
Hur vet man om ett ägg är färskt? Det kan du testa i vattenfyllt glas!
Ett enkelt sätt att se om ett ägg är färskt, är att lägga det i botten på ett glas fyllt med vatten. Om ägget stannar kvar på botten av glaset med bredsidan nedåt, så är det färskt. Om det tiltar upp något, så är det faktiskt inte lika färskt, men fortfarande ätbart. Om ägget flyter upp till ytan, ja då är det inte färskt alls och då ska du inte äta det. Så har du förvarat äggen ett tag eller känner dig osäker, så är detta ett enkelt sätt att se om de fortfarande är ätliga.
Hur länge håller ägg egentligen?
Enligt Svenska Ägg så håller ett ägg enligt EU-lag i 28 dagar från kläckningsdatumet och när det förvaras i rumstemperatur. Detta är märkt på förpackningen. I kylskåp håller de betydligt längre i upp till två månader och då ska du gärna förvara dem med den spetsiga sidan nedåt. Hårdkokta ägg ska förvaras i kylskåp och bör ätas inom 5–7 dagar.