×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Hur torkar man svamp på bästa sätt?

Hur torkar man svamp på bästa sätt?

Hur torkar man svamp på bästa sätt? Köp en dedikerad svamptork.

Denna sida har jag uppdaterat, då jag fått lära mig mer om att torka svamp, vad man ska tänka på och vad man inte ska göra. Kunskapskällan är främst Svamp-Klapp, som är sveriges största svampgrupp på Facebook. Så jag ska inte ta åt mig äran för kunskapen, utan jag vill bara förmedla det som jag fått lära mig. Jag har personligen genom åren bara torkat svamp på tidningspapper, eller torka dem i ugnen med luckan på glänt. Båda dessa varianterna är helt fel sätt att torka svamp på! Därav jag nu har uppdaterat denna sida.

Vilka svampar passar att torka?

Våra mest populära svampar som exempelvis trattkantareller, svart trumpetsvamp och soppar som karljohan passar utmärkt att torka. Kantareller passar däremot inte bra att torka då de får en besk smak. Dessa ska istället förvällas och sedan frysas in. Men jag kan också styckfrysa karljohanssvamp. Det jag gör är att bara dela soppen i mindre bitar. Jag fryser dem altså inte hela. Sedan plockar jag fram den mäng karljohanssvamp jag behöver. Men nu handlar ju denna sida om hur du torkar svamp på bästa sätt, så låt oss gå ner på djupet kring just detta.

Så torkar du svamp på det rätta sättet

För det första, så måste man inte ha en fabrikstillverkad svamptork, men det är starkt att rekommendera. Du kan faktiskt bygga din egna svamptork om du vill det. Hur du än gör så finns det regler för att torka svamp.

För det första så får din svamp inte torkas på över 40 grader. Eftersom den då börjar att tillagas. En svamp som tillagas torkar inte på rätt sätt. Det som ska få svampen att torka är luftcirkulationen och inte högre värme. Man ska INTE torka svampen i en vanlig ugn, då det är mycket svårt att kontrollera värmen där. Det blir också ingen bra luftcirkulation, även om man öppnar ugnsluckan. Den temperatur som räcker är rumstemperaturen för att torka svampen.

Svampen ska INTE ligga på ett underlag som inte kan släppa igenom luft, exempelvis ett tidningspapper. Tidningspapper suger dessutom åt sig fukten och behåller den i pappret och således blir även svampen utsatt för fukten. Så sluta att använda tidningspapper för mat. När la du senast något du ska äta direkt på ett tidningspapper?

Om du inte har en dedikerad svamptork, så lägger du svampen på ett myggnät. Sedan ser du till att ha en riktad fläkt som kan cirkulera luften. Du har då här byggt din egna dedikerade svamptork. Svampen ska bli knastertorr på ett dygn. Det betyder att torkningen inte ska ta flera dagar. För ligger svampen för länge, så börjar den att ruttna. Speciellt om svampen var mycket blöt från början. Det vill du verkligen inte att svampen ska göra.

Men vill man vara på den säkra sidan och inte bygga något eget, så köper man en bra dedikerad svamptork. Jag har läst på Svamp-Klapp att Evermat och Stöckli ska vara bra svamptorkar som exempel. Själv fick jag en modell från Menuett som jag ska utvärdera. Köper du en billig variant, så ska du se till att det finns ett temperaturreglage. Men med billiga produkter, ska man inte förlita sig på att en inbyggd termometer mäter rätt eller att den generar den valda temperaturen man ställt in. Alltså jag litar bara på termometrar som är kalibrerade.

Ett tips kan vara att mäta temperaturen innuti en svamptork med just en extern termometer. Jag rekommenderar alltid att ha en kalibrerad termometer som man kan lita på. Det man kan göra för att testa en termometer, är att mäta temperaturen på kokande vatten. Kokande vatten blir inte varmare eller kallare än 100 grader. Eller så mäter du  smältande is som håller 0 grader. Om termometern visar något annat än 100 eller 0 grader (beroende på hur du testar termometern), så är inte det en termometer som du kan lita på (om du inte kan kalibrera den till att visa rätt). Jag har för vana att aldrig lite på en inbyggd termometer i exempelvis en ugn. Jag låter alltid en kalibrerad termometer få mäta temperaturen och så jämför jag temperaturen med vad den inbyggda visar.

Hur förvarar man torkad svamp på bästa sätt?

När svampen torkat klart, så lägger du dem i rena glasburkar med lock i ett mörkt och torrt utrymme. Det är mycket viktigt att svampen har torkat helt, annars kommer den börja mögla i glasburken. Fördelen med torkad svamp jämfört med förvälld är att den håller sig i glasburken i flera år. När det är dags att använda din torkade svamp till matlagning, så blötlägger du dem innan användning.

2 kommentarer

    1. Kerstin Edlund skriver:

      Vill torka en fin Karl-Johan svamp!
      Tar man bort det gula under hatten?

    2. Johan Linnarsson skriver:

      Hej Kerstin. Sorry för sent svar, men jag har hört olika här. Vissa tar bort det gula och andra behåller. Jag själv har aldrig avlägsnat det gula. Men jag ser till att bara plocka unga fina exemplar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *