×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Hur du undviker att bli matförgiftad – Med checklista

Hur du undviker att bli matförgiftad - Med checklista

Att bli matförgiftad är inte roligt. Men det finns saker du kan göra för att minimera risken.

Restaurangbesök

När det kommer till restaurangbesök, så är det svårt att påverka hur restaurangen hanterar sin mat och hygien. Men du kan ju alltid kontrollera om exempelvis toaletten ser fräsch ut. Gör den inte det, hur ser du köket ut? Har restaurangen ett öppet kök? Ja då kan du ju alltid kolla hur det ser ut. Hur fräsch restaurangen än ser ut att vara, så finns det ändå inga garantier att mathållning och hygien är god. Men det är i alla fall ett gott tecken på att det så borde vara. Du kan också titta på om restaurangen har många matgäster. Det brukar det vara ett gott tecken på att det är en omtyckt och välbesökt restaurang. Välrenommerade restauranger som Fat Duck har lyckats matförgifta över 500 gäster, så det kan även hända de bästa. Det du alltid själv kan säkerställa är att du tvättat dina händer ordentligt, innan du börjar äta den serverade restaurangmaten. Då har du minimerat att du själv är orsaken till eventuell matförgiftning.

Ditt egna kök

Hemma i ditt egna kök är det dina regler som gäller och det finns många sätt att undvika att bli matförgiftad. Att hålla det rent och städat är viktigt. Se till att kylskåp och andra förvaringsutrymmen inte är smutsiga eller har ingrodda matrester. Själv brukar jag exempelvis ha olika skärbrädor för olika ändamål. Kyckling har sin specifika skärbräda och kött och grönsaker har sina. Det viktigaste är att du diskar och rengör dina skärbrädor och köksredskap när de använts. Lägg exempelvis aldrig ett stekt kött på en yta där du tidigare haft rått kött, om du inte rengjort ytan först.

Checklista på hur du undviker att bli matförgiftad

Jag har sammanställt en liten checklista på hur du kan undvika att bli matförgiftad.

  • Laga aldrig mat till andra om du är eller precis varit magsjuk!
  • Tvätta alltid händerna när du varit på toalettbesök!
  • Tvätta alltid händerna innan du tillagar eller ska äta mat.
  • Tvätta alltid händerna och rengör ytor innan du hanterat rått kött, kyckling eller fisk.
  • Använd rena köksredskap samt skärbrädor och diska dessa noga efter du använt dem.
  • Använd inte samma beredningsyta eller köksredskap till färdiglagad mat som du använt till rått kött, kyckling eller fisk. Ska du använda samma beredningsyta eller köksredskap, så ska dessa först diskas och rengöras noggrant.
  • Används hushållspapper och inte disktrasan när du torkar upp köttsaft.
  • När du tillagar mat så finns det matvaror som ska genomsteka helt. Dessa är exempelvis kyckling och köttfärs.
  • Förvara matvaror på rätt sätt. Säkerställ att ditt kylskåp håller rätt temperatur. 4-5 °C är lagom.
  • Handlar du kyl och frysvaror och det är rötmånad, eller du har lång väg hem, så ha gärna en kylbag i bilen med några kylklampar. Då håller sig matvarorna bättre.
  • Lita på ditt omdöme om maten är ätlig eller ej. Titta, lukta och smaka. Känner du dig osäker så är det bättre att slänga än att äta maten.
  • Om en vara nått sitt bäst-före datum, så är det inte alltid säkert att varan är dålig för det. Titta, lukta och smaka!
  • Datorer, telefoner och surfplattor är riktiga bakteriehärdar. Det kan vara bra att veta när du lagar mat och samtidigt svarar på ett Facebook-meddelande.
  • Har du en stor uppdukad buffé, så är det bra om kylvaror kan stå på ett kallt underlag som exempelvis kylklampar.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt.

Livsmedelsverket har mycket bra information att läsa för dig som är intresserad och vill läsa mer.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *