ska vi ta reda på i kryddskolan del 1.

Är mängden kryddor i ett recept något du verkligen ska följa till punkt och pricka? I mina egna och många andras recept står det ofta skrivet att smaka av med salt och peppar. Varför inte ange mängden? Själv kan jag tycka att just mängden av dessa kryddor är så individuell för varje enskild person. Vissa tycker om när det är lite saltare mat, medan andra tycker om när det är några extra drag med pepparkvarnen. Du har väl noterat att salt och pepparkaren ofta står framme vid restaurangborden?
Men varför skriva ut mängden av andra kryddor? Där kan åtminstone jag tycka att det kan vara bra med ett riktmärke för hur mycket man ska dosera av exempelvis röd currypasta. Står det angivet i receptet att du ska ha i en matsked, men att du fortfarande saknar hettan, så har du i en matsked till! Hur många gånger har du inte läst att det exempelvis ska vara 500 g. köttfärs i ett recept? Vad gör du om du har 600 g. framför dig? Jag kan lova dig att jag har i de 100 extra grammen av köttfärs!

Hur är det med kryddningen i klassiska maträtter?

Det finns ju massor med namngivna maträtter med en given lista av ingredienser. En klassisk pasta carbonara innehåller i sitt originalrecept pasta, ägg, sidfläsk, parmesanost, vitlök, salt och svartpeppar. Hur mycket av ingredienserna som du använder är upp till dig och dina smaklökar. Det finns ju personer som adderar grädde, svamp, purjolök samt andra ingredienser och som ändå kallar det för en pasta carbonara. Jag tänker att så länge man tycker det är gott, så är det helt ok att gå ifrån ett grundrecept. Det kanske inte längre är lämpligt att kalla det för en klassisk pasta carbonara i dessa fall. Vad tror ni om att kalla det för falsk carbonara?
Hur mycket kryddor som ska adderas är något man bara lär sig att känna, ju mer man lagar sina favoriträtter. Hur mycket salt och peppar ska du ha på din köttbit? Ja det kan bara du avgöra. Det bästa är att prova sig fram. Övning ger färdighet alla dagar i veckan! Det kanske inte blev perfekt med kryddningen första gången du tillagade en maträtt? Jag kan lova att min första pasta carbonara var långt ifrån perfekt. Men ju mer jag laga den, desto bättre blev den varje gång. Så kommer det vara även för dig och dina maträtter.

Vad kan vi dra för slutsatser?

När du tillagar en maträtt, oavsett om det är efter ett recept eller om du kör freestyle, så se till att smaka av kontinuerligt. Hur mycket du än följer ett recept så kommer du göra en eller flera avstickare. Men känner du dig osäker, så följ receptet till punkt och pricka första gången. Min åsikt är att ett recept ska ses som ett inspirerande riktmärke, men aldrig vara ett 100% facit.
I kryddskolan del 1 har vi nu pratat om hur du ska tänka när du kryddar din mat. I kryddskolan del 2 kommer jag skriva om färska och torkade kryddor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *